Дарія Шевченко

На Тернопільщині відбувся фестиваль «Чорна вишиванка» (фото)

1B5770FC-CC23-4230-81E4-C712C81D29D5

Щороку на хуторі Кулеби, біля села Нараїв, Бережанської громади проводять фестиваль «Чорна вишиванка». Захід присвячений пам‘яті сімох місцевих вояків, які загинули 1941 року від рук енкаведистів. На мітингу-реквіємі були присутні пластуни, жителі довколишніх сіл та представники влади. Депутат Тернопільської обласної ради Ярослав Дрюченко розповів про давню трагічну історію. 

— Про цю історію у Кулебах ось уже 80-те літо переповідають з уст в уста. Вона — про хлопців 18-27 років, членів ОУН, які зі зброєю у руках захищали своїх краян від примусової колективізації, репресії, знущання та вивезення до Сибіру. Щоб їх затримати, з Бережан вислали загін з-понад двох сотень «червонопогонників», які щільним кільцем оточили хутір. Зав’язався нерівний бій. Одних підпільників скосила енкаведиська куля, інші, щоб не потрапити живими, обнявшись, підірвали себе гранатами. Тіла убитих повантажили на сани і повезли до Бережан, але не довезли туди. Де саме місце вічного спочинку націоналістів Максима Шурана, Григорія Шкапія, Богдана Гульовського, Володимира Лопушанського,Івана Галая, Василя Солтиса, Григорія Москаля не знає ніхто, — розповів Ярослав Дрюченко.

Нагадаємо, що напередодні свята, навесні небайдужі мешканці разом з представниками команди Івана Чайківського «За майбутнє» облагородили територію, де розташована пам‘ятна стела. Перший заступник голови Тернопільської обласної ради, голова обласного осередку партії «За майбутнє» на Тернопільщині Володимир Болєщук зазначив, що пам‘ять про історичне минуле має жити вічно.

— Без минулого немає майбутнього. Наша Тернопільщина відома своїми героями, історичними місцями, тому дуже важливо, щоб ми пам‘ятали про наших захисників. Захисників, які захищали нашу землю десятки років тому і захисників, які боронять наші кордони сьогодні, — сказав Володимир Болєщук. 

Фото зі сторінки Ярослава Дрюченка

Вибір читачів за тиждень

Відео