Оксана Бучко

Як тернополяни можуть прийняти спадщину після пропуску терміну?

Продовження термыну прийняття спадщини

Тернополяни, які є спадкоємцями, можуть пропустити строк для прийняття спадщини. Він становить 6 місяців і є серед обов’язкових вимог для оформлення прав на спадщину. Як діяти, коли все таки цей термін упущено, пояснюють у Кременецькому центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Із проблемою щодо пропуску строку для прийняття спадщини, яка залишилась після смерті батька, звернулася до Кременецького центру громадянка Б. Усе своє майно батько пані Б. заповів їй. Будучи інвалідом другої групи загального захворювання довічно після смерті батька часто хворіла. Згодом увесь час і сили забирали турботи про хворого чоловіка, який також протягом тривалого строку тяжко хворів та згодом помер. Після смерті чоловіка вона звернулася до нотаріуса задля отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом за батьком. Однак, їй було відмовлено, оскільки не подала відповідні документи, які б підтверджували постійне місце проживання її з батьком та в свою чергу пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини. Представляти інтереси доручили фахівчині Кременецького місцевого центру з надання БВПД Ірині Бурченюк. Після узгодження правової позиції по справі в судовому провадженні вдалося довести, що підстави для надання додаткового строку для прийняття спадщини є поважними. Як наслідок, рішенням Кременецького районного суду Тернопільської області від 17 травня 2021року №601/767/21 визначили додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом тривалістю два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили. Коментує фахівчиня Ірина Бурченюк:

- Пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини не є безумовною підставою, що позбавляє спадкоємців права на спадкове майно. Цивільний кодекс України передбачає механізм прийняття спадщини поза межами шестимісячного строку. Так, можливі 2 варіанти: 1. Отримати письмову згоду спадкоємців, які прийняли спадщину для подання заяви про прийняття спадщини поза межами 6-місячного строку. 2. Подати позовну заяву до суду про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини. Поважними причинами для визначення додаткового строку можуть бути причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео