Орест Сарматський

На Тернопільщині дітей в інтернатах стає все менше

unnamed-02-bc (Copy)

У Тернопільській області за два останніх роки кількість дітей, які перебувають в інтернатних закладах зменшилась більш як на третину.

Про це передає повідомляє пресслужба облдержадміністрації.

- За два роки жодна дитина після будинку дитини не була влаштована до інтернатного закладу, більшість повернулись до своїх сімей, решта усиновлені чи влаштовані до сімейних форм виховання. За цей час створено 4 дитячих будинки сімейного типу, до яких влаштовано 25 дітей, - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що до діючих дитячих будинків сімейного типу направлено 8 малюків, створено 7 прийомних сімей, які прийняли 16 дітей.

Водночас, влаштування до сімейних форм виховання потребують ще майже 80 дітей.

Поступове згортання діяльності інтернатів на Тернопільщині триває у рамках проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який передбачає реформування інтернатних закладів.

Нагадаємо, з червня минулого року розпочався II етап Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

Передбачається, що наприкінці другого етапу цієї стратегії, в інституціях має бути менше 0,5% від загальної кількості дітей (зараз - 1,5%). А ті діти, хто за різних причин все ж перебуватимуть не в сім'ях, житимуть у невеликих установах в умовах, максимально наближених до сімейних, – до 10 осіб в одному закладі.

Водночас, у кожній громаді мають з'явитися доступні і якісні послуги для сімей з дітьми. Також існуватиме ринок цих послуг, не менше половини з яких надаватимуть громадські організації.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео