До Чорткова з’їхались заступники міністрів, народні депутати України та голови громад зі всієї Тернопільщини

DSC_0309

У середу, 10 березня, у Чорткові відбулось засідання регіональної платформи керівників територіальних громад Тернопільщини. На захід завітали заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, голова Тернопільської  ОДА Володимир Труш, народні депутати України Володимир Гевко, Євгенія Кравчук, Віталій Безгін, а також голови громад зі всіх куточків Тернопільщини. 

Чиновники різних рівнів об’єднались у дискусії навколо спільної теми: «Децентралізація: виміри спроможності муніципалітетів». Варто зауважити, що це перший в історії регіональний захід, який проводили не в  обласному центрі, а в районному! Як розповів народний депутат Віталій Безгін, таку практику продовжуватимуть і надалі: «Адже реформи не роблять в кабінетах, їх роблять «в полях», максимально близько до людей, які на практиці власне і втілюватимуть ті законодавчі зміни».

Захід складався із двох дискусійних панелей, де обговорювали низку надзвичайно актуальних та болючих питань для органів місцевого самоврядування:

  • Збільшення податкової бази місцевих бюджетів. 80% ПДФО – міф чи реальність?
  • Муніципальний кодекс. Чи стане він «малою Конституцією» для громад?
  • Законопроект «Про місцеві державні адміністрації». Партнерство чи протистояння?
  • Реалізація інфраструктурних проектів в громадах. Що обирають громади – ДФРР чи субвенцію на соцекономрозвиток?
  • Як закріпити успіхи децентралізації шляхом надання якісних адміністративних послуг?
  • Староста громади. Хто він і чим повинен займатись?

Міський голова Чорткова Володимир Шматько, презентуючи успіхи у роботі за останні п’ять років, завершив виступ проханням, адресоване народним депутатам, щодо надання органам місцевого самоврядування додаткових повноважень. Адже лише тоді керівники громад зможуть віднайти додаткові резерви для наповнення бюджету, як наслідок – більш ефективно працювати на благо людей.

DSC_0137
DSC_0137

DSC_0325
DSC_0325

Володимир Шматько, зокрема, наголосив на:

  • важливості прийняття парламентом законопроекту №2194, який фіналізує земельну децентралізацію, максимально дерегулює сферу земельних відносин та усуне корупційні ризики в управління земельними ресурсами;
  • дозволі органам місцевого самоврядування адмініструвати місцеві податки та збори, що значно збільшило би надходження до бюджетів громад;
  • необхідності ветування президентом України законопроекту №0958. Адже ним передбачено позбавлення повноважень органів місцевого самоврядування контролювати належне оформлення трудових відносин у громаді і т.д. (інспектор праці);
  • важливості надання ОМС повноважень Державної служби України з безпеки на транспорті;
  • можливості прийняття на місцевому рівні громадського інспектора з охорони довкілля;
  • розширенні повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель.

У свою чергу, народний депутат України Віталій Безгін зазначив, що збільшення ПДФО до 65% для громад є цілком реальний і обґрунтованим, але цьому рішенню передуватиме повний аудит і чітке розмежування власних і делегованих повноважень. Також він підтримав ідею передачі повноважень щодо адміністрування місцевих податків громадам.

Народна депутатка Євгенія Кравчук запевнила, що законопроекти щодо земельної децентралізації та надання повноважень з адміністрування місцевих податків парламент невдовзі розгляне у другому читанні. Також пані Євгенія підтримала позицію  голів громад щодо збереження непрямих виборів старост: «Адже старости – це про управління, а не про політику».

DSC_0334
DSC_0334

Окрім того, Євгенія Кравчук поділилась з головами громад останніми новина щодо змін у галузі культури. Зокрема про законопроект №4318 щодо створення центрів надання культурних послуг. Йдеться про модернізацію клубів, бібліотек, музеїв, театрів і т.д. А також про законопроект №5002 «Про бібліотеки і бібліотечну справу», у якому є важливе положення щодо соціальних гарантій працівників бібліотек (зокрема тим, хто працює у селах). Також законопроектом встановлюється запобіжник від хаотичного закриття бібліотек – погодження з Міністерством культури України.

За підсумками заходу Асоціація міст України підготує лист до органів центральної влади із проханням розглянути всі пропозиції, озвучені головами громад на панельних дискусіях.

На завершення міський голова Володимир Шматько звернувся до присутніх: «Дякую кожному, хто сьогодні приїхав у Чортків. Ця дискусія – надзвичайно важлива для всіх голів громад Тернопільщини, адже не завжди у нас є можливість безпосередньо поспілкуватись із міністрами, народними депутатами чи головою ОДА про нагальні проблеми. Дякую експертам за професійні відповіді. Працюємо і надалі на розвиток країни, все буде добре!».

DSC_0061
DSC_0061

DSC_0149
DSC_0149

DSC_0170
DSC_0170

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео