10 туристичних цікавинок, розташованих в 10 км від Тернополя (фото)

03

Тернопільщина здавна славиться неймовірно красою та кількістю туристичних мість. Частина з них знаходиться на відстані не більше 10-20 кілометрів від обласного центру.

Острів

01
01

Колись відмінний палац графів Баворівських сьогодні можна впізнати лише за руїнами. Проте і вони справляють неймовірне враження. До того ж, туристи можуть побачити унікальний костел та католицьку каплицю, побудовану у 1930-х роках за проектом Альфреда Маєвського.

Як доїхати: з центру міста (від Тернопільського озера) маршруткою No5. Машиною по вул. Національного Відродження, яка плавно перетікає в сільську вул. Кордуби. З траси М19 на південь від обласного центру - перший поворот направо після села Велика Березовиця.

Буцнів

02
02

Буцнів - сусіднє село з Островом. Тут можна побачити костел-усипальницю родини Серватовських (1888 року), збудований під керівництвом Юліана Захаревича. Також перед вами постане зачудований барельєф львівсько-віденського скульптора Станіслава Романа Левандовського. Окрім цього ви можете відвідати Петропавлівську церкву та церкву Непорочного Зачаття Діви Марії.

Як доїхати: в селі Острів, біля греко-католицької церкви та розмальованого придорожнього розп'яття з барельєфами святих (теж на честь визволення селян в 1848 р), - направо на захід, по мосту через річку Серет.

Залізничний віадук

 

thumb
thumb

Чи не найкрасивішою «дорожньою» спорудою Тернопільщини є залізничний віадук, зведений ще у 1897 році. Сьогодні ми можемо побачити його реконструйовану версію, яка не залишить байдужим ні одного поціновувача прекрасного.

Як доїхати: з центру Тернополя маршруткою No5; машиною по вул. Національного Відродження; з траси М19 - перший поворот направо після Великої Березовиці; проїхати по самому віадуку можна на дизель-поїзді сполучення Тернопіль - Ходорів.

Плотича

04
04

Село Плотича славиться палацом графів Коритовських (рік будівництва 1720), у якому сьогодні облаштовано хоспіс. Поблизу будівлі знаходиться Успенська церква 1900 року.

Як доїхати: по трасі Р39 (напрямок на Залізці), за Дмитрівською церквою і сірим магазином «Вулик» - наліво вглиб села.

Великий Ходачків

05
05

Головною окрасою села є красивий костел 1920-х років, який частково зруйнували під час Другої світової війни.

Як доїхати: по трасі Е50 (напрямок на Бережани), в селі звернути на другому повороті наліво.

Байківці

06
06

Байківці славляться своїм стрімким розвитком. Проте мало хто знає, що саме там є невеликий костел з високою дзвіницею, кам'яна церква св. Параскеви та класицистичний двір сімейства Шеліських, у якому тепер облаштували місцеву школу.

Як доїхати: в Байківці з Тернополя ведуть два шляхи. Дорога по проспекту Злуки прекрасної якості, проте попри численні приватні будинки. Краще виїхати з Тернополя на північ по трасі Е85 (вона ж М19). Перший поворот направо прикрашений стендом «Вас вітає село Байківці». Вам туди: спочатку біля дороги побачите церкву, а костел буде на 150 м далі.

Чернелів-Руський

07
07

Тут у 1911 році по проекту відомого архітектора Андрія Лушпинського збудували костел в стилі суворого північного модерну. До сьогодні святиня збереглася майже повністю.

Як доїхати: по трасі М50 (в напрямку Хмельницького), у 2-х км від Смиківців - поворот ліворуч за вказівником на Ступки. Церква видніється на початку села.

Чолганський камінь

08
08

На виїзді з села Чернелів-Руський видніється одинокий високий камінь, який називають Чолганським. Дивний збіг: саме така назва була у міста Теофіполь до 1740 року. Але валун названий не на честь містечка, а в пам'ять про хутір Чолганщина, який знаходився поруч.

Як доїхати: по трасі М50 (в напрямку Хмельницького), в 2-х км від Смиківців - поворот ліворуч за вказівником на Ступки. Камінь варто шукати трохи в стороні від дороги на сусіднє село Соборне, за деревами.

Соборне

09
09

До 2016 року село мало назву Жовтневе, тоді як до Другої світової - Чернелів-Мазовецький. Сьогодні місцевість славиться старим водяним млином, унікальною сільською школою, костелом Непорочного Зачаття (1810 рік), кам'яними хрестами й трьома скульптурами Мадонни.

Як доїхати: по трасі М50 (в напрямку Хмельницького), в 2-х км від Смиківців - поворот ліворуч за вказівником на Ступки. Проїхати через Чернелів-Русский. До храму можна потрапити по вуличці, яка відходить від чорного хреста, поставленого в пам'ять про депортацію лемків. Біля автобусної зупинки в Соборному вниз направо йде дорога до ферм і школи-палацу. До млина треба продовжувати рух у напрямку села Охримівці.

Товстолуг

10
10

Товстолуг славиться старим кладовищем, прикрашеним неймовірними кам'яними скульптурами.

Як доїхати: по вул. Гайовий через с. Великі Гаї.

Фото з вільних джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео