У тернопільській бібліотеці відбулась презентація серії книг, присвячених історії редемптористів (фоторепортаж)

photo_2021-07-29_18-41-35 (2) (Copy)

29 липня, у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної бібліотеки відбулась перша презентація серії книг «Місіонарі Великого Відкуплення», автором якої є отець Руслан Піх.

Під час презентації Отець Руслан розповів учасникам презентації історію створення та написання кожної з семи книг збірки, а також розповів коротку історію про життя того чи іншого редемпториста, які жили та діяли на Галичині в міжвоєнний період.

- Ця серія книг, започаткована для того, щоб через персоналії представити історію редемптористів в Україні. Оскільки кожен з них в тій чи іншій мірі якось впливав на розвиток згромадження в якому діяв, і за час їхньої діяльності збереглися якісь матеріали, записи, фотографії, і власне через це представляється ціла історія. В першу чергу, ці книги - це маленька вдячність з моєї сторони персонально і, зокрема, від нашого монастиря, як маленька данина вдячності тим людям, які були, які щось зробили доброго, гідного, і яке варто пам’ятати, - розповів отець Руслан Піх.  

Почав цікавитися історією діяльності редемптористів отець Руслан з 2010 року. Перша його книжка вийшла друком у 2014 році під назвою «Шлях до святості – життя і діяльність блаженного Миколая Чарнецького». На сьогодні автору збірки вдалося видати 7 таких книг:

Книга 2-а: «Отець Йосиф Схрейверс – бельгійський редемпторист в Українській церкві»

Книга 3-я: «Володимир Стернюк – «Я робив більше ніж міг. І більше на ніщо не дивився»

Книга 4-а: Отець Іван Нагірний. Редемпторист. Життя як подвиг»

Книга 5-а: Франц Ксаверій Бонн «Ревніший українець за родовитих українців»

Книга 6-а: «Якщо така воля Божа, я радо прийму і смерть». Блаженний священномученик Зенон Ковалик.

Книга 7-а: «Ми підемо слідами мучеників». Блаженний священномученик Іван Зятик.

- Ці книги важливі тим, що вони не показують історію як просто минуле, вони показують історію як традицію, що для історії церкви дуже важливо, показують корені сучасності. Це біографії тих людей, які стали прикладом у багатьох відношеннях, живучи в важкий період, - зазначив Володимир Мороз, історик, дослідник історії УГКЦ, науковий співробітник інституту історії церкви Українського Католицького Університету.

- Серія «Месіонарі Великого Відкуплення» є збіркою тих документів, яка відкриває нашим користувачам нові невідомі грані історії греко-католицької церкви, - зазначила заступниця директора ТОУНБ Галина Польова.

Книги заповнені ілюстраціями, фотографіями, записами із щоденників, документами та різними архівними матеріалами, які збереглися до сьогодні. Головною особливістю книг є те, що всі вони написані простою мовою. Будь хто, хто цікавиться історією греко-католицької церкви, чи то дослідник чи звичайний читач може з легкістю її прочитати та відкрити для себе нову сторінку історії.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео