Тамара Коблик

11 травня в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

український військовик, солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади Іван Воробель (1981, с. Кам'янки Підволочиського району — 5 вересня 2014, під Щастям Луганської області). За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Воробель Іван Володимирович.jpg

господарниця, громадська діячка Софія Пелешок (1953, с. Цеценівка Шумського району);

педагог, громадський діяч, голова Козівської районної організації УНП Алла Уліщак (1963, с. Катеринівка Кременецького району);

11082444_1391176001202094_7147801486928934509_n
11082444_1391176001202094_7147801486928934509_n

священик, колишній декан Тернопільської області Йосиф Чикало (1907,смт Велика Березовиця Тернопільського району – 28. 12. 1976, там само).

Цей день в історії Тернопілля:

11 травня 1905 року - у Парижі помер художник, власник Вишнівця граф Анджей Мнішек. Народився  21 листопада 1823 року в містечку Вишнівець Збаразького району.  Молоді роки минули у Вишнівці й Парижі.  1846 року отримав разом з братом у спадок Вишнівець і колекції  Вишнівецького палацу.  В 1854 році продав помістя і частково бібліотеку.  Малярство студіював приватно.  Поблизу свого палацу побудував малярське ательє. Колекціонував твори фламандських,  голландських та італійських майстрів.  Як живописець писав портрети.  Ранній (вишнівецький) період творчості маловідомий. Картини експонував у містах Краків, Варшава, Львів, Лондон,  Париж,  Відень,  виставляв на аукціонах.

11 травня 1932 року – на Тернопільщині вийшло перше число тижневика українською мовою «Плуг». Редактор І. Михайлович.

11 травня 1941 року - «Кривава неділя» в Підгайцях. Органи НКВС вчинили масовий розстріл допризовної молоді за підозрою у співпраці з ОУН та УПА.

11 травня 1942 року - в Андріївському соборі Києва хіротонісаний в єпископа Білоцерківського та вікарія Києво-Чигиринської єпархії УАПЦ владика Мануїл (в миру Михайло Тарнавський – уродженець с.Бурдяківці Борівського районую.  Помер у вересені 1943 року в сані єпископа Володимир-Волинського та Ковельського у складi Української автономної церкви.

11 травня 1952 року – у Львові помер український співак-бас і актор галицьких театрів Іван Рубчак. Свого часу він виступав у складі «Тернопільських Театральних Вечорів». Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

11 травня 1980 року – у Афганістані загинув уродженець с.Слобідка Теребовлянського району Ярослав Дисевич. Його іменем названо вулицю у селі Долина цього ж району. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 воїнів – загинули.

11 травня 1996 року – помер футболіст, тренер,. Майстер спорту, уродженець с.Лучка Тернопільської області Іван Вишневський. Срібний при­зер чемпіонату Європи в складі збірної СРСР (м. Мюнхен), чемпіон СРСР (1988, «Дніпро»), во­лодар Кубка СРСР, срібний призер першості Туреч­чини («Фенербахче»). Виступав за команди майс­трів «Нива» (Вінниця), «Спартак» (Москва), «Дніпро» (Дніпропетровськ), «Фенербахче» і «Сариєрспор» (Туреччина). В останній період пра­цював тренером «Дніпра».

11 травня 1995 року - на єпископа Кременецько-Збаразького Української Православної Церкви Київського патріархату хіротонізовано владику Іова. (в миру Василь Павлишин - народився в с.Конюхи Козівського району). Зараз - архиєпископ на спокої.

11 травня 2003 року – у Струсові померла громадсько-політична діячка, член ОУН, політв’язень, краєзнавець Ольга Родіонівна Сліпа. Внучата племінниця патріарха Йосифа Сліпого.

Травень визнаний місяцем справедливої торгівлі, тому щорічно в другу суботу цього місяця відзначається Всесвітній день справедливої торгівлі. Саме Всесвітня організація справедливої торгівлі проводить заходи, присвячені цьому святу.

Традиційно в цей день організовуються виставки, в яких беруть участь близько 300-400 компаній-виробників, що представляють 70 країн світу. Вони пропагують принципи справедливої торгівлі, яка повинна відповідати міжнародним стандартам. Крім того ці заходи спрямовані на формування негативного суспільного ставлення до рабської праці.

Зазвичай до числа товарів справедливої торгівлі відносять чай, каву, какао, а також банани та одяг. Сучасне світове співтовариство прагне до того, щоб всі ці товари вироблялися при нормальному забезпеченні умов праці.

Також це свято придумане для того, щоб звернути увагу людей на екологічні умови виробництва товарів.

Всесвітній день, присвячений мігруючим, або перелітним птахам, має свою унікальну історію. Офіційно він був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання. Відзначається, як правило, два дні, починаючи з другої суботи травня.

Всесвітній день мігруючих птахів відзначається як правило два дні, починаючи з другої суботи травня

Міжнародний день астрономії - свято, яке народилося в Америці у 1973 році і об’єднало всіх справжніх любителів астрономії під девізом «Несучі Астрономію людям».

На сьогоднішній день рух очолюють Астрономічна Ліга, Тихоокеанське астрономічне товариство, Міжнародний Союз планетаріїв.

День Астрономії зазвичай відзначається в день, коли Місяць має фазу поблизу 1-ї чверті, що припадає на інтервал з середини квітня до середини травня.

Цього дня тисячі астрономічних клубів, наукових музеїв, обсерваторій, планетаріїв в багатьох країнах світу проводять безліч цікавих заходів, включаючи публічні лекції, телеконференції, спільні проекти, масові покази зоряного неба і т.п.

В 2019 році Міжнародний день астрономії припадає на 11 травня.

Сьогодні той винятковий день, коли кожен житель США може влаштувати істинне свято своєму шлунку. Сьогодні — Національний день, коли можна їсти те, що хочеться або, іншими словами, «Їжте, що хочете» ( Eat What You Want Day ). Це неформальне свято відзначається щорічно 11 травня.

Точно невідомо, хто і коли придумав святкувати цей день, за однією з версій засновником цього незвичайного кулінарного свята був Томас Рой (Thomas Roy), колишній радіоведучий, телеактор і співзасновник Wellcat Holidays.

Результат пошуку зображень за запитом "Eat What You Want Day"

Іменини сьогодні святкують Зенон, Максим, Кирило, Овсій, Віталій.

Вибір читачів за тиждень

Відео