Орест Сарматський

В Україні збільшується площа обробітку радіоактивних земель (Агроновини)

2101 (Copy)

На Житомирщині значна площа радіоактивно забруднених с/г угідь, які заборонено використовувати у виробництві, перебуває в господарському обігу вже досить тривалий час, і вона постійно збільшується. 

Про це пише «Українська правда».

Зазначається, що, за даними Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, станом на початок 2016 року на Житомирщині налічувалось понад 33 тисячі гектарів радіоактивно забруднених с/г угідь, які заборонено використовувати у виробництві.

Найбільша їх площа припадала на колишній Народицький район – 22,19 тис. гектарів.

Проте, супутниковий знімок Google показує, що наразі більшість їх території засіяна сільськогосподарськими культурами. Поруч також обробляються землі приватної та комунальної власності, які не були офіційно включені до 2-ї зони радіоактивного забруднення», ідеться у матеріалі.

При цьому, на запит «Української правди» чітко вказало, що ніхто не видавав жодних спеціальних дозволів на ведення сільськогосподарської діяльності на землях зони безумовного відселення.

У матеріалі додається, що така сама ситуація і з землями навколо смт Народичі.

Тільки тут площі залучених у вирощування с/г культур радіаційно забруднених земель значно більші – близько 2,5 тис. га, які обробляються щонайменше із весни 2017 року, ідеться у розслідуванні.

Джерело: agropolit.com

Українські аграрії зможуть вирощувати медичний канабіс

Найближчим часом українським аграріям нададуть дозвіл на вирощування медичного канабісу.

Про це розповів голова підкомітету Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький під час 33-ї Міжнародної агропромислової виставки «AGRO 2021», інформує Kurkul.com.

Так, Мар’ян Заблоцький відкрив фермерам нові ідеї для галузі.

За його словами, найближчим часом нададуть дозвіл на вирощування медичного канабісу. Його можна буде вирощувати лише у закритих приміщеннях і виключно для медичних цілей.  Також планується дозволити вирощування канабісу, який містить канабідіол, — розповів спікер.

За його словами, канабідіол — це добавка, яка приносить дуже багато грошей аграріям в інших країнах і додається  до багатьох продуктів, зокрема, напоїв чи зубної пасти.

Джерело: agropolit.com

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео