Оксана Бучко

Тернополяни можуть долучитись до моніторингу дотримання прав людей у закритих установах

217652507_237224694741993_3582275834747953017_n

Люди, які потрапляють у закриті установи – інтернати, психіатричні лікарні, в’язниці, будинки соціального захисту, потребують у період пандемії особливої уваги щодо захисту прав.

Про моніторинги таких закладів на Тернопільщині та про виявлені порушення розповіли під час презентації результатів регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Тернопільській області Володимир Воловник та монітор Національного превентивного механізму Володимир Шевченко. Зокрема, мова йшла про відсутність антисептиків, перенаселення відділень, відсутність умов для пересування людей з порушеннями здоров’я, відсутність ліцензії у медичних працівників та інше.

Участь у такому моніторингу закритих закладів може взяти кожен охочий після відповідних навчань. Протягом минулого і цього років в області здійснили шість візитів до судів, п’ять – до органів поліції, три – до в’язниць у Збаражі та Чорткові, вісім – до закладів соціального захисту населення та декілька - до інтернатів.

- Ми своїми засобами в арсеналі допомагаємо поліції та судам працювати над захистом прав людини, - розповів Володимир Воловник. – Мова йде про неприпустимість катувань у закритих закладах, і це не лише про фізичні знущання. Ми маємо на увазі, що ігнорування базових потреб людини також є катуванням. До прикладу, відсутність антисептиків у період пандемії коронавірусу, приміщення 16 м кв на шестеро людей (має бути не менше 4 м кВ на особу), видача їжі з протермінованих продуктів, відсутність доступу до скриньки для звернень чи скарг, відсутність кімнати для слідчих дій у підрозділах поліції, відсутність умов для перебування в’язнів у судах, відсутність перегородки у душових в’язниць.

Озвучені проблеми є системними для всіх закладів, зауважив монітор Національного превентивного механізму Володимир Шевченко. Також вони можуть посилитись через перехід фінансування в ОТГ.

- На ліфти у будинках соцзахисту немає грошей ще з 2015 року, - додав він. – Відтепер про таке фінансування ще повинні думати ОТГ на місцях, тож ситуація на деякий період може ще більше ускладнитись.

Контролюють також ситуацію щодо проведення вакцинації у таких закладах.

- Нам надходять повідомлення про відсутність вакцин, які після перевірки інформації виявляються недостовірними. Загалом, жителі закладів не дають згоди на вакцинацію, - зазначив Володимир Шевченко. – А щодо проведення кампанії, то все перевірено. У закладах уже отримують другу дозу вакцини.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео