Тамара Коблик

7 березня в історії Тернопільщини

7

Цього дня народилися:

польський історик, медієвіст, доктор історії, професор Єжи Леслав Вирозумський (1930, м.Теребовля - 2.11.2018, Польща).

z24123891V,Prof--Jerzy-Wyrozumski
z24123891V,Prof--Jerzy-Wyrozumski

український підприємець у сфері сільського господарства, Герой України Іван Гута (1956, с.Васильківці Гусятинського району).

журналістка, літераторка Уляна Коропецька (1988, м. Теофіпілка, нині Козівського району);

download
download

актор, співак Володимир Одринський (1976, м. Тернопіль);

unnamed (1)
unnamed (1)

лікар Петро Сабала (1958, с. Більче-Золоте Борщівського району);

футболіст Віталій Соловей (1984, смт Товсте Заліщицького району).

Цей день в історії Тернопілля:

7 березня 1926 року - у Рудній-Таборі (Чехія) помер чеський піаніст і композитор, уродженець Тернополя Їндріх фон Каан (Каан-Альбест).

7 березня 1941 року - в Залав'є Теребовлянського району НКВС заарештувало 13 членів ОУН. Хлопці та дівчата об’єднувалися в різні гуртки, секції. Неофіційно ж це було підпілля. Провідники ОУН навчали їх стріляти з різних систем зброї, долати водні перешкоди, шифрувальній справі та іншим військовим ремеслам. За сигналом зрадника «Сулими» енкаведисти виявили і схопили юних борців та відвезли до Тернопільської тюрми де й закатували. Ось вони, молоді герої: Петро Панас, Мирослав Якимів, Степан Шугин, Тимофій Брездень, Іван Кубішин, Михайло Кубішин, Іван Брездень, Федір Служак, Михайло Хома, Михайло Сосній, Михайло Гачкевич, Микола Гачкевич, Павло Гайовський.

7 березня 1943 року – на територію Шумщини ввійшов загін червоних партизанів імені Михайлова. З приходом на територію Тернопільщини, загін зайнявся налаштовуванням агентурної мережі, укомплектуванням особового складу і матеріальної бази.

7 березня 1946 року - Верховна Рада УРСР своїм Указом, перейменувала село Вулька Бережанського району на Волиця.

7 березня 2016 року - на Тернопільщині оголошено День жалоби за Юрієм Горайським.

За церковним календарем 7 березня відзначають віднайдення мощей мучеників, знайдених в Євгенії, а також вшановують мучеників Маврикія і 7- воїнів та преподобного Афанасія.

У середньому діти проводять перед екраном від 2,5 до 3,5 годин на добу, а дитяча аудиторія становить близько 25% від числа всіх телеглядачів.

З найперших років існування телебачення і радіомовлення для дитячої аудиторії вчені і практики були єдині в думці, що цей процес має величезний виховний і освітній потенціал.

Святкову дату оголосили представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Канні у квітні 1994 року. З тих пір кожен рік і кожну першу неділю грудня всі провідні теле-та радіокомпанії світу надають ефір дітям та дитячим передачам. У 2009 році свято переїхало в першу неділю березня.

Багато хлопчиків та дівчаток, можливо, коли-небудь будуть працювати на телебаченні. Таланту їм не бракує, вони знаходять гострі питання для всіх.

В 2021 році Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення припадає на 7 березня.

День дитячого телебачення і радіомовлення

Іменини сьогодні святкують Петро, Опанас, Пилип, Федір, Анфіса.

Вибір читачів за тиждень

Відео