У Тернополі розповіли про особливості 8-го Мистецького фестивалю «Ї»

Сьогодні у Тернопільському пресклубі відбулася пресконференція за участю організаторів 8-го «Мистецького фестивалю «Ї», де розповіли про організацію проведення фестивалю, програмне наповнення, умови проведення під час періоду пандемії та поділились інформацією стосовно продажу квитків. 

На заході були присутні директор «Мистецького фестивалю «Ї» Юрій Матевощук, співзасновник «Мистецького фестивалю «Ї» Василь Томчишин, начальниця управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Світлана Козелко та виконуюча обов’язки директора комунального підприємства «Тернопільська кінокомісія» Олеся Виговська.

– Це вже мав бути 9-й мистецький фестиваль «Ї», але з відомих нам усім причин минулого року фестиваль так і не відбувся, і вже цього року ми проводимо 8-й мистецький фестиваль «Ї», – розповів Василь Томчишин. – Враховуючи, що ми маємо певні карантинні обмеження, фестиваль проходитиме з дотриманням усіх карантинних вимог. 

Цьогоріч фестиваль триватиме 5 днів, з 16 по 20 червня. Події відбуватимуться у культурних локаціях у центральній частині Тернополя. Ключовим місцем проведення фестивалю є Тернопільський драматичний театр ім. Тараса Шевченка, де заплановані як літературні презентації, так і музичні виступи. Іншими локаціями є бібліотека «Літературне Тернопілля», «Nа пошті» та «Палац кіно», де 17 червня проводитимуть покази українських фільмів, знятих за мотивами літературних творів.

– У нас завжди було в пріоритеті те, що унікальність цього фестивалю полягає у поєднанні різноманітних жанрів мистецтва. Так, література грає в програмі ключову роль, але ми намагаємося робити так, щоб усі жанри поєднувалися між собою, і тому на рівні із літературою представлена музика, живопис, кіно і театр, – розповів Юрій Матевощук.

Співорганізатором фестивалю стала Тернопільська міська рада.

– Мені дуже приємно, що ми маєм безпосереднє відношення, причетність до організації цього заходу. Мені здається, що такої мистецької атмосфери, де буде завжди багато молоді, обговорення фільмів, книжок, такої ви не знайдете ніде. Хто відвідав цей фестиваль один раз, буде відвідувати його кожного року, тому що такий драйвовий фестиваль, як цей, назавжди залишається в серці, – вважає Світлана Козелко.

На заході розповіли, що придбані квитки діють лише на одну локацію – Тернопільський драматичний театр, а у бібліотеку «Літературне Тернопілля», Кінопалац та «Nа пошті» вхід вільний.

Фото авторки та Тернопільського пресклубу

Вибір читачів за тиждень

Відео