У Бучацькій громаді планують створити центри культури

У багатьох селах Тернопільщини сільські будинки культури перебувають на межі закриття або не працюють взагалі. Питання їхньої подальшої долі гостро постало після реформи децентралізації. Проте жителі Бучацької громади знайшли рішення та планують вдихнути нове життя у такі заклади та створити на їхньому місці центри культури.

Хочу сказати, що в нас є села, які будинки культури не відкривають навіть на провітрювання, направду, розповідає Олена Сурм’як, заступниця міського голови Бучача (команда Чайківського «За майбутнє»). У нас з’явилася така думка про створення центрів культури. Напевно, не у всіх будинках культури ми будемо продовжувати роботу, але ми будемо створювати в доступних межах від сіл, в радіусі 5-10 км один від другого такі мультимедійні центри культури. 

photo_2021-03-22_15-17-14 (Copy)
photo_2021-03-22_15-17-14 (Copy)

Натхненням для створення культурних центрів стали будинки культури, у яких, незважаючи на труднощі, вирує життя. Один з них у селі Підзамочок. Директорка закладу Ганна Ковалишин розповідає, у їхньому селі престижно займатися художньою самодіяльністю, а участь у виставах беруть як досвідчені, так і юні артисти.

Без культури нація хвора. От приходиш в будинок культури, займаються діточки, щось ми їм кажемо, щось ми їм тлумачим, я завжди вважаю, що пісня це як молитва, вона несе щось своє, яке вчить, яке до чогось зобов’язує, каже Ганна Ковалишин, директорка Підзамочківського сільського будинку культури.

У цьому будинку культури ніколи не зупиняються у розвитку, постійно вигадують щось нове. Активну участь у житті закладу беруть не тільки працівники та вихованці, але і їхні батьки. У Підзамочку живе чимало лемків. Аби зберегти пам’ять про славні традиції та звичаї своїх предків, в  одному з приміщень будинку культури минулого року вирішили відкрити кімнату-музей.

На даний час багато наших лемків, прадіди, прабабці, які приїхали із Лемківщини, не всі є живі і не всі дожили до цього часу, тому зібрати якусь таку дуже велику колекцію артефактів ми, на жаль, не зможемо, зазначає Надія Зінська, бібліотекарка Підзамочківського будинку культури. Все те, що ми могли зібрати, це ще маленька, дуже мізерна частинка того всього.

Що ж до центрів культури, які планують відкрити в Бучацькій громаді, то вони об’єднуватимуть у собі різноманітні танцювальні, театральні гуртки, бібліотеки та комп’ютерні класи, а також дозволять ефективно використовувати кошти та даватимуть можливість розвиватися креативним людям.

Вибір читачів за тиждень

Відео