Тамара Коблик

4 вересня в історії Тернопільщини

4

Цього дня народилися:

Гнатюк Роксолана (04. 09. 1974, м. Тернопіль) – лікар-психотерапевт, художниця.  Автор понад 100 наукових статей у збірках і журналах;

гнатюк
гнатюк

Горак Станіслав (1925, м. Тернопіль –  10. 09. 1990 р., м. Битом, Польща) –  польський поет, прозаїк;

Данилюк Сергій (1957, с. Підлісці Кременецького району) –  господарник, громадський діяч;

Демко Зіновій (1950, с. Чагарі Збаразького району) – економіст, господарник, громадський діяч, меценат;

демко
демко

Дудяк Степан (1925, с. Савелівка, нині Монастириського району –  16. 01. 2004, м. Медісон, США) –  лікар, громадський діяч, меценат. Доктор медичних наук (1950), професор;

дудяк
дудяк

Дячук Сергій (1980, м. Кременець) –  спортсмен (лижне двоборство). Майстер спорту, багаторазовий чемпіон України;

Зацухний Микола (1915, с. Заставче, нині Підгаєцького району – 02. 10. 1992, США) – громадський діяч;

Корпан Ірина (1958, м. Підгайці) – культурно-громадська діячка;

Липницький Володимир (1948, м. Теребовля - 24.07.2015, м. Тернопіль ) –  господарник, громадський діяч;

липницький
липницький

Ляшенко Оксана (1971, м. Тернопіль) – педагог. Доктор економічних наук(2008), професор. Автор понад 60 наукових і науково-методичних публікацій, у тому числі 1 монографії;

Ляшенко
Ляшенко

Павлюк Мирослав (1943, с. Литячі, нині Заліщицького району) –  вчений у галузі геології. Автор понад 130 наукових праць, у тому числі 9 монографій;

Павлюк Мирослав Іванович
Павлюк Мирослав Іванович

Слободянюк В’ячеслав (1950, м. Шумськ) – правник, педагог. Автор посібника з кримінального права, наукових і науково-практичних праць, інших публікацій;

слободянюк
слободянюк

Стецько Юрій (1981, с. Плотича Козівського району) –  спортсмен (фристайл). Майстер спорту України (1997);

Теліщук Денис (1885, с. Завалів, нині Підгаєцького району – 28. 01. 1952, ст. Потьма, Мордовія, нині РФ) – громадський і релігійний діяч, педагог;

теліщук
теліщук

Шимко Олександр (1977, м. Борщів) –  композитор, музикант.  Автор різножанрових музичних творів.

шимко
шимко

Цей день в історії Тернопілля:

1593 року – власник Тернополя Острозький поширив грамоту з 1570 р., зв'язуючи Тернопільське братство Різдва Христового з парафією Тернополя. Зробив він це через труднощі, що їх мала кураторія у своїй праці за минулих 23 роки. Тернопільські міщани-члени кураторії твердили, що «деякі з тих церковних опікунів (з-поміж перших вісьмох членів кураторії) померли, і цей лист і перша фундація з їх смертю десь поділася і всі їхні справи йдуть в безлад». Тому вони просили, щоб князь відновив і затвердив першу фундацію. Острозький уволив прохання тернопільських міщан і поширив кураторію до десяти членів. Члени кураторії дістали також привілеї - звільнення від податків, як публічні урядовці. Вони складали щороку звіт із прибутків і видатків намісникові князя в замку.

1906 року – розпочалося паломництво галичан до Святої Землі. Усього в дорогу зголосилися 500 осіб, з яких значна частина - із Тернопілля. Побачити Єрусалим та інші місця, пов’язані із земним життям Ісуса, масово захотіли селяни. Люди не шкодували 300, 400 і 450 австрійських крон за місця у першому, другому та третьому класах.

1916 року – 2 і 4 вересня на Лисоні розгорілася битва, що увійшла в історію Українського Січового Стрілецтва, як «кривавий тан»: усусуси заступили ворогові шлях до Бережан, зазнавши при цьому найбільших за всю історію Леґіону втрат, – 1,5 тис. вояків убито, поранено, взято в полон.

До 4 вересня 1920 року Тернопільський повітовий ревком очолював педагог та громадський діяч, делегат УНРади ЗУНР, уродженець с.Великі Бірки Федір Замора. Через постійні суперечки та незгоду з головою Галревкому Володимиром Затонським із національного та інших питань був призначений керівником повітового відділу народної освіти. Коли Галревком припинив існування, виїхав до Полтави, згодом – у Харків. 1937 року арештований НКВС як «ворог народу». Через чотири місяці по тому, витерпівши страшні тортури, розстріляний у Харківській катівні.

1941 року – оголошення керівника Уряду Праці в Тернополі барона фон дер Роппа від про обов’язкову реєстрацію чоловіків єврейської національності в Уряді Праці.

1943 року - на священика рукоположено уродження с.Івачів-Горішній Зіновія Ковалика. Працював як місіонер на Волині. У грудні 1940 р. отця З. Ковалика було заарештовано під час проповіді в церкві. У 1941 р. унаслідок жорстоких тортур (його розіп’яли на стіні у в’язниці у м. Львові) загинув як мученик за віру.27 червня 2001 р. о. З. Ковалик був беатифікований Вселенським Архієреєм Папою Іваном Павлом ІІ.

1950 року – уповноважений у справах Руської православної церкви при Раді Міністрів СРСР у Тернопільській області повідомив начальника обласного управління МДБ, що на Тернопільщині діють10 груп містичних сект (120 осіб), із них 8 – п’ятидесятники і 2 – «сіоністи». Одночасно подав список «нелеґально діючих сект з просьбою через уповноважених дільниць застосувати заходи про припинення діяльності вказаних груп»

1980 року – в Афганістані загинув мешканець с.Голгоча Бережанського району Василь Влізло. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

1982 року – У Тернопільській області заарештовано Володимира Андрушка, якому пред’явлено звинувачення за ст. 62 ч. 2 КК УРСР.

1990 року – в селі Поручин Бережанського району створили осередок НРУ (голова Петро Болюх), до якого належало 189 осіб

1991 року - Тернопільська обласна Рада народних депутатів рішенням від внесла в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни: у Бережанському районі утворила сільради: Боківську з центром в селі Боків; Галицьку з центром в селі Галич; Староміську з центром в селі Старе Місто і сільській Раді підпорядкувала села Голендра та Загайці Підгаєцької міськради; Юстинівську з центром в селі Юстинівка; відновила село Залужжя, раніше об'єднане з селом Поручин Біщівської сільради, взяла його на облік і підпорядкувала Біщівській Раді; у Бучацькому районі перейменувала Яблунівську сільраду Язловецьку; у Зборівському районі утворила сільради: Бзовицьку з центром в селі Бзовиця; Чистопадівську з центром в селі Чистопади; відновила село Волосівка, раніше об'єднане з селом Підгайчики Ярчовецької сільради, взяла його на облік і підпорядкувала Ярчовецькій сільській Раді; у Теребовлянському районі віднесла селище міського типу Золотники до категорії сіл і найменувала сільраду Золотниківська; село Теофілівка Сущинської сільради підпорядкувала Скоморохівській сільській Раді Тернопільського району; у Тернопільському районі утворила Романівську сільраду з центром в селі Романівка і сільській Раді підпорядкувала село Ангелівска Великобірківської селищної Ради; у Шумському районі утворила Потуторівську сільраду з центром в селі Потуторів.

1999 року – в с.Підлісне Бережанського району відкрито новозбудовану церкву св. Володимира.

В Україні сьогодні немає професійних чи релігійних свят. А от у світі сьогодні відзначають:

Всесвітній день тхеквондо (4 вересня 1994 року, в Парижі, рішенням Міжнародного Олімпійського Комітету (МОК) тхеквондо стало офіційним видом спорту - World Taekwondo Day)

День іммігранта в Аргентині

День газети і газетних перевізників в США

День кооперації в Ірані

День працівника митної служби Молдови

День рятувальника в Вірменії

День секретаря в Зімбабве (Дата на 2019 рік. Відзначається в першу середу вересня)

Національний день горіха макадамії в США (Горіх макадамії з сімейства протейні і родом з Австралії, а значна частина цього продукту на світовому ринку зараз вирощується на Гаваях. Вперше в комерційних цілях вони почали вирощуватися там у 1921 році)

Національний день дикої природи в США

Національний день обізнаності про полікистоз нирок в Канаді.

Іменини сьогодні святкують Василь, Олексій, Олександр.

Вибір читачів за тиждень

Відео