Тамара Коблик

28 січня в історії Тернопільщини

28

Цього дня народилися:

Митрополит Тернопільський і Бучацький Василій (світське ім'я Іван Миколайович Боднарчук; 1925, с. Іване-Пусте, нині Борщівський район — 21 січня 2006 ) — колишній вояк УПА, в'язень концтаборів, активний борець за автокефалію Української Православної Церкви. За час свого служіння він відвідав сотні парафій Тернопільської області, рукоположив понад 300 священиків та освятив понад 100 храмів.

Vasylij
Vasylij

Вінєвський Іґнаци (1896, м.Тернопіль – 16 серпня 1986, м. Лондоні, Велика Британія) – класичний філолог, перекладач, есеїст.

Кестен Герман (1900, м.Підволочиськ - 03. 05. 1996, м. Ріхен побл. м. Базель, Швейцарія) – німецький прозаїк, літературознавець. За походженням – єврей. Вивчав всесвітню історію, германістику й філософію. Почесний доктор університету Ерлангена - Нюрнберга, почесний громадянин Нюрнберга. У 1985 році, до 85-річного ювілею Кестен, ПЕН-центр ФРН обрав його своїм почесним президентом і заснував медаль Германа Кестена для літераторів, переслідуваних за вірність хартії ПЕН-клубу.

Kesten German (1)
Kesten German (1)

Козубський Олег (1928, с. Великий Раковець, нині Раковець Збаразького району – 17. 08. 2008, м. Снятин Івано-Франківської області) – вчений-агроном, краєзнавець, громадський діяч.

Kozubsykiy Oleg Borisovich (2)
Kozubsykiy Oleg Borisovich (2)

Корнієнко Олексій (1919, село Петрівське, нині Козелецького району Чернігівської області — 13 лютого 2003, Тернопіль) — український драматург, перекладач, театральний критик. Член Національної спілки письменників України з 1958 року. Працював у редакції газети «Вільне життя». З 1965 по 1973 рр. завідував літературною частиною Тернопільського обласного музично-драматичного театру імені Т. Шевченка. Похований на Микулинецькому кладовищі в місті Тернополі.

Kornienko Oleksa Zosimovich
Kornienko Oleksa Zosimovich

Плиска Михайло (1881, село Задарів, тепер Монастириського району — 14 березня 1961, село Джурин) — український селянин, громадсько-політичний, кооперативний діяч. Делегат Української Народної Ради ЗУНР.

Цей день в історії Тернопілля:

28 січня 1762 року – у Кременці помер польський архітектор, скульптор, різьбяр і художник доби пізнього бароко, що працював на Волині і Галичині, єзуїт Павло Гіжицький.

28 січня 1904 року – у Берліні помер австрійський письменник, літературознавець і перекладач, родом з Чорткова Францоз Карл-Еміль. Автор книг прози “З напів-Азії”, “Від Дону до Дунаю” (1878), “Нові новели” (1904), романів “За правду” (дослівний переклад “Боротьба за право”), “Юдіт Трахтенберг” (1890), “Блазень” (виданий посмертно, 1905), статей про Т.Шевченка, нарисів з життя українського народу.

28 січня 1965 року – помер український письменник, літературознавець, педагог, кандидат філологічних наук, уродженець Тернопільщини Денис Лукіянович. Автор збірок оповідань «Ескізи і оповідання», «Новели», повістей «Від кривди», «За Кадильну», «Я - з більшістю», літературно-критичних праць про творчість Т. Шевченка, І. Франка, О. Кобилянської, Н. Кобринської.

28 січня 2001 року – в Австралії помер єпископ УГКЦ, уродженець Збаража владика Іван Прашко.

28 січня 2015 року - поблизу Дебальцевого Донецької області, під час артилерійського обстрілу, загинув український військовик, молодший сержант 128-ї гірсько-піхотної бригади, уродженець с.Забойки Тернопільського району Дмитро Заплітний. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. «Почесний громадянин міста Тернополя».

В цей День Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Постанова Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року:

«Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3»

tr7rgmn0tdk
tr7rgmn0tdk

Сьогодні – Міжнародний день захисту персональних даних.

День захисту персональних даних – міжнародне свято, яке щороку відзначається 28-го січня. Метою цього Дня є підвищення рівня інформованості та активного сприяння в захисті конфіденційності даних насамперед особистого характеру, а також поширення передового досвіду і напрацювань у цьому плані по всьому світу. В даний час відзначається в багатьох країнах світу, це і Сполучені Штати Америки і Канада, і більше 27-ми європейських країн. У Європі цей день називають так само - День захисту інформації.

Конвенція про захист осіб стосовно автоматизованої обробки даних особистого характеру була прийнята Радою Європи ще 28-го січня 1981-го року. Ця конвенція в даний час звичайно ж зазнає доопрацювання та удосконалення. Ставиться завдання знайти найбільш оптимальне відображення нових правових проблем і питань, викликаних активним технологічним розвитком. Приміром, прийнята Конвенція про кіберзлочинність, захисту цілісності даних і систем, підкреслюючи недоторканність приватного життя в кіберпросторі. Конфіденційність даних також захищається статтею 8 Європейської конвенції з прав людини.

h_ua_den_zashiti_person_inf
h_ua_den_zashiti_person_inf

А ще сьогодні – День відкриття Антарктиди.

Слово «Антарктика» означає «навпроти ведмедя».

Чому? Стародавні греки назвали крижаний північ «Арктікос» на честь сузір’я Великої Ведмедиці, розташованого на Північному полюсі, але тут не живуть білі ведмеді - для них тут дуже холодно. Антарктида з грецької перекладається як «протилежність Арктиці».

28 січня 1820 року учасники першої російської антарктичної експедиції (1819-1821) на човнах «Восток» і «Мирный» під командуванням Ф. Ф. Беллінсгаузена и М. П. Лазарєва офіційно відкрили цю загадкову Антарктиду – шостий і останній відкритий материк, але аж до цього дня територія Антарктиди не належить жодній країні світу, а її площа становить 13 мільйонів 661 тисяч кілометрів (континентально близько 52 млн км). Взимку материк Антарктиди значно додає в розмірах.

Цікаво, що Антарктида - єдиний континент без своєї зони часу. Це не тільки найхолодніше місце Землі, але і саме сухе. Середня кількість опадів в Антарктиці становить лише 10 сантиметрів, незважаючи на це, Антарктика містить до 70% від запасів всієї прісної води на планеті.

Клімат і поверхня цієї місцевості так нагадують умови на Марсі, що NASA проводили тут випробування космічної програми «Вікінг». Тут же знаходяться точки самого сильного і тривалого вітру, найпотужнішої сонячної радіації. Найнижча в світі температура, яка була зафіксована в Антарктиді офіційно - 91,2 нижче нуля за Цельсієм. Влітку - мінус 30-50 градусів.

Тут росте лише два види рослин, причому квіткових – Антарктичний Луговик і Колобантускіто. Вони ростуть в найтепліших зонах материка, в районах двох діючих вулканів. Крім пінгвінів, в Антарктиді немає інших наземних диких тварин. Континент є міжнародною заповідною зоною.

Зараз в Антарктиді позмінно проживає не більше 4 тисяч чоловік.

antarktida2803
antarktida2803

Іменини сьогодні святкують Прохор, Іван, Гаврило, Павло, Олена.

Вибір читачів за тиждень

Відео