Тамара Коблик

14 березня в історії Тернопільщини

14

Цього дня народилися:

священник, благодійник Павло Альбін (1970, с. Хмелиська, Підволочиського району);

художник, літератор, мистецтвознавець, діяч культури Михайло Волошин (1944, с. Худиківці, нині Борщівського району);

Screen Shot
Screen Shot

музикант (фортепіано), педагог Галина Клим (1922, м. Тернопіль – 22. 10. 2004, м. ЧеріГилс, шт.. Нью-Джерсі, США);

учитель, громадський діяч Богдан Ленартович (1929, с. Саранчуки, нині Бережанського району – 03. 01. 2006, м. Збараж);

майстер-гончар Семен Романюк (1933, с.Залісці Збаразького району - 6 липня 2001, с. Духів, Кременецького району).

художник Володимир Стецюк (1960, с. Жолоби Кременецького району).

український футболіст, нападник «Ниви» (Тернопіль) Ігор Швець (1985, м.Бережани).

Ігор Швець

Цей день в історії Тернопілля:

14 березня 1775 року - Галицька придворна канцелярія «Королівства Галіції і Лодомерії» в складі Австрійської імперії затвердила проект від 11 жовтня 1774 року, за яким реформований Галицький циркул з центром у Станіславові складався з 4-х дистриктів, старі Монастириський, Чортківський дистрикти скасовувалися. Новим дистриктовими центрами ставали, зокрема, Галич та Заліщики.

14 березня 1923 року - в Парижі Рада послів Великобританії, Франції, Італії та Японії прийняла рішення про визнання суверенітету Польщі над всією територією, якою вона фактично володіла, в тому числі і над Східною Галичиною (фактично ухвалила приєднати Галичину до Польщі з умовою надання їй автономії).

14 березня 1934 року – помер український письменник, священник УГКЦ, уродженець с.Баворів о.Микола Дерлиця. Автор збірки оповідань «Композитор», повісті «Марта», книг «Воєнний дідич. Образок із світової війни», повісті «В Млаках», етнографічного нарису «Селянські діти». Творчо спілкувався з І. Франком.

14 березня 1945 року - бій сотень ВО-3 УПА-Захід «Сірі вовки» (командир Петро Хамчук-«Бистрий») і «Чорноморці» (командир «Жук») з НКВС біля с.Худіївці. Знищено 80 військовослужбовців, загинули 5 і поранено 8 воїнів УПА.

14 березня 1945 року – оборонний бій чоти сотні УПА-Захід «Лісовики» (командир Ярослав Почигайло-«Крук») з НКВС (250 військовослужбовців) в селі Боків Підгаєцького району. Знищено 30 військовослужбовців, загинули 24 воїна УПА у т.ч. ройовий «Бас», стрільці Іван Довгий-«Птах», Йосиф Говор-«Соловей», «Калина», «Лоза», «Коваль», «Сосна», «Зенко», «Верховинець», «Нечай», «Голуб», «Прут».

14 березня 1961 року – у с.Джурин Чортківського району помер громадсько-політичний, кооперативний діяч Михайло Плиска. Співзасновник кооперативи «Сила», в складі армії Австро-Угорщини воював на італійському фронті. Обраний делегатом Української Національної Ради ЗУНР від Бучацького повіту. Належав до тіснішого гуртка дорадників Диктатора Евгена Петрушевича. У липні 1919 року із УГА перейшов у Велику Україну. Додому повернувся 1920 року.

14 березня 1977 року -  виконком Тернопільської обласної ради визнав об'єктом природно-заповідного фонду карстову печеру «Збручанське» (околиці с.Збручанське Борщівського району), геологічну пам'ятку природи «Залісецький яр» (с.3алісці 3баразького району), ботанічні пам'ятки природи «Глібівський бук пурпуролистий» (с.Глібів Гусятинського району), «Дуб колоноподібної форми»  (с.Литячі Заліщицького району), «Дуб чотири стовбурний»  (с.Мишків Заліщицького району), «Рукомиський явір» (с.Рукомиш Бучацького району), геоморфологічне утворення «Рукомиські скелі», дендрологічний парк місцевого значення «Бережанський дендропарк» (с.Рай Бережанського району), печеру «На Хомах» (с.Кривче Борщівського району), «Білокриницький дендропарк (с.Білокриниця Кременецького району).

14 березня 1997 року – у Тернополі помер народний артист України, режисер, актор театру й кіно Павло Іванович Загребельний. З 1961 р. працював актором Тернопільського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка, з 1973 р. - режисером, з 1974 по 1987 рр. - головним режисером, а з 1987 р. - актором драми цього ж театру. З 1995 р. - професор Тернопільського експериментального інституту педагогічної освіти.

14 березня 2016 року – на Алеї Героїв Микулинецького цвинтаря у Тернополі поховали Юрія Диню - військовика 8-ї роти 3-го батальйону 80-ї окремої десантно-штурмової бригади (Львів). Народився 2 серпня 1973 у м. Тернопіль. Учасник оборони Донецького аеропорту. Демобілізований. Після демобілізації проходив лікування та реабілітацію. Перебував у важкому стані в реабілітаційному центрі Більче-Золоте Борщівського району, помер 11 березня 2016 (38 роки) в реанімації о 23:20, не приходячи до тями.

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №4261 «Про встановлення Дня українського добровольця»

Так в Україні День українського добровольця відзначається щорічно 14 березня.

Крім того, проектом Кабінету міністрів України рекомендується розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровольчих формувань, які брали участь в Революції Гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), та затвердити у місячний строк з дня прийняття цієї постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця, передбачивши зокрема: проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців;

проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися у листопаді 2013 року - лютому 2014 року, та про участь в них добровольчих формувань;

забезпечення Державним комітетом телебачення і радіомовлення України широкого висвітлення заходів щодо вшанування подвигу учасників добровольчих формувань, організації циклів тематичних теле- і радіопередач.

Гатило
Гатило

14 березня — це Міжнародний день річок, який за своєю суттю є днем боротьби проти гребель, тобто за «живу» воду. Виникнення цього свята пов'язане з антиплотинним світовим рухом, який зародився в 1998 році. Тоді 14 березня в 20 країнах світу пройшло понад півсотні акцій, спрямованих на збереження річок і водойм планети. Цей рух об'єднав понад 10 000 жителів Бразилії, Індії, США, Австралії, України, Японії та інших країн.

Одне з гасел цього свята говорить про необхідність підтримувати чистоту водойм, організовувати розчищення річок. В наші дні регулярні заходи, які проводять представники антиплотинного руху, збирають щоразу близько 100 000 людей по всьому світу.

День річок звертає увагу всього людства на те, що створення дамб негативно впливає не тільки на розвиток самих водойм, а й на стан інших природних об'єктів. Порушення природного перебігу річки може стати причиною справжніх катаклізмів, з якими людина буде не в змозі боротися.

Пов’язане зображення

Професійне свято – День землевпорядника - відзначають в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України.

Розвиток суспільства в усі часи був пов’язаний з землею, яка і зараз залишається головним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства.

В Україні професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни – її землі. Землевпорядники слідкують за тим, щоб земля використовувалась раціонально і ефективно.

В 2020 році День землевпорядника України припадає на 14 березня.

День землевпорядника

Міжнародний день числа «Пі» відзначається 14 березня. Це досить оригінальне свято відзначають з 1988 року. Придумали його співробітники науково-популярного музею Експлораторіум, який знаходиться в Сан-Франциско.

Про число «Пі» всі ми дізналися ще в шкільні роки. Вивчаючи коло і його окружність, школярі уже в молодших класах знайомляться з математичною константою «Пі», яка виражає відношення довжини окружності кола до довжини його діаметра. Числовий вираз числа «Пі» нескінченний, але його прийнято приймати за 3,14 ... Саме тому датою для святкування Міжнародного дня числа «Пі» був обраний 3 місяць і його 14 день. Також дане свято збігається з днем народження видатного вченого Альберта Ейнштейна.

Фахівці стверджують, що математичні розрахунки з використанням числа «Пі» проводилися ще при будівництві Вавилонської вежі. Але стародавні майстри недостатньо точно прорахували пропорції при будівництві, тому проект так і не був вдало завершений.

Святкування проводиться досить весело, незважаючи на те, що головними винуватцями урочистостей є серйозні математики. У багатьох країнах на честь числа «Пі» навіть організовують кулінарні поєдинки.

Міжнародний день числа «Пі»

За старим стилем, 14 березня — перший день весни, який називається на честь Явдохи–Веснівки. За народним повір'ям, саме ця Свята жінка опікується у Бога весною.

14 березня вважалося завжди «твердим» літовказівником: який день, таке й літо — «Дивися літо на Явдоху: коли сніг з дощем і теплий вітер — до мокрого літа; а мороз і північний вітер — до прохолодного літа».

Результат пошуку зображень за запитом "Явдоха–Весновка"

Іменини сьогодні святкують Антоніна, Євдокія (Явдоха), Антон, Нестор, Домна.

Вибір читачів за тиждень

Відео