Тамара Коблик

20 травня в історії Тернопільщини

20

Цього дня народилися:

український громадський діяч, меценат Михайло Байрак (1900, с. Гадинківці, нині Гусятинського району -рік і місце смерті невідомі).

співак (бас-баритон), педагог, громадський діяч, заслужений артист УРСР Роман Бойко (1942, с. Скоморохи Тернопільського району);

Boyko-Roman-Petrovych.jpg

учасник національно-визвольних змагань, районний провідник ОУН Микола-Мірко Думанський (1915, с. Романівка Теребовлянського району – 22. 11. 1950);

журналіст, громадський діяч Анатолій Ляпін (1949 р, с. Просівці Підволочиського району);

журналіст, публіцист Ганна-Надія Моховик (1957, с. Біла Чортківського району);

громадський діяч, військовик Ярослав Онуферко (1912, м. Тернопіль – 07. 01. 1991, м. Едмонтон, Канада);

депутат міської ради Тернополя Назарій Редьква (1989, м. Тернопіль).

11225430_892095210871153_6081624483477641549_n
11225430_892095210871153_6081624483477641549_n

юрист, волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Христина Феціца (1984, м. Тернопіль);

fecica
fecica

Цей день в історії Тернопілля:

20 травня 1699 року - власник Бучача стражник великий коронний Стефан Потоцький (молодший) видав грамоту-привілей для єврейської громади Бучача, в якій визначались права та обов'язки представників цієї етнічної громади міста.

20 травня 1990 року — у Підгайцях відкрито пам'ятник Тарасові Шевченку.

20 травня 2000 року – помер педагог, фольклорист, краєзнавець, літературознавець, композитор і диригент, громадський діяч, уродженець  с.Жуків Бережанського району Василь Подуфалий. Видав близько 20 книг. Збирав, упорядковував пісні, писав свої. Досліджував творчість Б. Лепкого.

20 травня — Всесвітній день метрології. Це свято знаменує собою підписання «Метричної Конвенції», яке відбулося 20 травня 1875 року. Тоді в Парижі була офіційно створена Міжнародна організація мір та ваг. Конвенцію про її створення підписали представники 17 країн. Серед них були і москалі, оскільки Петербурзька Академія наук стала однією з ініціаторів цього заходу.

Зараз до складу Міжнародної організації мір і ваг входять 50 країн. Всі вони дотримуються стандартів вимірювальних наук, які використовуються в промисловості, медицині, комерційній діяльності та у побутовій сфері.

Приводом для появи цього свята фактично стало прийняття міжнародної системи одиниць вимірювання. У неї включені норми таких мір, як кілограм, метр, одиниця іонізуючого вивчення і електричний опір.

День банківських працівників відзначається в Україні щорічно 20 травня. Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль банківської системи та значний внесок працівників цієї галузі в розвиток економіки держави та забезпечення фінансової стабільності…» згідно з Указом Президента України «Про День банківських працівників» від 6 березня 2004 р. № 316/2004.

Щорічно 20 травня лікарі всього світу, які спеціалізуються в травматології та ортопедії, відзначають своє професійне свято.

Травматологія — мати всіх хірургічних спеціальностей, один з найдавніших розділів клінічної медицини, історія якого налічує багато століть. З початку зародження цивілізації і до сьогодні людство страждає від поранень і каліцтв. Саме готовність лікарів-травматологів прийти на допомогу зберігає життя і здоров’я у випадку банальної необережності чи спланованих пошкоджень.

Результат пошуку зображень за запитом "Всесвітній день травматолога"

Щорічно 20 травня своє професійне свято відзначають люди вельми рідкісної професії - перекладачі-дактилологи, або сурдоперекладачі. Всі ці назви відносяться до фахівців, які допомагають глухим і слабочуючим людям розуміти звернені до них фрази і вести діалог з оточуючими.

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів.

Мета «Дня пам’яті померлих від СНІДу» є привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих.

Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому.

У День пам’яті померлих від СНІДу проводяться панахиди, ходи зі свічками, теле-та радіопрограми, просвітницькі акції, благодійні концерти, художні виставки, присвячені проблемам СНІДу.

В даний час завдяки останнім досягненням в розширенні доступу до антиретровірусної терапії (АРТ) життя ВІЛ-позитивних людей стало більш тривалим і більш здоровим. Крім того, отримані підтвердження того, що АРТ запобігає подальшу передачу ВІЛ.

Станом на середину 2016 року 18,2 мільйона людей в світі отримували АРТ, тобто 46% з 36,7 мільйона осіб з ВІЛ.

В 2018 році День пам’яті померлих від СНІДу припадає на 20 травня.

Мінімум 35 мільйонів осіб померли від причин, пов’язаних з ВІЛ

Щороку в третю неділю травня по всій Україні проводяться різноманітні заходи, присвячені пам’яті жертв політичних репресій.

До середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори

Шавуот - свято дарування Тори, тобто морального закону, вільному єврейському народу. Він відзначається 6-го числа єврейського місяця Сиван і є в Ізраїлі вихідним днем.

На івриті слово «Шавуот» означає «тижні» - сім тижнів, відлік яких починається з другого дня Песаха. За переказами, цього дня Мойсей отримав на горі Синай скрижалі Заповіту з десятьма заповідями. Заповіді містять основи всієї людської моралі, без якої не може обійтися ні один народ і жодна людина. Крім того, Мойсей отримав усні заповіді, частину яких записав (вийшов сувій П’ятикнижжя - Письмова Тора), а частина - Усна Тора - були записані тільки через 1500 років, після руйнування Другого Храму. Запис Усної Тори являє собою багатотомний твір - Талмуд, а також багато інших книг, у свою чергу об’єднаних загальною назвою Мідраш.

Як і багато інших єврейських свят, Шавуот відзначає не тільки певну історичну подію, але і настання нового сезону року, завершення чергового сільськогосподарського циклу. Шавуот святкувався на початку сезону жнив пшениці. Це останнє з трьох паломницьких свят. У давнину в цей день в Храмі робили друге приношення пшениці нового врожаю. З пшениці свіжого помелу випікали два короваї та несли їх до Храму. Іншою жертвою були найкращі перші плоди, перші фрукти.

В 2018 році Шавуот припадає на 20 травня.

Свято дарування Тори

Іменини сьогодні святкують Антонида, Давид, Йосип, Тадей, Стефан, Сидір.

Вибір читачів за тиждень

Відео