Віра Олександрович

Дата 1 червня круто змінить карантинне життя Тернополя (фото)

Штаб1

Проводити професійно-практичну підготовку і державну кваліфікаційну атестацію в училищах Тернополя можна, але займатися боротьбою у спортивній секції – ні. Роботі пришкільних таборів – «так», але на заняття у групах більш як із 10 осіб – табу.  

Запровадять ці та інші зміни, взявши до уваги показники захворюваності COVID-19 у Тернопільській міській територіальній громаді (МТГ), а також врахувавши останні рекомендації Уряду із послаблення карантинних обмежень. Підписав сьогодні, 28 травня, таке рішення міський голова, керівник робіт із ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня Сергій Надал.

Штаб2
Штаб2

– Зважаючи на епідемічну ситуацію у Тернополі, просимо дозволити звичний прийом пацієнток у жіночій консультації, що на вул. Замковій, – каже заступниця начальника відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – На час жорсткого карантину пацієнтки мусили відвідувати лікарів у приміщенні, що на території міської лікарні №2. Це багатьом було незручно. Там є окремий вхід, щоб жінки не пересікалися із пацієнтками перинатального центру «Мати і дитина». 

Але це – далеко не все, що незабаром зміниться. Отже, із 1 червня у Тернополі закладам загальної середньої освіти дозволять:

- здійснювати прийом документів для зарахування дітей у заклад, проведення вступних випробувань до гімназій/ліцеїв; - відновити роботу інклюзивного-ресурсного центру (з дотриманням обмежувальних і  протиепідемічних заходів впродовж дії карантину);

- провести державну підсумкову атестацію, зовнішнє незалежне оцінювання із дотриманням Тимчасових рекомендацій головного санітарного лікаря (Постанова від 21.05.2020 р. №24).

До речі, про це все особисто на засіданні Штабу із подолання надзвичайної ситуації просила головна освітянка міста Ольга Похиляк.

Похиляк
Похиляк

Також із 1 червня закладам професійно-практичної підготовки можна буде: - відвідувати заняття у групах не більше 10 осіб (у закладах освіти); - проводити професійно-практичну підготовку і державну кваліфікаційну атестацію в закладах, підготовчі заходи до практичної підготовки на виробництві; - проводити лабораторні роботи і тренажерні заняття; - проводити атестації здобувачів вищої освіти і відповідні підготовчі заходи; - отримувати документи про професійну (професійно-технічну) і вищу освіту; - брати участь в освітньому процесі (в освіті дорослих); - брати участь у публічному захисті наукових досягнень (у формі дисертацій і відповідних підготовчих заходах).

Усе вище зазначене стосується таких професій і спеціальностей: - слюсар-електрик із ремонту електроустаткування на автомобільному транспорті; - слюсар із ремонту колісних транспортних засобів; - водії категорій «В, С1»; - кухар, бармен, офіціант; - перукарське мистецтво і декоративна косметика; - моделювання і проектування промислових виробів; - дизайн; - для всіх інших професій і спеціальностей – із метою проведення державної атестації (захисту дипломних робіт і проєктів та кваліфікаційних екзаменів).

Штаб3
Штаб3

Окрім того, наступні кроки запланували здійснити у Тернополі з 10 червня: - організувати роботу пришкільних таборів на базі навчально-виховних комплексів (школа-сад) і закладів загальної середньої освіти, літні тематичні школи на базі закладів позашкільної освіти (за умови формування груп не більш як із 10 осіб, з дотриманням протиепідемічних заходів); - відновити проведення занять у закладах позашкільної освіти, що перебувають у  комунальній власності.

До того ж, із 1 червня відновить роботу візовий центр за адресою: вул. Танцорова, 14, структурного підрозділу ТОВ «ВІ ЕФ КОНСАЛТІНГ СЕРВІСИЗ».

Круть
Круть

Чимало змін зачеплять і заклади фізичної культури та спорту. Про це під час засідання Штабу розповів начальник міського управління розвитку спорту і фізичної культури Микола Круть. Отже, за його словами, у Тернополі відкриють:

- спортивні зали, фітнес-центри (крім проведення групових занять із кількістю учасників більш як 10 осіб). При здійсненні такої діяльності слід керуватися постановою Головного державного санітарного лікаря України від 26.05.2020 р. за №28 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в деяких закладах фізичної культури та спорту на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»; - дитячо-юнацькі спортивні школи для проведення навчально-тренувальної і спортивної роботи за умов: *проходження вихованцями диспансерного обстеження, згідно із встановленими нормами і термінами; *проведення занять на відкритому повітрі, окрім таких, що передбачають безпосередній фізичний контакт (тобто на заняття боротьбою – табу!).

Штаб4
Штаб4

До речі, засідання Штабу тепер вирішили проводити щовівторка. Присутні враховуватимуть показники за попередні 7 днів: - середня кількість нових випадків COVID-19 на 100 тис. населення; - завантаженість ліжок у лікарні швидкої допомоги та міській дитячій лікарні; - середня кількість тестувань методом ПЛР.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео