У Тернопільській ОУНБ презентували виставку-портрет до 80-річчя Івана Миколайчука

d9f1e55c6683a6dd081aba656310b835 (Copy)

У Тернопільській обласні універсальній науковій бібліотеці, у відділі літератури та мистецтв презентували виставку-портрет до 80-річчя від дня народження заслуженого артиста України, відомого актора Івана Миколайчука, під назвою «Як мимоволі творить він красу».

- Вже з перших ролей – Івана Палійчука у «Тінях забутих предків» і Тараса Шевченка у фільмі «Сон» – Іван Миколайчук став обличчям українського кіно, символом його досягнень, і залишається, поки що, в цьому сенсі, неперевершеним. Значною мірою завдяки акторові ті фільми увійшли до золотого фонду українського кіно, - розповідають у Тернопільській ОУНБ.

Іван Миколайчук – заслужений артист України з 1968 р., у 1988 році посмертно став лауреатом державної премії Шевченка за створення різнопланових національних образів, знявся у 37 фільмах, в тому числі в Росії, Югославії та Болгарії. Написав одинадцять сценаріїв, десять з яких у співавторстві та п’єсу. Поставив два фільми.

Пам’ять про Івана Миколайчука:

- до 60-річчя митця 15 фільмів, де він знімався, було випущено на аудіовізуальних носіях великим тиражем, час від часу їх транслюють по телебаченню;

- поставлені документальні фільми – «Іван Миколайчук. Тризна» (режисер Василь Вітер), «Іван Миколайчук. Посвята» (сценарій Людмили Лємешевої, режисер Анатолій Сирих), «Іван Миколайчук. Книга життя» (режисер Василь Ілащук);

- пам’ятник роботи Анатолія Фуженка встановлений на Байковому кладовищі, погруддя – в селі Чорториї, де він народився;

- на Київській кіностудії ім. О. Довженка, де працював, та на будинку в Києві, де жив, – меморіальні дошки;

- випущено книжки – «Білий птах з чорною ознакою» (спогади, сценарії, 1991), «Іван Миколайчук» (життєпис і творчий портрет, 2004), каталог і календар.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео