Ростислав Фук

150-річний хрест на Тернопільщині планують внести у держоблік пам’яток культурної спадщини (фото)

Хрест Братства тверезості встановили у 1874 році у Підгаєцькій громаді

Під час моніторингу пам’яток Підгаєцької громади співробітники Центру пам’яток у селі Галич звернули увагу на хрест Братства тверезості 1874 року, що розташований поруч з Церквою Преображення Господнього. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського обласного центру охорони пам’яток культурної спадщини.

Зазвичай хрести тверезості, які поширені на Галичині й Тернопільщині є типовими, вилиті із металу висотою 1,2-1,8 м, а в Підгаєцькому Галичі памʼятний знак величезний - сягає 2,8 м і стоїть на постаменті висотою 0,8 м.

Присвята і дата події, з якою повʼязане встановлення хреста, викарбувані на металі. На постаменті вказано, що хрест наново встановлений у 2011 році за проєктом архітектора Романа Шелеста.

Дивним може видаватися зображення пʼятикутної зірки на хресті. Зірка в підніжку хреста нагадує зображення Розп'яття, в підніжку якого зазвичай малюють череп Адама. Череп - це людина (Адам і його нащадки), яка померла через гріхи. Отже, зірка внизу хреста може бути також символом грішності людини, а Христос - переможець над гріхом, дияволом і смертю. Нащадки ж Христові, християни, можуть з Його допомогою теж здолати гріх. В нашому випадку хрест - це перемога над пияцтвом (можливо в образі зірки). Так само пентаграма в середньовіччі використовувалася християнами для символічного зображення п'яти святих ран Ісуса Христа, який після смерті воскрес і переміг. Зрештою, головне в символіці - перемога Христа на хресті. Ця суть є викарбувана на хресті тверезості: «Господи оружіє на діявола хресть твой даль сей», - йдеться в повідомленні.

Працівники Центру памʼяток здійснили виміри памʼятного знаку і фотофіксацію. Надалі передбачаються заходи для взяття цього обʼєкту на державний облік.

Історична довідка про хрести тверезості.

Після скасування панщини в Галичині в 1848 році майже по всіх селах при фільварках (господарствах панів) були створені гуральні, що виготовляли горілку. Селянам за роботу частково платили оковитою, що призводило до споювання чоловіків, значна частина яких ставали алкозалежними.

В цих умовах, на Галичині шириться рух тверезості, по селах створюються Братства тверезості. Ініціаторами руху була церква і товариство «Просвіта».

Братства тверезості засновувалися при церквах. Кожен мирянин чоловічої чи жіночої статі міг вступити в братство. При вступі, людина, поклавши руку на Євангеліє, давала присягу, що не буде вживати алкоголю. В селах відбувалися місії за участю духовенства, встановлювався пам’ятний хрест з відповідним написом: «Хрест переміг поганство, Хрест переможе пияцтво» або «На пам’ять святої тверезості» чи ін., зведеного за Папи Пія ІХ та датою.

Проведена робота дала результати. Люди перестали пиячити, закривались корчми. Не мали збуту своєї продукції гуральні (спиртзаводи), які були у власності поміщиків. Селянство було врятоване від повної матеріальної руїни та було закладено основи для піднесення моралі, духовності, національної свідомості. Молодь вступала до лав товариства «Відродження», девізом якого було «Ми не п’ємо і не куримо».

В роки більшовицького режиму багато хрестів тверезості були знищені. Збереглися вони переважно в тих селах, де селяни встигли перенести їх на цвинтар або біля церкви.

Фото Тернопільського обласного центру охорони пам’яток культурної спадщини

Вибір читачів за тиждень

Відео