Торти з характером від майстрині з Тернополя (фото)

received_2944646739103889

Багатодітна мама Аліна Ярмакова з Тернополя почала виготовляти солодощі, щоби дітям було солодко та корисно. Першими були цукерки з тертих какао бобів і мармелад, пізніше з’явилися козинаки, цукерки з сухофруктів, а цього року почала пропонувати натуральні торти та випічку. Перші солодощі робила для сім’ї, а коли зо п’ять друзів запропонувало робити торти на замовлення, вирішила створювати і для інших, спершу як подарунок, а тепер це стало окремим проєктом у житті. Тож нині пані Аліна слідкує за солодкими трендами та дізнається все нові переписи й технології

А поговорили ми не тільки про те, що приємного та цікавого у виготовленні солодощів, тенденції у кондитерській справі, а про деталі, як ось про те, що може торт розповісти про замовника.

— На своїй сторінці фейсбуку написали, що особливо вам подобається виготовляти сезонні солодощі. Розкажіть, можливо, серед літніх фруктів у вас є фаворити?

 

— Коли чесно, то фаворита нема, бо люблю всі фрукти та ягоди, тому щойно закінчиться сезон полуниці, з великим бажанням буду робити інші тортики та десерти — з чорниці, малини, абрикосів. Дуже люблю літо за таке різноманіття.

 

— До речі, а чи є фрукти, з якими працювати складно? Чи, можливо, ті, котрі ніяк не надаються для тортиків чи інших солодощів?

 

— Поки навіть уявлення не маю, як використати у торті диню та кавун, але хочу спробувати зробити з них мармелад.

 

— Ситуативне запитання. Скільки у спеку можна зберігати солодощі? Взагалі є якась техніка безпеки поводження із кондитеркою?

 

— Зберігати кондитерські вироби, незалежно від пори року, треба в холодильнику. У кожного торта свій термін придатності, який залежить від начинок. Найчастіше він становить 48-72 години, тобто не більше трьох діб. Через те найчастіше їх замовляють у той день, коли планують споживати. Особливо наголошую на короткому терміні придатності у цю спеку.

 

— Пригадую, кілька років тому у моду ввійшли чизкейки та макаруни. Які торти найчастіше замовляють у вас?

 

— У мене з «класиків» найпопулярніший «Київський». Але класичні торти «витісняють» мусові. Також часто замовляють «Фруктовий острів», бо цей торт, прикрашений багатьма фруктами, має ефектний вигляд.

— Які смаколики ви виготовляєте найчастіше та чому?

 

— Я не слідкувала за тим, що саме найчастіше виготовляю. Думаю, що для різних свят і часу є свої фаворити. На Миколая та Різдвяні свята найчастіше замовляють цукерки з сухофруктів і тертих какао-бобів. Улітку — легкі та ніжні тортики. На свята часто люблять замовляти коробочки наборів тортиків, а для гостинчиків гостям — капкейки (кекси).

— А є класичні рецепти, як ось бісквіти, котрі завжди в ціні?

 

— Звісно, думаю це пов’язано із нашим менталітетом. Люди вже коли звикли до традиційних, то інколи бояться спробувати щось нове. У нашому регіоні «класика» — це «Київський», «Наполеон», «Спартак», «Празький» і, звісно, сирник.

— Запам’яталося оздоблення ваших тортів. Розкажіть, як їх придумуєте. Десь ви коментували, що діти іноді більше радіють незвичним прикрасам, ніж власне тортові. Тож розкажіть про особливі прикраси.

 

— Я вважаю себе новачком в оформленні, тому часто шукаю ідеї в інтернеті, пробую та експериментую. Дитячі тортики мені прикрашати найлегше, напевно тому, що я багатодітна мама і старші дітки мені часто розказують, який би вони хотіли (сміється — І. В.).

 

— Побачила у вас чоловічий торт. Як ви створюєте торти з характером?

 

— Дуже часто з розмови з замовником відчуваю, які вони мають побажання, а якщо ця людина є у фейсбуці в друзях, то інколи можу й аналізувати вподобання по фотографіях.

 

— Які головні виражальні особливості — чим у кондитерці можна передати емоцію, ставлення, святковий настрій, особистісні характеристики того, кому він призначений?

 

— Дуже часто це залежить від замовників. Хтось цінує натуральність і простоту, а хтось любить, коли золоте й по-багатому, а хтось надає перевагу різноманітності та яскравості в оформленні. Також це залежить від того, для якої події призначені солодощі. Завдяки сучасній техніці, широкову асортименту засобів і навіть продуктів, думаю, нині простіше прикрасити торт із фантазією, ніж то було десять років тому.

— Чи є те, що відрізняє торт для дівчини від торта чоловікові на тридцятиліття

(наприклад)?

 

— Найчастіше дівчата люблять квіти і яскраве покриття, чоловіки — більш стримане оформлення.

 

— Розкажіть про солоний торт. Як народилася ідея. І в контексті цього — що робить торт тортом, бо ж виходить, що не тільки солодкий смак.

 

— Я доволі практична в повсякденному житті. Коли їхали в гості до бабусі, роздумувала, що можна взяти, щоб було і ситно, і смачно — так і виник солоний торт — солоні коржі слойоного або шпинатні з сирним кремом, з різними начинками на вибір: перець, оливки, грибочки, огірки, шинка, курятина, червона риба. А то був таки торт, оформила відповідно.

 

— І до речі, є стереотип, що жінки найбільше люблять солодке. А що ви на це скажете?

 

— У мене часто траплялося, що навпаки — жінки замовляли для чоловіків і дітей, а самі навіть не куштували (сміється — І. В.)

 

— Цікаво, а як ви думаєте, що може розповісти про людину її вподобання у солодкому?

 

— Дуже багато. З мінімальним оформленням і головне, щоб корисні були продукти, частіше замовляють ті, котрі ставляться практично до життя. Творчі люди люблять поєднання смаків, віддають перевагу цікавому та неординарному оформленню. Ті, що хочуть себе подати у найкращому вигляді, постати серйозними, часто замовляють солодощі з золотими прикрасами. Консервативним людям частіше вибирають двоколірну гаму і класичне оформлення тортів. Для діток просять декор, котрий відповідав би їх вподобанням, а ще — здивував.

— І наостанок. Які солодощі ви створюєте для себе? Чим вони відрізняються від тих, котрі на замовлення?

 

— Головними у нашій сім’ї є діти, тому найчастіше готую саме те, що вони люблять. А це торти мусовий йогуртовий і «Три шоколади», а також кекси шоколадні, козинаки та цукерки трюфелі. А відрізняються ці вироби тим, що рідко прикрашені, хіба на свята (сміється — І. В.).

 

Інна Віконська

Фото надала Аліна Ярмакова

Вибір читачів за тиждень

Відео