26 листопада в історії Тернопільщини

bouquet_8m_t_2

Цього дня народилися:

Шеремета Володимир (1947, с. Жилинці, нині Борщівського р-ну – 12. 10. 2004, м. Борщів) господарник, громадський діяч, педагог.

sheremeta
sheremeta

Пласконіс Василь (1897, с. Дичків, нині Тернопільського р-ну – р. см. невід., Канада) – громадський діяч. Воював в УГА, в Армії УНР.

Риґа Лев (1914, с. Дибще, нині Козівського району – 12. 11. 2003, м. Бережани) – громадський діяч. Член ОУН (1933).

Мердак Іван (1933,с. Райське, Лемківщина — 27.05.2007, м.Херсон) — скульптор з Лемківщини.

merdak
merdak

Цей день в історії Тернопілля:

1829 року – на крайньому півдні Тернопільської області стався землетрус інтенсивністю 7 балів.

1966 року - в  м.Едмонтон (Канада) помер адвокат, доктор права, член Українського державного правління у м.Львові в 1941 pоці, бургомістр м. Чорткова в 1941—1944 pоках Михайло Семенович Росляк.

1966 року - в у м.Мюнстер (Німеччина) помер офіцер УГА, педагог, доктор права й політичних наук, громадський діяч, уродженець Теребовлянщини Павло Бабій.

1996 року - головою Тернопільської обласної ради обрано Івана Бойчука. Його попередник на цій посаді - Борис Косенко.

2009 року - урядова комісія включила Тернопіль у державну програму з підготовки до Чемпіонату Європи з футболу 2012.

Всесвітній день інформації відзначають у багатьох країнах світу. Міжнародна академія інформатизації вибрала для цього свята 26 листопада. Ця організація має статус консультанта в двох радах ООН: Економічній та Соціальній.

Сьогодні світом рухає інформація. Це можуть бути будь-які відомості, які передаються між людьми всілякими способами: усним, письмовим, візуальним та іншими. Це свято було ініційоване Міжнародною академією інформатизації, щоб вказати на всю важливість передачі інформації в сучасному суспільстві. Сьогодні цей процес помітно прискорився, оскільки 20 та 21 століття принесло людині безліч нових технологій, за допомогою яких транслювати інформацію можна в онлайн-режимі в дуже великих обсягах і буквально в будь-яку точку планети та навіть за її межі.

Соціальний прогрес, активний розвиток науки зробили інформацію більш доступною для людей. Сьогодні у цей день обов'язково згадують про таке поняття, як інформаційний вибух. Так прийнято називати постійне та стрімке накопичення інформації у світі.

informaciya
informaciya

У народі в цей день вшановують пам'ять святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського. З минулих часів відомо, що «на Златоуста все поле пусте». У цей час «всяка зяб зупиняється в рості», тобто земля поринає у сон до весни. У давнину казали: «Ззиває зима на Івана Златоустого свою свиту: хурделицям і заметілям дає наказ — відлиги вгамувати». Іній на деревах у цей день вказував на те, що можна чекати хорошого врожаю. До Іоанна Златоуста зверталися з молитвою про покарання хабарників та брехунів.

Результат пошуку зображень за запитом "Іоанна Златоуста"

Іменини сьогодні святкують Іван, Герман, Никифор, Антонін.

Вибір читачів за тиждень

Відео