Тамара Коблик

28 липня в історії Тернопільщини

28

Цього дня народилися:

громадський і культурний діяч Володимир Войтович (1923 р., м. Теребовля – 05. 02. 1992 р., м. Скарборо, Канада);

педагог, діяч спорту на Тернопільщині Георгій Гунтік (1964 р. н., с. Бистричі Березнівського району Рівненської області);

Гунтік
Гунтік

тернопільський педагог, спортивний суддя Раїса Дрозд (1934 р., м. Дніпропетровськ);

дрозд
дрозд

банкір, науковець, меценат Мирон Західний (1962 р. н., с. Бариш Бучацького району);

тернопільський тренер, педагог Володимир Іськів (1939 р., с. Дмитрів, нині Радехівського району Львівської області);

іськів
іськів

лікарка, тернопільська письменниця, громадська діячка, бард, член НСПУ, кандидат медичних наук Леся Коковська-Романчук (1955 р. н., селище Транспортне Тенькінського району Маґаданської області, нині Російська Федерація);

Коковська-Романчук
Коковська-Романчук

лікар, доктор медицини Володимир-Богдан Комаровський (1906 р., с. Васильківці, нині Гусятинського району – 2001 р., м. Трбовле, Сло­венія);

педагог, громадсько-політичний діяч Володимир Крушельницький (1932 р., с. Янів, нині Долина Теребовлянського району);

громадсько-політичний діяч Микита Легета (1921 р., с. Лісники, нині Бережанського району – 02. 03. 1997 р., м. Детройт, США);

фольклорист, краєзнавець, драматург Іван Манчуленко (1906 р., с. Колодрібка, нині Заліщицького району – 11. 01. 1987 р., там само);

громадсько-політичний діяч, заслужений будівельник Російської Федерації, почесний громадя­нин м. Мурманськ Олег Найдьонов (1947 р., м. Тернопіль – 22. 05. 2003 р., м. Мурманськ, Російська Федерація).

НАЙДЁНОВ
НАЙДЁНОВ

Цей день в історії Тернопілля:

1379 р. перша письмова згадка про с. Рукомиш Бучачцького району, згідно з дарчою грамотою Михайла Бучацького для римо-католицького костелу в Бучачі.

1627 р. до західного фасаду Надставної церкви в Тернополі була прибудована триярусна оборонна вежа-дзвіниця, про що свідчить різьблений напис над порталом, який повідомляє, що вежу-дзвіницю побудовано за панування у місті Томаша (Томи) Замойського та його дружини Катерини (представниця Острозьких, донька Олександра Острозького), а також єпископа Єремії Тисаровського, 1627 року, «місяця липня, 28 дня».

За деякими даними 28 липня (за іншими 7 липня) 1649 р. під час облоги Збаража загинув військовий діяч, козацький полковник Морозенко (справжнє – Мрозовицький Станіслав; приблизно 1606 р н., с. Кровинка, нині Теребовлянського району).

1682 р. у м. Люблін (Польща) помер державний і політичний діяч Речі Посполитої, гетьман великий польний, уродженець Вишнівця, князь Дмитро Юрій Вишневецький.

За даними звіту Бережанського окружного староства до Галицького губернаторства від 28 липня 1785 р. в Бережанах – 340 дворів, 2217 жителів.

8-а російська армія генерала О. Брусилова 20 серпня 1914 р. остаточно зайняла Гусятин, в якому росіяни пробули до 28 липня 1917 р.

28–30 липня 1941 р. у м. Кременець відбулося планове знищення інтеліґенції німецькими нацистами (Кременецька трагедія). Місцевих професорів, викладачів, ліка­рів, наукових працівників німецькі нацисти викликали у Дім зв'язку громадських організацій (нині Центр дитячої творчості) під приводом співбесіди для працевлаш­тування. Там ув'язнювали, катували, розстрі­лювали. Хоронити тіла на Хрестовій горі змушували кременецьких євреїв, яких через рік чекала така сама доля. Вбили під час каральної акції 2,5 тис. кременчан, серед яких науковці З. Опольський та Ф. Мончак, педагог С. Павловський.

1943 р. нацисти ліквідували єврейський робочий табір у Новосілці. Близько 100 жертв.

1944 р. у Бережанах більшовики сформували «винищувальний батальйон». Наприкінці грудня цього ж року особовий склад батальйону був таким – 143 особи, серед яких – 130 поляків і тринадцять українців.

1945 р. поблизу с. Мишковичі, нині Тернопільського району під час бою з НКВС загинули вояки УПА – Володимир Муран, Ярослав Зіньків, Павло Білоган, Степан Пастух, Богдан Юзьків.

1988 р. архієрейська хіротонія ієромонаха Марка (Петровція) на єпископа Кременецького, вікарія (помічника) митрополита Львівського й Тернопільського УПЦ Московського патріархату.

1992 р. депутати Тернопільської міської ради затвердили герб Тернополя.

1998 р. у сан архієпископа зведено єпископа Тернопільського і Кременецького УПЦ Московського патріархату Сергія (Генсицького). Зараз – митрополит.

2005 р. помер актор, режисер, заслужений артист УРСР Анатолій Бобровський. У 1970–1999 рр. - режисер Тернопільського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка.

В Україні сьогодні відзначають День хрещення Київської Русі – України.

хрещення русі
хрещення русі

Державна пам'ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Це державне свято було засновано в 2008 році і відзначається в контексті національних інтересів України. Завдяки князю Володимиру Київська Русь у 988 році отримала хрещення, а язичництво підлягало викорінення. Так, повернувшись з Візантії, Володимир хрестив своїх синів, двір і бояр. Язичницькі ідоли більше не служили культом в Київській Русі і вважалися святотатством. На площах і в будинках киян проводилися бесіди, що зводили Євангеліє в ранг богослужбової книги. Священнослужителі, а також раніше хрещені княжичі і бояри стали першими наставниками, які допомагали киянам розібратися в новій для них християнської релігії.

Традиційно в цей день в українських храмах пройде урочиста літургія, яка збере безліч віруючих.

А ще сьогодні Всесвітній день боротьби з гепатитом.

гепатит
гепатит

Щорічно 28 липня в багатьох країнах світу відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Датою для його установи став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B.

Гепатитом називають запалення тканин печінки. Виділяють вірусний гепатит — його викликає вірус, здатний розмножуватися в клітинах печінки. Гепатити, викликані різними вірусами, передаються по-різному, проте всі вони можуть викликати гостре і хронічне запалення печінки, яке деколи призводить до цирозу і раку.

Захиститися від гепатиту можна двома способами. По-перше, можна намагатися уникнути зараження: дотримуватися гігієни (це важливо для захисту від вірусів А і Е), дотримуватися обережності при переливанні крові і статевих контактах (це допоможе вберегтися від вірусів В і С). По-друге, можна зробити щеплення. Як правило, вакцина надійно захищає людину від зараження вірусами А і В.

Обидва ці способи захисту опиняються в центрі уваги у Всесвітній день боротьби з гепатитом. Людям розповідають про важливість превентивних заходів, постачають інформаційними матеріалами, застерігають від ризикованої поведінки.

28 липня також – День PR-спеціаліста.

піар
піар

Зовсім нещодавно державне визнання вивело зв'язок з громадськістю з розряду тіньових професій. «Піар» набув статусу такого ж необхідного інструменту, як маркетинг, реклама й інші напрямки діяльності організації, що сприяють розвитку бізнесу.

Практично в кожній великій компанії працюють фахівці з PR. Компаній на ринку багато, і всім необхідно мати своє обличчя, бути впізнаваними, відмінними від конкурентів. І тут піарник незамінний. Його основні обов'язки — формувати імідж фірми, просувати її інтереси, налагоджувати контакти зі ЗМІ, організовувати прес-конференції.

Але в Україні це свято не офіційне і прийшло «відлунням» з сусідньої Росії. Українська PR-спільнота більшістю своєю виступає за встановлення дати професійного свята, але з прив'язкою до українських знакових подій — першого прес-релізу, внесення професії в класифікатор професій, дня створення першої громадської організації PR-фахівців, тощо.

Іменини сьогодні святкують Василь, Володимир.

Вибір читачів за тиждень

Відео