Тетяна Бакай

Двоє учнів з Тернополя їдуть на суперфінал з математики у Париж

Під час суперфіналу протягом двох днів учасникам запропонують 16 задач різної складності. Потрібно правильно розв’язати якомога більше завдань

Двоє учнів з Тернополя представлятимуть Україну у складі Національної збірної на суперфіналі 38-го Міжнародного чемпіонату з розв’язування логічних математичних задач, який відбудеться 25-26 серпня у Парижі. Про це повідомила Терену вчителька хлопців Галина Дудар.

Матвій Співак закінчив 10-ий клас Академічного ліцею “Українська гімназія імені Івана Франка”, а Роман Лещук випускник Тернопільської школи №19. У 2023 році хлопці теж виступали у складі збірної України на 37-му чемпіонаті у Вроцлаві. 

Роман Лещук та його вчителька Галина Дудар(праворуч)
Роман Лещук та його вчителька Галина Дудар (праворуч)

 

У 6-му класі Матвій вперше став переможцем на суперфіналі у Парижі. Позаторік Роман виступав у складі збірної у Сорбонні. Цього року він став бронзовим призером на Національному фіналі, який проходив у Вінниці і таким чином став претендентом до складу збірної. Для кожного з хлопців це вже третій суперфінал, а цьогоріч вони виступатимуть в одній категорії, – розповідає Галина Дудар. 

Особливість цього Чемпіонату, який проводять у 4 етапи  – це форма проведення і зміст задач. Щоб навчитись їх розв’язувати, потрібно не лише бути обдарованим від природи, а й дуже багато працювати над собою, розв’язувати багато таких завдань, аби досягти високих результатів. 

Я  впевнена, що кожна участь у тих чи інших змаганнях – це їхнє прагнення випробовувати себе та покращувати результати. Досягнення учнів завжди тішать їхніх вчителів, адже це результат спільної праці учня та педагога. Матвій після 6-го класу перейшов у ліцей, а Роман залишився у рідній 19-й школі. Працювати з такими учнями – це неабияке задоволення для вчителя, адже це діалог людей, закоханих у математику. Такий тандем був у нас з Романом впродовж 7 років, тому звісно я хвилююсь кожного разу, супроводжуючи його на всі змагання, – каже вчителька. 

Роман Лещук
Роман Лещук 

Під час суперфіналу протягом двох днів  учасникам запропонують 16 задач різної складності. Потрібно правильно розв’язати якомога більше завдань. Крім цього, враховуватимуть рівень складності кожної задачі і час, за який її розв’язано. 

Завдання надсилають перед самим початком змагань від Французької федерації і цього року вони вперше будуть перекладені українською мовою. До змагань ще є час, тому хлопці готуються, вправляються у розв’язуванні цікавих та складних задач. Вірю, що вони гідно виступлять у складі команди і Фортуна їм посміхнеться, – розповідає Галина Дудар. 

Матвій Співак
Матвій Співак 

До слова, цьогоріч Роман Лещук склав Національний мультитест на 200 балів з трьох предметів: математики, фізики та української мови. 

Читайте також: Учениця з Тернополя Уляна Гербут представлятиме Україну на Міжнародній олімпіаді з астрономії та астрофізики у Непалі. 

Фото надані Галиною Дудар 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео