Тамара Коблик

18 липня в історії Тернопільщини

18

Цього дня народилися:

інженер, господарник Юрій Болюх (1946 р., с. Товстолуг, нині Тернопільського району)

військовик, полковник Олександр Вигонний (1957 р. н., с. Нападівка Лановецького району)

вигонний

бібліотекар-бібліограф, громадський та культурний діяч, директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Василь Вітенко (1960 р. н., м. Теребовля)

вітенко

поет, журналіст Іван Горбатий (1934 р., с. Заруддя, нині Збаразького району – 02. 07. 1990 р., м. Тернопіль)

горбатий

правник, суддя Лілія Катеринчук (1963 р. н., м. Бучач)

катеринчук

актриса, громадська діячка Марія-Магдалина Лисяк (1916 р., м. Монастириська – 24. 09. 2004 р., США)

польський актор, режисер, літератор Тадеуш Ломніцький (1927 р., м. Підгайці – 22. 02. 1992 р., м. Познань, Польща)

ломніцький

графік, живописець Григорій Миколишин (1925, м. Малин, нині Житомирської області – 04. 12. 1991 р., м. Тернопіль)

миколишин

самодіяльний режисер, актор,  заслужений працівник культури УРСР Василь Скрип’юк (1928 р., с. Потуторів, нині Шумського району – 11. 11. 2005 р., м. Кременець)

скрипюк

художник, дизайнер Юрій Цуприк (1958 р. н., с. Качанівка Підволочиського району)

цуприк

доярка, громадська діячка, Герой соціалістичної праці, депутат Верховної Ради УРСР (1975–1990 рр.) Ганна Юрчишин (1941 р., с. Лисівці, нині Заліщицького району).

 юрчишин

Цей день в історії Тернопілля:

1539 р. – польський король Сиґізмунд І на подання власника міста Міколая Вольського повторно надав місту Підгайці маґдебурзьке право, підкресливши у цьому документі, що “прастаре руське місто він переводить із права руського і польського на право німецьке”. Також цього ж дня у 1785 р. статус містечка отримав Звенигород, нині с. Бучацького району.

Після боїв під містечком Хоростків і Винявкою (тепер с. Хмелівка Теребовлянського району) 18 липня 1809 р. австрійський корпус підписав акт капітуляції («наполеонівська» доба). Після невдалих спроб П. Стжижевського заволодіти Станиславовом (нині Івано-Франківськ) і боїв із фельдмаршалом Мерфельдтом цей епізод польсько-австрійської війни 1809 р. завершився перемир’ям.

1902 р. – в с. Стінки Бучацького району відбувся хліборобський страйк.

1918 р. – збройні сили  УНР зібралися в трикутнику Галичини між лініями Устечко – Ягольниця від заходу, Збризь-Чорнокінці-Шманьківчики від півночі й річки Збруч від сходу. Частина 1 корпусу - в Борщові, частина 2 корпусу - в Заліссі.

16–18 липня 1919 р. Українська Галицька Армія (40–45 тисяч стрільців) перейшла Збруч і в м. Кам’янець-Подільський (нині Хмельницької області) об’єдналася з Армією УНР. Біля Гусятина через річку переправилися бригади 1-го корпусу, на Борщівщині поблизу містечка Скала (нині смт Скала-Подільська) – ІІ-го, в селах Кудринці та Нівра, підірвавши рештки військового майна на залізничній станції с. Гермаківка, – бригади ІІІ-го корпусу.

1920 р. – у Копичинці вступили частини Червоної армії, однак через два місяці польські війська вибили їх із міста.

1938 р. – розпочався страйк робітників фільварку у с. Кутківці, нині мікрорайон Тернополя.

1940 р. – президія Тернопільського облвиконкому, розглянувши питання “Про хід ремонту обласного Українського Державного Драматичного театру ім. Івана Франка”. У прийнятій з цього приводу постанові піддано критиці начальника відділу мистецтва облвиконкому за те, що не було розпочато ремонт приміщення театру, і зобов’язано зробити це ще до 5 серпня 1940 року. При цьому пояснення про відсутність коштів до уваги взято не було.

1941 р. – радянські війська залишили з боями Теребовлю.

1944 р. – від нацистської окупації на Тернопільщині звільнено села Беримівці, Годів, Зелена.

1944 р. – у с.Криниця Монастириського району одружилися Володимир Цісик та Іванна Лев - батьки відомої співачки українського походження Квітки Цісик.

1990 р. – депутати Тернопільської міської ради, під час ІІ сесії першого демократичного скликання, прийняли рішення «Про архітектурно-монументальне оформлення міста», яким передбачено демонтувати в місті пам’ятники Леніну, Марксу, Горькому, Затонському та Галану, символи радянського мілітаризму.

День металурга відзначається щорічно в третю неділю липня.

В будь-якій країні металургія є однією з найважливіших галузей економіки та промисловості. Це не тільки сфера виробництв металу та металевих виробів, а й область науки, що вивчає процеси виготовлення металів із руд. Також люди, які святкують це свято, займаються вивченням хімічних складів металів, їх структури і властивостей. Завдяки їхнім знанням ми сьогодні можемо виготовляти металеві вироби різних форм і розмірів. Сьогодні без роботи металургів неможлива важка, легка й навіть харчова промисловість. Метал давно став основою життя людини. Тому День металурга — це привід подякувати мужнім представникам цієї професії, починаючи від сталеварів і закінчуючи начальниками цехів.

В 2021 році свято припадає на 18 липня.

Салют металургам!

Міжнародний день Нельсона Мандели (Nelson Mandela International Day) заснований Генеральною асамблеєю ООН в листопаді 2009 року і відзначається щорічно 18 липня. Нова дата в календарі міжнародних свят з'явилася в знак визнання внеску колишнього президента Африки у справу миру і свободи.

мандел

Нельсон Роліхлахла Мандела — перший чорношкірий президент Південно-Африканської Республіки. У період існування апартеїду був одним з найвідоміших активістів у боротьбі за права людини, за що 26 років провів у в'язниці. У 1990 році правозахисник був звільнений з ув'язнення, а в 1993-му удостоївся Нобелівської премії миру.

У День Нельсона Мандели в інформаційних центрах ООН та політичних установах всього світу проводяться різні заходи. Організовуються дебати і тематичні читання; проходять покази фільму «Нескорений», присвяченого південноафриканському президенту; влаштовуються концерти етнічної музики; відкриваються фотографічні та історичні експозиції.

хотдог

Ніхто достеменно не знає, звідки з'явилося поняття «хот- дога», але відомо, що 1893 був оголошений великим роком «сосиски в булці». Національний день хот-дога (National Hot Dog Day) був офіційно встановлений Торговельною Палатою США у 1957 році. У 1994 році була створена Національна рада хот-дога і сосисок (The National Hot Dog and Sausage Council), що займається вивченням якості продукту, дегустацією і рекламою хот-дога. Традиційно члени ради любителів хот-дога і сосисок проводять змагання з мистецтва приготування хот-догів, проголошуючи 4 основних правила:

Особам, що старші 18 років, не дозволяється поливати хот- дог кетчупом;

Хот-дог в здобній булочці не можна їсти з тарілки, а тільки руками;

Приправу, що залишається на руках, не можна змивати, потрібно облизати пальці;

Ні в якому разі не можна класти хот-дог на витончений порцеляновий посуд, це просто не сумісно з поняттям «хот-дог – національна американська їжа».

Статистика стверджує, що останнім часом споживання хот-догів зросла, і середній американець з'їдає приблизно 60 хот-догів на рік. В День незалежності США американці поглинають приблизно 150 мільйонів хот-догів. Якщо розтягнути цю хот-догів ланцюжок, то можна п'ять разів покрити відстань між Вашингтоном і Лос-Анджелесом.

Іменини сьогодні святкують Анна (Ганна), Варвара, Єлизавета, Кирило, Сергій.

Вибір читачів за тиждень

Відео