Орест Сарматський

Вчені розробили портативний датчик для раннього виявлення стресу рослин (Агроновини)

0201 (Copy)

У дослідницькому центрі SMART (Singapore-MIT Alliance for Research and Technology) та лабораторії Temasek Life Sciences (TLL) розробили портативний оптичний датчик Raman, який дозволяє контролювати стрес рослин на ранніх стадіях.

Ця новинка допоможе фермерам моніторити стан здоров’я рослин в реальному часі в польових умовах.

Про це інформує SuperAgronom.com.

Зазначено, що відсутність продовольчої безпеки стимулює науковців шукати нові методи покращення врожайності культур. Точне землеробство — це та стратегія, що дає аграріям стабільність ведення сільського господарства. Але при цьому, такий підхід потребує постійного оновлення технологій, зокрема для точного визначення стану рослин на полі.

- «SMART-датчик — інноваційний інструмент у точному землеробстві, що дозволяє підвищити врожайність сільськогосподарських культур шляхом максимально оперативного та точного моніторингу їх стану, — йдеться у повідомленні.

У той час як дослідження в основному було направлено на вимірювання рівня азоту в рослинах, пристрій також можна використовувати для визначення рівнів інших фенотипів стресу рослин, таких як посуха, спека і холод, сольовий і світловий стрес.

Так, кожен аграрій, підключивши систему моніторингу, може побачити наявність проблеми ще до того, як у рослини почнуть з’являтись перші прояви стресу.

За рік вартість цукру зросла на 36%

У листопаді 2020 р. в Україні вартість цукру зросла до 19,7 грн/кг, що на 36% більше, у порівнянні з листопадом 2019 р. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

Також у листопаді 2020 р. в Україні зросли ціни на соняшникову олію до 40,1 грн/л, що на 15,5% більше, ніж у листопаді минулого року. А вартість яблук зросла на 11,7% до 18,1 грн/кг.

0202 (Copy)
0202 (Copy)

Проте, у період із листопада 2019 р. по листопад 2020 р. всі овочі «борщового набору» здешевшали, зокрема:

* картопля — на 34,7%, до 9,2 грн/кг;

* ріпчаста цибуля — на 43,9%, до 5 грн/кг;

* буряк — на 23,3%, до 5,7 грн/кг;

* капуста — на 22,6%, до 5 грн/кг;

* морква — на 11,9%, до 6,1 грн/кг.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео