Тамара Коблик

25 квітня в історії Тернопільщини

25

Цього дня народилися:

український педагог та вчений у галузі економіки, кандидат економічних наук Вікторія Адамик (1977, м. Тернопіль);

Адамик.jpg

діяч колгоспного руху, ланкова колгоспу імені XXII з'їзду КПРС Борщівського району Євгенія Долинюк (1914, с. Білівці Борщівського району - 22 жовтня 1990). За високі врожаї кукурудзи та за успіхи в розвитку сільського господарства отримала двічі звання Герой Соціалістичної Праці, Орден Леніна, 12 медалей ВВЦ і ВДНГ. На Батьківщині їй встановлене бронзове погруддя. Долинюк була автором книг: «В поход за большую кукурузу», «Множатся ряды мастеров кукурузоводов», «Мы поколение счастливых». Їй присвячена книга: «Солов'їний край». Повість; автор Большак В.Г., про неї був знятий документальний фільм: «Євгенія Долинюк».

25 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

депутат Тернопільської обласної ради Іван Марущак (1970, с. Городок Заліщицького району).

Результат пошуку зображень за запитом "марущак іван"

письменник, перекладач, телеведучий, засновник поетичного конкурсу «Dictum», співорганізатор «Мистецького фестивалю «Ї» ( Тернопіль), член НСПУ Юрій Матевощук (1991, м. Ланівці Тернопільської області);

Результат пошуку зображень за запитом "юрій матевощук терен"

вояк УГА, викладач Інституту червоної професури в м. Харкові, співробітник секретаріату Уряду УСРР і секретаріату ЦК КП(б)У Василь Олійник (1900, с.Добромірка Збаразького району - 3 листопада 1937, урочище Сандармох  (Росія).

український історик, педагог, редактор, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка та Американської історичної асоціації, член-кореспондент Української вільної академії наук Леонід Соневицький (1922, Чортків — 6 серпня 1966, Нью-Йорк).

директор СКП “Ритуальна служба” Сергій Тлумацький (1973, м. Тернопіль).

11903782_681910171941747_4556366958773520843_n
11903782_681910171941747_4556366958773520843_n

громадський діяс Василь Чорнописький (1904, с. Коршилів Зборівського району – 08. 10. 1984, м. Ст. Кетеринс, Канада);

науковець, кандидат психологічних наук Євген Юрківський (1960, с. Жеребки Підволочиського району – 18. 11. 2009, м. Тернопіль; похований в родинному селі).

download
download

Цей день в історії Тернопілля:

25 квітня 1899 року – помер історик, академік Польської Академії наук, уродженець с.Присівці Зборівського  району Анатоль Левицький. Опублікував багато історичних праць, повідомлень, рецензій, мистецьких статей. Написав популярний підручник для гімназій «Нарис історії Польщі і з’єднаних з нею країн слов’янських».

25 квітня 1903 року – помер український галицький фольклорист, етнограф, громадсько-освітній діяч, уродженець с.Криве Підволочиського району Мелітон Бачинський. Записи Бучинського друкувала західноукраїнська періодика; частина пісень увійшла до книги Володимира Антоновича і Михайла Драгоманова «Исторические песни малорусского народа» та опубліковані в інших фольклористичних виданнях; казки надруковані у збірнику І. Рудченка. Перекладав сербські народні пісні українською, а українські німецькою мовами.

З 22 березня по 25 квітня 1940 року на Тернопільщині більшовиками заарештовано і відправлено в тюрми нашої області540 чоловік.

25 квітня 1944 року – від нацистів звільнено села Нирків та Нагоряни.

25 квітня 1944 року – завершився Гурбівський бій між УПА та НКВС. Тривав з 21 квітня на території урочища Гурби, поблизу с.Антонівці Шумського району. Після тривалих боїв з переважаючими силами противника командування УПА, обмежене у набоях і продовольчих запасах, ухвалює рішення про прорив оточення. Вранці 25 квітня повстанці трьома групами, з боєм почали виходити з оточення в районі села Буща. За допомогою трофейних протитакнових рушниць повстанці знерухомили один з радянських танків, та знищили його гранатами. Було пошкоджено ще один танк. Війська НКВС відступили. Усім куреням УПА вдалося вирватися з оточення. Василь Кук у своєму інтерв'ю зазначав, що УПА втратила не більше 100 людей, а вбили повстанці 900 радянських солдатів і ще стільки ж поранили.

25 квітня 1949 року - політбюро КП(б)У ухвалило постанову «Про недоліки і заходи щодо посилення масово-політичної роботи в селах західних і Закарпатської областей». У документі зазначалося, що в масово-політичній та виховній роботі серед селянства є чимало значних недоліків, які негативно впливають на зміцнення існуючих колгос­пів і подальший розвиток колективізації. Також підкреслювалося, що в багатьох селах ще немає міцного активу з місцевого населення, що партійні організації й органи влади послабили свою роботу щодо мо­білізації широких мас населення на боротьбу за остаточне знищення залишків націоналістичного підпілля. Наголошувалося, що політична робота на селі не спрямована на викривання кожного прояву діяльно­сті ОУН і УПА, що до цієї роботи недостатньо залучається місцеве населення.

25 квітня 1949 року - на цвинтарі смт.Гримайлів поміж людей розповсюджено антикомуністичні листівки, а через чотири дні там же підірвано могилу, що комуністи впорядкували до 1-го травня.

25 квітня 1996 року - рішенням Тернопільської обласної ради створено Підволочиський орнітологічний заказник, Заліщицький дендрологічний парк, Настасівський дендропарк.

Перед великим святом Великодня православні християни відзначають Великий (Чистий) четвер. Цей день є нагадуванням людству про Таємну вечерю, на якій Ісус закликав усіх своїх учнів до прояву братської любові і смиренності по відношенню один до одного. На знак цього він омив апостолам ноги і провів обряд Святого Причастя.

В цей день у церкві обов'язково правлять службу, під час якої розповідають про земні страждання Ісуса. Також люди починають готуватися до самої Пасхи. Ця підготовка полягає не тільки в приготуванні страв для святкування Великодня (пасок, фарбованих яєць і т.д). Головне, що повинна зробити кожна віруюча людина, — прийти посповідатися, причаститися, щоб очистити не тільки будинок, але і душу свою.

Однією з традицій святкування Великого четверга є прибирання будинку від накопиченого за зиму сміття. Важливо також прибрати на подвір'ї, щоб природа також могла радіти приходу весни. В цей день потрібно прокинутися ще до сходу сонця, щоб покупатися. Цей обряд символізує очищення від гріхів. Про настання Чистого четверга повинні говорити кожен предмет і кожна річ, які слід зробити ідеально чистими.

Міжнародний День ДНК встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот» та відкриттю подвійної спіралі ДНК.

Всесвітній день боротьби проти малярії (World Malaria Day), що відзначається щорічно 25 квітня, заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) на її 60-й сесії в травні 2007 року. День присвячений пропаганді глобальних зусиль щодо забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

Малярія - група інфекційних захворювань, що передаються людині при укусах одного з видів комарів. Хвороба, як правило, супроводжується лихоманкою, ознобом, збільшенням розмірів печінки та селезінки. Щорічно від 350 до 500 мільйонів людей інфікуються малярією; від одного до трьох мільйонів з них помирає. Близько 90% випадків захворювання припадає на райони Африки на південь від Сахари; інфікуються також жителі Азії, Латинської Америки, Близького Сходу і навіть деяких регіонів Європи. В особливій групі ризику знаходяться діти у віці до п'яти років.

Глобальна програма ВООЗ по боротьбі проти малярії працює з експертами для збору фактичних даних про хворобу і вироблення глобальної політики в галузі боротьби з нею. Рекомендації організації є основою для роботи національних програм, пов'язаних з цією хворобою.

Іменини сьогодні святкують Давид, Іван, Анфіса, Афанасія, Зенон.

Вибір читачів за тиждень

Відео