Віра Олександрович

На арештмайданчик у Тернополі щодня потрапляють 5 автомобілів-порушників (фото)

Максимів

Із вулиць Тернополя щодня забирають на арештмайданчик близько 5-ти автомобілів-порушників. Можливо, було б і більше, але процес евакуації – складний і тривалий у часі.

Про це розповів начальник міського управління муніципальної інспекції Ігор Максимів. Окрім того, він похвалився, що його підлеглі вже очистили місто від сотні незаконних рекламних вивісок і МАФів.

– Розкажіть про основні напрямки роботи управління муніципальної інспекції. До речі, скільки муніципалів зараз у Тернополі?

Загалом в управлінні 24 працівники: 6-ро у секторі контролю за паркуванням транспортних засобів, троє - у секторі взаємодії, ще 12 - у відділі контролю за правопорушеннями. Також у нас є двоє юристів.

Напрямків роботи у нас наразі – дуже багато. Серед основних: контроль за паркуванням транспортних засобів; виконання розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету тощо; розгляд скарг, заяв і звернень громадян; демонтаж незаконних тимчасових споруд; контроль за дотриманням протиепідемічних вимог під час карантину; контроль за дотриманням Правил торгівлі алкогольними напоями та пивом торговими закладами міста та інші. Зокрема, віднедавна ми стежимо і за дотриманням природоохоронного законодавства.

– Один із останніх запроваджених напрямків вашої роботи – це винесення постанов на неправильне паркування та евакуація транспортних засобів-порушників. Чи багато таких випадків уже було?

Із початку 2021 року загалом виявили і задокументували 4 тис. 593 порушення у сфері паркування (дані актуальні на 23 червня – прим.). Серед них: 2 тис. 340 за ч. 1 ст. 122 (штраф – 340 грн), 2 тис. 252 за ч. 3 ст. 122 (штраф 680 грн). До того ж, вже евакуювали 391 автомобіль. Фактично щодня із вулиць Тернополя забирають на арештмайданчик близько 5-ти автомобілів-порушників… Власне, цей процес доволі складний. Врахуйте, що потрібен час на завантаження авто, перевезення, розвантаження на штрафмайданчику тощо. 

Зауважу, близько 80% порушників користуються можливістю сплати 50% від суми штрафу у перші 10 банківських днів, тоді сума штрафу – зменшується вдвічі. Постанови, не оплачені у відповідні терміни, ми передаємо у відповідні органи Територіальних управлінь юстиції для примусового стягнення штрафів у подвійному розмірі. 

– Де переважно знаходите порушників паркування?

Здебільшого у центральній частині міста, біля ринків, тобто на вулицях Шептицького, Живова і 15 Квітня. Але ми також реагуємо на повідомлення у Viber про порушення у сфері паркування в інших мікрорайонах міста. 

Додам, 23 травня 2021 року набув чинність Закон №1438-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов». Відтепер при сплаті порушниками штрафів у 10-денний термін постанови не будуть направляти відповідальним особам.

– У місті також триває боротьба із рекламними вивісками, встановленими без відповідних дозвільних документів, а також із МАФами. Як карають таких порушників? Чи багато об’єктів демонтували?

Територію міста наші працівники обстежують щоденно. Причому за рекламними засобами, наприклад, закріплені окремі працівники. Це – їхній пріоритетний напрямок роботи. Якщо рекламна конструкція є незаконною, інспектор дає припис-вимогу. Коли власник на це не реагує, готується рішення виконкому про демонтаж такої вивіски. Окрім того, демонтуються старі, вже неактуальні конструкції. 

Схожа ситуація із МАФами, тобто кіосками. Якщо немає документів або підприємець не зміг їх виготовити, то такі об’єкти ми демонтуємо. Що цікаво, від початку року якраз демонтували сотню таких незаконно встановлених об’єктів. Серед них - 70 рекламних конструкцій, а також – 16 блокіраторів або шлагбаумів, що заважають руху. 

– Чи багато є звернень надходить від тернополян у ваше управління? Як саме люди можуть повідомити вам про якусь проблему?  Громадяни можуть звертатися до нас із повідомленнями у будь-який зручний для них спосіб. Наприклад, можна зробити телефонний дзвінок за номерами: 067-447-31-86 і 067-447-32-78. Також нам можна писати. Електронна пошта umptmr@gmail.com. Звичайні листи треба адресувати на вул. Коновальця, 8. Там, власне, розташований офіс управління. Проте найбільше тернополянам сподобався варіант із надсиланням повідомлень на Viber – 073-015-14-81. Це – дуже зручно. Можна відразу надіслати і фото, і відео. Відповідно, ми можемо оперативно реагувати на помічені порушення.

До речі, тернополяни – доволі активні. Тож у середньому щодня до нас звертаються близько 40-ка людей. Звичайно, переважно у телефонному режимі.

Фото – зі сторінки Управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео