27 Липня 2021, Вівторок


Погода
Грозу, град і шквали обіцяють на Тернопільщині 28 липня

На Кременеччині добудують капличку-пантеон (фото)

Це цікаво
Сергій Притула вперше сяде у суддівське крісло популярного українського шоу (фото)

Відео
На три дні до Одеси поїхали керівники кількох громад з Тернопільщини (фото, відео)

В аварії на Тернопільщині постраждала 11-річна дівчинка

Вакциною, що дає 95% захисту від COVID-19, у Тернополі можна щепитися щодня

Ше дві європейські країни відкрили свої кордони для тернополян

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

На Тернопільщині провели ХІІI конкурс з відбору адвокатів до системи БПД

На Тернопільщині два заклади професійної освіти отримають кошти для нових навчально-практичних центрів

Стало відомо, задля чого мер Тернополя поїхав до Одеси

Тернопільщина долучилася до проєкту «DNISTER CANYON»

Від Кременця до Заліщиків: жителів Тернопільщини чекають у Центрах вакцинації

Мешканці Тернопільщини масово встановлюють сонячні батареї

У Чортківській громаді є школи, де у класах по 8 дітей: що з цим робити?

На Тернопільщині вперше за 30 років масштабно ремонтують дорогу на Прикарпаття

Для дітей на Тернопільщині організували літні канікули поза межами інтернату (фото)

На Тернопільщині парафіяни роблять ремонт будинку (фото)

Як жителям Тернопільщини прийняти спадщину із нерухомістю без правовстановлюючих документів

На Тернопільщині взялися за ремонт майже 100-річного мосту

Оголошено повторний конкурс на посаду директора Тернопільського обласного художнього музею

Чортківський футбольний клуб «Кристал» змінить назву та виступатиме у Чемпіонаті України

Погода
Через зливи, на полях Херсонщини гниють овочі (Агроновини)

Це цікаво
Тернополянин знайшов новий район для каякінгу на Закарпатті (фото)

Тернополяни отримають особливий маршрут

Одна зі шкіл Тернопільщини має вакансію директора

Операція  «Мак»: поліцейські задокументували 121 факт вирощування нарковмісних рослин

Фотофакт
На ринках Тернополя продають плоди тутового дерева (фотофакт)

Штучно заселені водорості поліпшили прозорість водойми у Тернополі

У Чорткові за вихідні ще півтисячі людей отримали щеплення від COVID-19

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Прикраси без окрас (фото)

Тернопільська обласна рада оголосила конкурс на посаду директора драмтеатру

Правоохоронці Тернопільщини встановили особу зловмисника, причетного до крадіжки з будинку

Тернополяни передали петицію Президенту

У містечку на Тернопільщині українською та англійською мовами ознакували головні пам’ятки (фото)

В одному з міст Тернопільщини сьогодні тимчасово не буде води

Оперативники затримали зловмисника, який на зупинці громадського транспорту пограбував неповнолітнього тернополянина

Відійшов у вічність священник Тернопільської єпархії ПЦУ

У карколомній ДТП на Львівщині постраждало 5 мешканців Тернопільщини, серед яких троє – діти

Коронавірус на Тернопільщині зробив паузу

Гравець чортківського «Кристала» підписав контракт із клубом Прем’єр-ліги

На Тернопільщині учасники літнього табору подорожували своєю громадою (фоторепортаж)

Це цікаво
27 липня в історії Тернопільщини

26 Липня 2021, Понеділок


Погода
Спекотно і з грозою: яким буде 27 липня у Тернополі?

Відео
Мед на столі – радість у господі: на Тернопільщині відбулося свято меду та бджільництва (фото, відео)

Представили концепцію реконструкції центральної частини Чорткова (фото)

Нардеп з Тернопільщини похвалився першим врожаєм (фото)

Два села на Тернопільщині відвідав особливий церковний гість

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Вихідні точки (фото)

Це цікаво
На Тернопільщині виробляють унікальні вулики

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Тернопільська «Нива» у першому матчі сезону створила сенсацію

Торти з характером від майстрині з Тернополя (фото)

Багатодітна мама Аліна Ярмакова з Тернополя почала виготовляти солодощі, щоби дітям було солодко та корисно. Першими були цукерки з тертих какао бобів і мармелад, пізніше з’явилися козинаки, цукерки з сухофруктів, а цього року почала пропонувати натуральні торти та випічку. Перші солодощі робила для сім’ї, а коли зо п’ять друзів запропонувало робити торти на замовлення, вирішила створювати і для інших, спершу як подарунок, а тепер це стало окремим проєктом у житті. Тож нині пані Аліна слідкує за солодкими трендами та дізнається все нові переписи й технології

А поговорили ми не тільки про те, що приємного та цікавого у виготовленні солодощів, тенденції у кондитерській справі, а про деталі, як ось про те, що може торт розповісти про замовника.

— На своїй сторінці фейсбуку написали, що особливо вам подобається виготовляти сезонні солодощі. Розкажіть, можливо, серед літніх фруктів у вас є фаворити?

 

— Коли чесно, то фаворита нема, бо люблю всі фрукти та ягоди, тому щойно закінчиться сезон полуниці, з великим бажанням буду робити інші тортики та десерти — з чорниці, малини, абрикосів. Дуже люблю літо за таке різноманіття.

 

— До речі, а чи є фрукти, з якими працювати складно? Чи, можливо, ті, котрі ніяк не надаються для тортиків чи інших солодощів?

 

— Поки навіть уявлення не маю, як використати у торті диню та кавун, але хочу спробувати зробити з них мармелад.

 

— Ситуативне запитання. Скільки у спеку можна зберігати солодощі? Взагалі є якась техніка безпеки поводження із кондитеркою?

 

— Зберігати кондитерські вироби, незалежно від пори року, треба в холодильнику. У кожного торта свій термін придатності, який залежить від начинок. Найчастіше він становить 48-72 години, тобто не більше трьох діб. Через те найчастіше їх замовляють у той день, коли планують споживати. Особливо наголошую на короткому терміні придатності у цю спеку.

 

— Пригадую, кілька років тому у моду ввійшли чизкейки та макаруни. Які торти найчастіше замовляють у вас?

 

— У мене з «класиків» найпопулярніший «Київський». Але класичні торти «витісняють» мусові. Також часто замовляють «Фруктовий острів», бо цей торт, прикрашений багатьма фруктами, має ефектний вигляд.

— Які смаколики ви виготовляєте найчастіше та чому?

 

— Я не слідкувала за тим, що саме найчастіше виготовляю. Думаю, що для різних свят і часу є свої фаворити. На Миколая та Різдвяні свята найчастіше замовляють цукерки з сухофруктів і тертих какао-бобів. Улітку — легкі та ніжні тортики. На свята часто люблять замовляти коробочки наборів тортиків, а для гостинчиків гостям — капкейки (кекси).

— А є класичні рецепти, як ось бісквіти, котрі завжди в ціні?

 

— Звісно, думаю це пов’язано із нашим менталітетом. Люди вже коли звикли до традиційних, то інколи бояться спробувати щось нове. У нашому регіоні «класика» — це «Київський», «Наполеон», «Спартак», «Празький» і, звісно, сирник.

— Запам’яталося оздоблення ваших тортів. Розкажіть, як їх придумуєте. Десь ви коментували, що діти іноді більше радіють незвичним прикрасам, ніж власне тортові. Тож розкажіть про особливі прикраси.

 

— Я вважаю себе новачком в оформленні, тому часто шукаю ідеї в інтернеті, пробую та експериментую. Дитячі тортики мені прикрашати найлегше, напевно тому, що я багатодітна мама і старші дітки мені часто розказують, який би вони хотіли (сміється — І. В.).

 

— Побачила у вас чоловічий торт. Як ви створюєте торти з характером?

 

— Дуже часто з розмови з замовником відчуваю, які вони мають побажання, а якщо ця людина є у фейсбуці в друзях, то інколи можу й аналізувати вподобання по фотографіях.

 

— Які головні виражальні особливості — чим у кондитерці можна передати емоцію, ставлення, святковий настрій, особистісні характеристики того, кому він призначений?

 

— Дуже часто це залежить від замовників. Хтось цінує натуральність і простоту, а хтось любить, коли золоте й по-багатому, а хтось надає перевагу різноманітності та яскравості в оформленні. Також це залежить від того, для якої події призначені солодощі. Завдяки сучасній техніці, широкову асортименту засобів і навіть продуктів, думаю, нині простіше прикрасити торт із фантазією, ніж то було десять років тому.

— Чи є те, що відрізняє торт для дівчини від торта чоловікові на тридцятиліття

(наприклад)?

 

— Найчастіше дівчата люблять квіти і яскраве покриття, чоловіки — більш стримане оформлення.

 

— Розкажіть про солоний торт. Як народилася ідея. І в контексті цього — що робить торт тортом, бо ж виходить, що не тільки солодкий смак.

 

— Я доволі практична в повсякденному житті. Коли їхали в гості до бабусі, роздумувала, що можна взяти, щоб було і ситно, і смачно — так і виник солоний торт — солоні коржі слойоного або шпинатні з сирним кремом, з різними начинками на вибір: перець, оливки, грибочки, огірки, шинка, курятина, червона риба. А то був таки торт, оформила відповідно.

 

— І до речі, є стереотип, що жінки найбільше люблять солодке. А що ви на це скажете?

 

— У мене часто траплялося, що навпаки — жінки замовляли для чоловіків і дітей, а самі навіть не куштували (сміється — І. В.)

 

— Цікаво, а як ви думаєте, що може розповісти про людину її вподобання у солодкому?

 

— Дуже багато. З мінімальним оформленням і головне, щоб корисні були продукти, частіше замовляють ті, котрі ставляться практично до життя. Творчі люди люблять поєднання смаків, віддають перевагу цікавому та неординарному оформленню. Ті, що хочуть себе подати у найкращому вигляді, постати серйозними, часто замовляють солодощі з золотими прикрасами. Консервативним людям частіше вибирають двоколірну гаму і класичне оформлення тортів. Для діток просять декор, котрий відповідав би їх вподобанням, а ще — здивував.

— І наостанок. Які солодощі ви створюєте для себе? Чим вони відрізняються від тих, котрі на замовлення?

 

— Головними у нашій сім’ї є діти, тому найчастіше готую саме те, що вони люблять. А це торти мусовий йогуртовий і «Три шоколади», а також кекси шоколадні, козинаки та цукерки трюфелі. А відрізняються ці вироби тим, що рідко прикрашені, хіба на свята (сміється — І. В.).

 

Інна Віконська

Фото надала Аліна Ярмакова

186

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора