Тамара Коблик

28 лютого в історії Тернопільщини

28

Цього дня народилися:

педагог, громадський діяч, підприємець Павло Борецький (1895, с. Слобідка Струсівська, нині Кам’янка Теребовлянського району – 03. 03. 1968);

українська письменниця, народний депутат України 1-го скликання Марія Гуменюк (Куземко) (1948, с. Буряківка (Заліщицький район).

Gumenyuk Mariya Vasilivna
Gumenyuk Mariya Vasilivna

педагог, літераторка Тетяна Гурей (1963, с. Золота Слобода Козівського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Тетяна Гурей"

педагог, науковий працівник Кам’янець-Подільської гідробіологічної станції Антон Марцинюк (1892, с.Добромірці Збаразького району - 8 грудня 1937, Санкт-Петербург, Росія).

художниця, вишивальниця Тетяна Окальська (1974, м. Борщів).

image
image

польський письменник, публіцист, політичний і державний діяч Ігнацій Потоцький (1750 — 1809, Відень).

Ignacy Potocki.PNG

учасник національно-визвольних змагань, громадський діяч Григорій Скісків (1891, с.Божиків Бережанського району).

видатний український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР Павло Шандрук (с. Борсуки, нині Лановецький район - 15 лютого 1979, м. Трентон, поховано на українському православному цвинтарі в Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі).

Szandruk.jpg

Цей день в історії Тернопілля:

28 лютого 1812 року – у Варшаві помер вчений, філософ, просвітитель, громадський діяч, уродженець с. Великі Дедеркали на Шумщині Гуго Кол­лонтай. Один із засновників Вищої Волинської гімназії у м. Кременці, співавтор Польської Конституції.

28 лютого 1864 року - мешканці Тернополя довідалися з розклеєних урядових оголошень і цісарського маніфесту про запровадження надзвичайного стану в Галичині. Всі чужинці протягом 48 годин зобов'язані були зголоситися до поліції. Комендантом міста став підполковник Оттінґер. В установах і помешканнях проводилися обшуки і ревізії. Військовий суд у Тернополі виносив повстанцям вироки від шести днів арешту до місяця ув'язнення, а нерідко покарання обмежувалося 10 киями. Серед покараних були Казімєж Купчиньскі, Антон Домбровскі, пекар Йосиф Шафранко, гімназист Казімєж Гловіньскі, селяни Василь Гудима і Кароль Венда. Надзвичайний стан тривав до 18 квітня 1865 року.

28 лютого 1942 року – нацисти вивезли з с.Дзвиняч Заліщицького району 38 юнаків і дівчат вивезли до Німеччини на роботу.

З 28 лютого 1942 року - у дистрикті Галичина заборонялося працювати незареєстрованим ремісникам – євреям за національністю. Обліку підлягали не тільки ремісники, які працюють індивідуально чи як члени кооперативів, господарських установ або союзів, а також ті, хто раніше мав власний бізнес або хотів ним займатися у майбутньому. Зареєстрованим видавалося тимчасове посвідчення, за яке сплачувався податок у розмірі 120 злотих.

28 лютого 1945 року – у Теребовлянському районі НКВД та військовий батальйон провели операцію по «зачистці». Вбито 15 повстанців. Взято в полон 30 осіб. У с.Кобиловолоки вбито 2 повстанців, 2 – взято в полон.

28 лютого 1946 року - НКВС захопило криївку УПА в с.Пушкарі Бучацького району. Загинули в бою чотовий Гарт-«Діброва», воїни УПА «Прут» і «Липа», захоплений в полон ройовий М.Матушевський-«Вітер».

28 лютого 1955 року - відбулося засідання секретаріату Тернопільського обкому КПУ. Було вирішено: обговорити релігійну ситуацію в районах на засіданнях облвиконкому, направити майже в усі райони області з лекціями на атеїстичну тематику партійних активістів і лекторів, поліпшити науково-атеїстичну агітацію в кожному селі, провести в бібліотеках і клубах читацькі конференції та літературні вечори на науково-атеїстичну тематику, посилити атеїстичну пропаганду через пресу і кінопрокат. Усе це було записано в протокол № 16 із грифом «цілком таємно».

28 лютого 1984 року – Георгій Петрук-Попик обраний відповідальним секретарем новоствореної Тернопільської обласної організації НСПУ, яку очолював до 1992.

28 лютого 2006 року - Бучацький державний аграрний коледж перетворено на Бучацький коледж Подільського державного аграрно-технічного університету.

Сьогодні закінчується останній місяць зими. У народі з ним пов’язано багато різних цікавих історій. З однієї з них можна дізнатись, хто так безжально вкоротив цей місяць.

Розпочав цю справу Юлій Цезар, коли провів реформу календаря і назвав липень на свою честь «юліусом», додавши йому зайвий день, а закінчив його онук Август. Він забрав у лютого ще одну добу і додав її до «свого» місяця – «августа». Отак і став останній місяць зими куцішим на два дні. І все ж, незважаючи на свою куцість, лютий відігравав у житті наших предків важливу роль, адже наприкінці цього місяця, святкуючи Масляну, вже прощалися з зимою, а за святом Стрітення визначали характер майбутньої весни.

1456686763_early-spring
1456686763_early-spring

Міжнародний день рідкісних захворювань (Rare Disease Day) відзначається щорічно в останній день лютого. Його мета – підвищити обізнаність про рідкісні захворювання і покращити доступ до засобів їх лікування.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день рідкісних захворювань"

А ще сьогодні, 28 лютого, відзначають День штурманської служби авіації ЗС України.

Мета свята – підтримання престижу штурманської служби авіації Збройних сил України, сприяння продовженню авіаційних традицій та покращенню військово-патріотичного виховання військовослужбовців і молоді.

Згідно з наказом МВС, ще в 2006 р. на базі підрозділів патрульно-постової міліції була створена Патрульна служба. Свій «професійний день» – День працівників патрульно-постової служби України її працівники відзначають 28 лютого.

Іменини сьогодні святкують Онисим, Овсій, Євфросинія, Опанас, Парфутій.

Вибір читачів за тиждень

Відео