Віра Олександрович

Більш як 1 000 дітей у Тернополі не мають щеплень, тому їм можуть заборонити навчатися у школі (фото)

Кучма2

Дотримання календаря обов’язкових щеплень у дітей тепер вимагатимуть у Тернополі. Відповідні довідки батькам треба буде подавати при поступленні їхніх нащадків у дитсадок і школу. Виняток робитимуть лише для тієї малечі, яка має протипокази за станом здоров’я.

Про це йшлося під час засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 2 квітня. Нагадаємо, нещодавно Верховний суд не задовольнив позов мами однієї з учениць Запорізького академічного ліцею, яка вимагала дозволити її доньці відвідувати навчальний заклад без щеплень. Попередньо директор ліцею відсторонив дівчинку від навчання через відсутність щеплень за віком. У суді наголосили: відсторонення від занять дитини, яка не має щеплень за віком – законне. Крім того, таке рішення створює безпечні умови для інших учасників навчального процесу.

– За нашими даними, є 482 дитини, які не мають профілактичних щеплень, а школу відвідують, – каже медичний директор з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої лікарні Володимир Кучма. – Окрім того, є 736 дітей, які щеплені частково. Це ті, хто у період епідемії кору, паротиту і краснухи отримали вакцинацію від кору, а інших щеплень не мають.

За Законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», таким дітям, за певних епідемічних умов у державі, дійсно можна відвідувати навчальні заклади. Втім, останнє рішення Верховного суду поставило право на охорону здоров’я – вище, ніж право на освіту, підкреслив Володимир Кучма.

– Отже, всі діти повинні бути щеплені, – наголошує він. – До слова, із малечею, яка ходить у садочки у нас фактично проблем нема. Там – усі щеплені. Хіба що хтось мав протипокази. 

Отже, до 1 вересня ще є 4 місяці і за цей час батькам треба провести відповідну вакцинацію у дітей, щоб вони могли спокійно піти до школи у наступному навчальному році. Педіатричні щеплення у Тернополі проводять на 6-ти педіатричних філіалах, тому скупчення і черг бути не повинно. Причому у формі 086-1О, яку подають при оформленні дитини до школи, тепер буде запис про те, що вона щеплена чи щеплена не повністю. Проте питання про недопуск дитини до навчання не є питанням медицини, наголосив Володимир Кучма. Тобто в кінцевому результаті, очевидно, йтиметься про рішення директора кожної школи.

Похиляк
Похиляк

– Освіта може бути організована за різними формами, – додає головна освітянка міста Ольга Похиляк. – Так, ми не маємо права пускати нещеплених дітей у школу, на очне навчання. Але діти можуть навчатися індивідуально. Може бути так звана екстернарна форма. Застосовують в Україні і сімейну форму навчання. Тобто у батьків є альтернатива, якщо вони все-таки не захочуть щепити свою дитину.  

До слова, із понеділка, 5 квітня, учні 1-4 класів тернопільських закладів загальної середньої освіти навчатимуться у приміщеннях школи, а старші школярі – із використанням технологій дистанційного навчання, тобто онлайн. Відповідно, забезпечити роботу закладів та організувати освітній процес в режимі дистанційного навчання треба і керівникам закладів позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти.

– Станом на початок квітня ситуація із захворюваністю на COVID-19 у закладах освіти Тернопільської громади – контрольована і стабільна, – стверджує Ольга Похиляк. – На дистанційному навчанні нині перебувають 13 класів, на COVID-19 хворіють 104 педагоги і 58 учнів. До того ж, у 1032-х дітей сьогодні – ГРВІ. І це – менше, ніж було минулого тижня.

Нагадаємо, на засіданні Штабу також вирішили поки що у місті не вводити локдаун. Проте експерти наполягли на посиленні контролю за супермаркетами, магазинами і закладами громадського харчування.

Фото із трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео