Віра Олександрович

Підтримка бізнесу: кому на Тернопільщині спишуть майже 2 млн грн штрафів і пені

Борги

На Тернопільщині готують до списання 1,7 млн грн штрафів і пені. Заяви із таким проханням підприємці вже оформили, повідомили у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

Нагадаємо, у грудні 2020-го набув чинність Закон від 04.12.2020 р. за №1072-IX, яким внесли ряд змін на підтримку бізнесу в час коронакризи. Законотворці подбали про незахищені верстви населення, бо прийняли норму про списання платникам податкового боргу у розмірі, що не перевищував сукупно 3060 грн станом на 01.11.2020 р. 

- У зв’язку із пандемією не всі громадяни мали змогу оплатити податкові платежі, це в основному місцеві податки, - кажуть у податковій. - Відтак держава пішла назустріч своїм громадянам. Тому й прийняли рішення автоматично списати таку заборгованість. Загалом 99 095 платникам податків Тернопільщини списали 22,6 млн грн податкового боргу. 

Інформацію про списаний податковий борг платник податків може отримати в своєму «Електронному кабінеті», на веб-порталі ДПС.

- Документ також передбачає прощення фінансових санкцій за умови сплати основної суми податкового боргу, - додають у податковій. - Так, при погашенні платниками податків грошовими коштами в повному обсязі протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), який виник станом на 1 листопада 2020 р., та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафи і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого боргу, підлягають списанню, як безнадійний податковий борг, за заявою платника податків.

Проте, положення цього пункту не застосовується щодо: - великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним пп. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 Кодексу; - осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з питань банкрутства; - осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, які розстрочили (відстрочили) стягнення податкового боргу; - банків, на які поширюються норми Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»; - осіб, які мають податковий борг із митних платежів; - осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають, застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не застосовують та не нараховують, а нараховані – підлягають коригуванню до нульових показників.

- Платнику податків, щоб скористатися цією нормою, необхідно звернутися до контролюючого органу за місцем його обліку із заявою в довільній формі, - кажуть у податковій. – У ній обов’язково треба зазначити суму податкового боргу, яку він планує погасити протягом 6 місяців (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 01.11.2020 р., а також зобов’язання щодо сплати протягом цього періоду поточних грошових зобов’язань у повному обсязі.

До речі, із часу дії Закону платники з нашого краю подали 67 заяв на списання 1,7 млн грн штрафних санкцій і пені при сплаті 3 млн грн основного заборгованого платежу.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео