30-метрова кременецька пальма дивує цвітом столичний ботсад (фотофакт)

пальма

Найстаріша у Європі пальма, яку понад 180 років тому перевезли із Кременця до столиці, зацвіла у Київському ботанічному саду ім. академіка О. В. Фоміна.

Про це розповідає Yuliya Ogarenko у спільноті Ukrainian Botanical Group - Українська Ботанічна Група у Фейсбук.

«Зараз в ботсаду Фоміна цвіте найстаріша в Європі (в закритому ґрунті) пальма Livistona australis. В оранжереї можна піднятися сходами на висоту десь 30 м і помилуватися).  Висота рослини понад 30 м, а посаджена десь у 18 столітті. Пальмі понад 200 років, в ботсад вона потрапила вже доросла» – пише Yuliya Ogarenko.

Довідка:

Після придушення польського повстання 1830 – 1831рр., яке підтримали більшість ліцеїстів, Кременецький ліцей закрили, а обладнання, бібліотеку та цінні в морфологічному та систематичному відношенні рослини ботанічного саду перевезено до Києва й передали новоствореному (1834р.) університету Святого Володимира (нині Національний університет ім. Т. Шевченка). Кременецький ботанічний сад дав початок ботанічному саду університету, першим директором якого став Вілібальд Бессер. Перевезення рослин остаточно завершено у 1847році. На жаль, частина колекцій під час перевезення загинула.

Фото «Ukrainian Botanical Group - Українська Ботанічна Група»

Вибір читачів за тиждень

Відео