Оксана Бучко

Як тернополянам не стати жертвою торгівлі людьми?

unnamed

Доволі часто саме через легковажність та недостатню поінформованість про реалії працевлаштування за кордоном громадяни опиняються в скрутних ситуаціях. Отож, щоб не стати жертвою торгівлі людьми чи будь-якої іншої форми експлуатації, потрібно знати більше інформації про цей злочин. Із такого питанням консультують у центрі безоплатної правової допомоги у Тернополі.

Щороку 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році. Торгівля людьми здійснюється з метою експлуатації, вербування, перевезення, переховування чи утримування людей силою шляхом погрози чи інших форм примусу, викрадення, обману, шахрайства, зловживання владою. Торгівля людьми - це важкий кримінальний злочин, що є грубим порушенням прав людини та по суті несе загрозу національній безпеці України. Під час подорожі, навчання чи роботи за кордоном кожен має подбати про власну безпеку. Варто пам’ятати: кожен повинен знати свої права та бути готовим їх захистити. Якщо у планах є поїздка на роботу за кордон, необхідно отримати достовірну інформацію про майбутню роботу та умови життя за кордоном. Адже постраждалим від торгівлі людьми може бути будь-хто, незалежно від віку та статі. Існують загальні правила для безпечної поїздки за кордон: 1. Ніколи і нікому не віддавайте свій паспорт, окрім як працівникам посольств та прикордонних пунктів пропуску. Якщо загубили свій паспорт або ж його у вас відібрали силою, звертайтесь до посольства чи консульства України у відповідній країні. 2. Зробіть ксерокопії всіх документів, що необхідні для поїздки. Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, залиште копії своїм рідним чи друзям в Україні. 3. Не виїжджайте із країни, доки не отримаєте чіткої інформації про місце, де Ви будете працювати та про місце проживання. Повідомте цю інформацію рідним та друзям. 4. Занотуйте контактну інформацію посольства чи консульства України в країні, до якої збираєтесь і у разі скрутної ситуації звертайтесь туди.

Дипломатичне представництво України за кордоном сприяє поверненню громадян України, постраждалих від торгівлі людьми, в Україні відповідно до законодавства.

У разі потреби можна звертатися за номерами телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527 та 0 800 505 501. Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги - 0800213103.

Вибір читачів за тиждень

Відео