Віра Олександрович

«Листи щастя» жителі Тернопільщини мають отримати до 1 липня

Якимчук_літо

Податок на майно складається із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку і плати за землю. Тож податківці Тернопільщини нині активно формують податкові повідомлення-рішення про сплату майнових податків.

Ці повідомлення надішлють (вручать) платникам податків ще до 1 липня 2021 р. У сформованих платіжках зазначаються відповідні платіжні реквізити для сплати нарахованих податків. Про це нещодавно розповів заступник начальника Головного управління ДПС в області Петро Якимчук. Найбільш актуальні питання і відповіді для читачів «Терену» відібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області.

- Якщо авто придбали посеред року або п’ятирічний вік машини сплив, як тоді нарахують податок?

- За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачують пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому провели реєстрацію транспортного засобу. При завершенні 5-річного віку легківки протягом звітного року податок сплачують за період із 1 січня до початку місяця, наступного за місяцем, коли вік такого авто досяг (досягне) п’яти років.

- Чи є у 2021 році додаткові звільнення від сплати земельного податку?

- Від сплати податку звільняються: інваліди І-ї і ІІ-ї груп; фізичні особи, які виховують 3-х і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни; фізичні особи, визнані такими, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Проте таке звільнення від сплати податку за землю поширюється на ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства − у розмірі не більш як 2 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах − не більш як 0,25 га, в селищах − не більш як 0,15 га, в містах − не більш як 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва − не більш як 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів − не більш як 0,01 га; для ведення садівництва − не більш як 0,12 га. Додаткових преференцій із нарахування земельного податку для громадян у 2021 році не передбачили.

- Які дії треба вчинити, щоб отримати пільги зі сплати земельного податку?

- Для отримання пільги необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням ділянки із заявою про надання пільги та документами, що посвідчують право на пільгу: посвідчення особи з інвалідністю або довідку медико-соціальної експертної комісії; посвідчення батьків багатодітної сім’ї; пенсійне посвідчення (за віком); посвідчення «Учасник бойових дій», «Особа з інвалідністю внаслідок війни», «Учасник війни», «Член сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби», «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія) тощо.

Зауважу, якщо людина станом на 1 січня поточного року має у власності кілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

- Торік купив квартиру - 82 кв. м. За яку площу доведеться платити?

- Сплачувати податок за нерухомість доведеться, якщо: - площа квартири більш як 60 кв. м, - площа житлового будинку понад 120 кв. м, - площа різних типів об'єктів нерухомості більш як 180 кв. м.

Сплачувати доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму. Так, якщо площа вашої квартири 82 кв. м, то треба внести податок за 22 кв. м. Крім того, власникам квартири площею понад 300 кв. м або будинку понад 500 кв. м потрібно буде заплатити 25 тис. грн.

- Яких громадян звільнили від сплати податку на нерухомість?

- Платити на нерухомість потрібно не всім, є винятки: багатодітні сім'ї, діти-сироти, діти-інваліди, учасники ООС та їхні сім'ї.

- Що робити, якщо не отримали податкове повідомлення-рішення?

- Власники житлової нерухомості, які мають платити податок, але не отримали податкове повідомлення-рішення, можуть звернутися до контролюючого органу за місцем проживання і провести звірку даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку, а також нарахованої суми самого податку.

- На основі яких даних нараховують податок на нерухомість, оскільки щороку виникає одна й та ж неточність?

- Контролюючі органи надсилають податкові повідомлення-рішення у тому випадку, якщо житло є в Реєстрі об’єктів нерухомого майна, на підставі якого й нараховують податок. Щоб щороку не виникали неточності у нарахуванні, в ДПС неодноразово просили внести зміни у Реєстр об’єктів нерухомого майна.

- Які штрафи передбачені за несвоєчасну сплату майнових податків?

- Затримка платежу за нерухомість, транспортного податку чи плати за землю на строк до 30 днів – розмір штрафу становить 10% суми податку. Затримка платежу більш як на 30 днів – розмір штрафу становить 20% суми боргу. Якщо після закінчення строків оплати, ви не заплатили податок, то на суму податкового боргу нараховують пеню з розрахунку 120% річних ставки НБУ.

Довідка. За нерухомість доведеться заплатити власникам об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової і нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Транспортний податок сплатять фізичні та юридичні особи, у т. ч. нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легківки, з року випуску яких минуло не більш як 5 років (включно) і середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати. Земельний податок сплачуватимуть власники ділянок, часток (паїв) і землекористувачі. Нарахування проводять за місцем знаходження землі. Окрім сплати податків, громадяни мають і ряд пільг.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео