Тамара Коблик

30 грудня в історії Тернопільщини

30

Цього дня народилися:

Маковський Степан (1933, с.Бурдяківці, Борщівського району – 17.11.2004, м.Борщів) – живописець.

unnamed (1)
unnamed (1)

Смик Лідія (1921, м. Бережани – 27. 02. 1988, м. Ковл-Сіті, США) – художниця, громадська діячка.

Цей день в історії Тернопілля:

30 грудня 1779 pоку - тернопільський міщанин Павло Різничко встановив біля домініканського костьолу (тепер - Катедра) пам'ятний хрест з написом: «Тут спочивають три тисячі осіб, які померли через моровицю, за яких має щиро молишся кожний перехожий, щоби швидше дісталися до неба, повинен, бо є в тому потреба». Через 8 років чума повторилася, забравши численні жертви. Хрест простояв на цьому місці до 1892 року.

30 грудня 1982 року - початок діяльності Бучацького історико-краєзнавчого музею.

30 грудня 1982 року - відбулося урочисте відкриття Тернопільського обласного краєзнавчого музею у спеціально побудованому приміщенні (за проектом архітектора О. Головчака). Було створено нову, за останнім словом музейної науки, експозицію.

30 грудня 1996 року - на базі Тернопільського приладобудівного інституту імені Івана Пулюя створено Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя. Ректором університету затверджено академіка Олега Шаблія.

30 грудня 2008 року – помер історик, журналіст, доктор філософії, дійсний член НТШ та ВУАН, громадсько-політичний діяч у діаспорі,  Василь Верига. У 1943 р. добровольцем вступив до дивізії «Галичина», брав участь у битві під Бродами. Попав у полон. З 1951 р. - у Канаді. 1966 - 1973 рр. - редактор журналу «Вісті комбатанта».

У дохристиянські часи наші предки, зустрічаючи своє Новолітування вважали поганою прикметою проспати схід сонця. Якщо людина не постояла під першими променями небесного світила і не помолилася: «Просвіти очі мої і подаруй мені світ твій красний», то не варто було і сподіватися на добрий рік.

У народі ж 30 грудня, вшановуючи Даниїла, казали: “Якщо на Даниїла з'явиться іній — Різдво буде теплим”. Можливо, цього року воно якраз і буде теплим, адже синоптики великих морозів у найближчий тиждень не обіцяють. А ще старі люди колись казали, що на Новий рік дня прибавляється на заячий скік. Старий рік у ноги, Новий у пороги. І як зустрінеш Новий рік – таким буде цілий рік.

За церковним календарем 30 грудня вшановують пророка Даниїла і 3-ох отроків, а також преподобного Даниїла. Продовжується Різдвяний піст.

unnamed (51)
unnamed (51)

Іменини сьогодні святкують Ананії, Данили, Стефани та Азарії.

Вибір читачів за тиждень

Відео