Орест Сарматський

Україна займає останнє місце в Європі за споживанням сиру (Агроновини)

3001 (Copy)

У середньому кожен українець споживає 4,66 кг сиру на рік. Таким чином, споживання цього продукту в Україні вчетверо менше, ніж у країнах ЄС.

Загалом, за обсягами вживання сиру на душу населення наша країна займає останнє місце в Європі. Так, у ЄС в середньому одна людина з’їдає 18,3 кг сиру на рік. Показник споживання на душу населення у США складає 17,48 кг, у Австралії – 11,78 кг, а в Канаді 14,41 кг. Попри таку статистику, обсяги споживання сиру в Україні поступово зростають.

Утім, висхідна тенденція сприяє збільшенню імпорту молочної продукції, оскільки українські виробники не можуть повністю задовольнити попит. До того ж часто закордонні сири дешевші, ніж українські. Лідерами з постачання сиру на ринок України є Польща, Німеччина та Франція.

https://www.seeds.org.ua/ukra%d1%97na-zajmaye-ostannye-misce-v-yevropi-za-spozhivannyam-siru/

 

Псевдом’ясо з гороху, яке важко відрізнити від курятини, виготовляють у Франції

Нова техніка текстуризації, запропонована французьким стартапом Umiami, ще більше наблизила зовнішній вигляд штучного м’яса до натурального.

Основою псевдокурятини є горох. Його обробляють таким чином, щоб утворювалися волокна такої текстури, як у курячій грудці.

Як зазначають самі представники стартапу, подібна технологія застосовується вперше у світі.

До цього часу було лише два варіанти створення замінників м’яса: суха екструзія для створення подрібнених продуктів, таких як котлети або ковбаски, та мокра екструзія для створення невеликих шматочків, схожих на курку. Однак жодна технологія не дозволяла створювати товсті волокнисті цілі шматки м’яса. За допомогою нового процесу пропонують як товщину, так і наявність м’ясоподібних волокон у товстих цільних виробах.

Крім штучного курячого філе стартап також виготовляє нагетси та навіть замінники риби – горохову “тріску”.

Місією компанії є зменшення обсягів споживання м’яса у світі з метою покращення здоров’я людей, зменшення впливу на довкілля та захисту тварин.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео