Оксана Бучко

Тернополяни спробували впоратись із англійським читанням на ЗНО

istock_000042259796small_0

Читання займає 4 блоки на тесті ЗНО з англійської мови. Тернополяни мали нагоду випробувати такі навики на пробній сесії 14 квітня.

Пришвидшити виконання завдань на читання іноземних текстів можна було доречним вибором одного із способів: Skim reading чи Scan reading. Перший варіант – це перечитування усього тексту і вловлювання його суті. Підійде такий спосіб до завдань на встановлення відповідностей, коли уривкам відповідають заголовки і запитання. Також цим способом можна виконати завдання на вибір правильної відповіді з варіантів, хоча тут ефективним буде також спосіб Scan reading. Останній – це ознайомлення із завданнями, а тоді пошук до них відповідей у текстах.

Тож перше  і  третє завдання передбачає читання блоку і вибору відповіді, яка повністю розкриває зміст оголошення чи тексту, а не лише його частини.

Так, на пробній сесії бачимо оголошення про Гаррі Поттера, яке насправді не про книгу, а про показ місць із книги. Його назва буде – seeightseeing.

1.jpg
1.jpg

Вибір правильної відповіді базується на тексті про Джулію Альбу, яка любить пригоди. У таких завданнях часто усі подані варіанти згадані в тексті. Питання «Чому Джулія зателефонувала на радіо-програму? / Why did Julia call the radioprogram?», має варіанти про chance to win the car, participation in discussion, opportunity to talk to the President, one of her usual activities. Але у тексті ми бачимо, що насправді її зацікавила дискусія, хоча вона була з Президентом про машини, більше того Джулія постійно слухала радіопрограми, що було її звичною діяльністю.

2.jpg
2.jpg

3.jpg
3.jpg

Текст із пропусками вилучених частин речення краще читати Scan Reading. Спершу переглянути запропоновані варіанти і заголовок, щоб зрозуміти в загальному, про що буде йти мова. Після цього читати текст, одразу підбираючи відповіді. Ми розуміємо після прочитання варіантів та заголовку, що у нашому тексті йдеться про дружбу слабких зв’язків. У частині речення, в якій є пропуск, є і слово-вказівник. Автор не любить понеділків, отже він і приходить на роботу в поганому настрої. Він скучає за friendly faces and casual conversations, а це означає що він misses weak ties.

Про дві наступні частини: «Використання мови» і «Письмо» читайте у наступних публікаціях.

Про частину «Слухання» читайте ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео