Віра Олександрович

Школярам у Тернополі із першого вересня цілком «світить» дистанційне навчання

skoro-do-shkoli

Заява урядовців про те, що при посиленні карантину навчальні заклади працюватимуть лише за умови наявності 80% вакцинованого персоналу, може спричинити проблеми у Тернополі і не тільки.

Якщо до початку нового навчального року відповідна кількість педагогів не матиме щеплення від COVID-19, дітям доведеться навчатися дистанційно. Інший варіант для вчителів – постійно підтверджувати відсутність інфікування через ПРЛ-тексти. Таку ситуацію сьогодні, 4 серпня, спрогнозував міський голова Тернополя Сергій Надал.

- Виникла серйозна проблема не лише для Тернополя, а й для всіх міст України, - визнає очільник. – На сьогодні у нас вакциновані до 50% працівників освітніх закладів. Якщо такі темпи збережуться, треба всім готуватися до того, що з 1 вересня діти будуть навчатися вдома, дистанційно.

За словами мера, з одного боку міська влада має категоричну вимогу батьків про безпосереднє навчання у школі, з іншого – людський фактор. Тож доведеться шукати «золоту середину», хоча міська влада готується до різних сценаріїв.

- Так, ми розуміємо батьків: освіта, отримана у школі є набагато ефективнішою, ніж навчання онлайн, - пояснює Сергій Надал. – Однак вакцинація є добровільною і ми не можемо змусити учителів щеплюватися. До того ж, хтось може мати протипокази, наприклад. Утім, ми будемо просити і стимулювати педагогів, аби вони все-таки пройшли вакцинацію. Інакше, їм доведеться регулярно робити ПРЛ-тести, щоб підтвердити відсутність інфікування.

Нагадаємо, наразі проходить 5-й етап вакцинації, під час якого робити щеплення можуть усі охочі.

- Загалом від початку вакцинальної кампанії щеплення проти коронавірусу вже зробили 40 тисяч 363 жителі нашої громади, при цьому практично половина із них – завершили вакцинацію, - каже мер. – Тобто уже мають 2 дози вакцини.

Мер висловив надію, що імунізація допоможе зупинити пандемію, а це є особливо важливим напередодні нового навального року. Якщо ж учням і педагогам таки доведеться перейти на дистанційну форму навчання, це буде трішки легше, ніж торік. Адже Тернопіль сам купив чимало техніки і також долучився до загальнонаціональної програми «Ноутбук кожному вчителю».

- За умовами ініціативи, 70% фінансування на купівлю гаджетів - це кошти субвенції з державного бюджету, а 30% - кошти з бюджетів територіальних громад, - уточнює мер. - Це досить вигідні умови, адже самотужки придбати ноутбуки було б значно дорожче. Тож на сесії міської ради було прийнято рішення  спрямувати 3,2 мільйони гривень на купівлю 540 сучасних ноутбуків для вчителів нашої громади.

Придбані ноутбуки закріплять за навчальними кабінетами відповідних закладів загальної середньої освіти і використовуватимуть винятково для організації освітнього процесу.

Довідка. У Тернополі зробити щеплення можна чотирма зареєстрованими вакцинами: Pfizer- BioNTech, Moderna, CoronaVaс та AstraZeneca. У місті вже працюють 5 пунктів вакцинації. Останню «точку» для всіх охочих відкрили просто в ТРЦ «Подоляни».

Фото з відкритих джерел і зі сторінки Сергій Надал у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео