Тернополянам на замітку: чи варто займатися спортом при цукровому діабеті?

320987

Цукровий діабет – хронічне ендокринне захворювання, яке зустрічається у понад 400 мільйонів людей у всьому світі. Сьогодні ми поговоримо про цю хворобу та розповімо чи варто займатися спортом хворим на цю недугу.

Отже, варто прояснити, що цукровий діабет розвивається у випадку, коли підшлункова залоза не виробляє достатню кількість інсуліну – гормону, який регулює рівень цукру в крові. Через це в організмі виникає гіперглікемія – підвищений рівень вмісту глюкози в крові. А гіперглікемія може стати причиною пошкодження судин і тканин організму, що, в свою чергу, може привести до небезпечних для життя ускладнень та інвалідності. Через що більшість захворілих відмовляється від спорту.

Тож чи можна займатись спортом людям із цукровим діабетом?

Заняття спортом – необхідність у комплексному підході лікування цукрового діабету. Спорт і правильна дієта лягають в основу, а це основна запорука підвищення чутливості клітин організму до інсуліну.

Само собою, перш, ніж почати займатися спортом, необхідно проконсультуватися з лікуючим лікарем, оскільки при цукровому діабеті першого та другого типу є чимало протипоказів. Адже у деяких випадках існує ризик появи гіпоглікемії (може з’явитися під час або відразу після тренування, а в деяких випадках через 8-12 годин після фізичних навантажень). Гіпоглікемія характеризується запамороченням, слабкістю, затуманенням зору, дезорієнтацією, судомами. У окремих випадках людина може втратити свідомість чи впасти в гіпоглікемічну кому, що гірше. Також можлива і протилежна ситуація. Наприклад, після виконання силових вправ або ж після бігу збільшується вироблення адреналіну. Це може привести до різкого зростання рівня глюкози в крові і зневоднення.

Говорячи про переваги, то варто зазначити, що регулярні помірні фізичні навантаження можуть допомогти підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Якщо включити заняття спортом в свій щоденний список справ, то вже через місяць можна відчути, що інсулін став «працювати» більш ефективно.

Також під час занять спортом людина спалює значну кількість жиру і позбувається жирових відкладень, а це допомагає контролювати зайву вагу та значно полегшує процес схуднення.

Залишайтеся здоровими та не забувайте впустіть спорт у своє життя!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео