Оксана Бучко

Як жителям Тернопільщини прийняти спадщину із нерухомістю без правовстановлюючих документів

Прийняття спадщини

Щоб прийняти спадщину із нерухомістю спадкоємцям потрібно мати правовстановлюючі документи на дане майно. У разі їхньої відсутності все ж можна отримати власність, звернувшись за допомогою у центр з надання безоплатної правової допомоги на Тернопільщині.

Детальніше про дії у таких ситуаціях пояснюють у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У статті 1216 Цивільного кодексу України зазначено, що спадкування це перехід прав та обов’язків (спадщини) від спадкодавця до спадкоємців. У разі відсутності документів, які підтверджують право власності спадкодавця на житловий будинок чи відсутності державної реєстрації права власності перш за все необхідно з’ясувати причини відсутності правовстановлюючих документів, державної реєстрації права власності або документів на забудову.

Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом. Але спершу слід подати документи, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно та провести перевірку відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» передбачено, що відсутність правовстановлюючих документів є  причиною для відмови державної реєстрації права на спадщину. Таке майно можна набути у власність лише в судовому порядку.

Так, відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна має право пред’явити позов про визнання права власності на майно, якщо правовстановлюючі документи відсутні чи були втрачені.

Також в судовому порядку можна визнати право власності на спадкове майно у випадку, якщо спадкодавець за життя сам не встиг оформити спадщину, хоча фактично прийняв її.

Позовна заява щодо оформлення документів, що посвідчують право власності на нерухоме майно, розглядається в порядку цивільного судочинства в районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцем знаходження майна.

До такої заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги, наприклад:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • архівні довідки чи витяги з рішень сільської ради про надання земельної ділянки;
  • дозвіл на будівництво будинку;
  • довідка виконавчого комітету сільської ради депутатів трудящих;
  • записи у погосподарських книгах;
  • реєстрація місця проживання спадкодавця у будинку за паспортом;
  • технічний паспорт на будинок;
  • сплата за комунальні послуги;
  • документи з колгоспу про відведення в установленому порядку земельної ділянки під забудову тощо.

За подання позову про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування особою сплачується судовий збір у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу відповідно до Закону України «Про судовий збір».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео