8 травня в історії Тернопільщини

8

Цього дня народилися:

педагог, журналіст, фотоаматор, репресований за патріотичне виховання молоді Василь Біскупський (1943, с. Великий Глибочок Тернопільського району – 19. 09. 1999, там само);

директор КП “Земельно-кадастрове бюро” Ігор Грицай (1966, м. Тернопіль).

художник-аматор, громадський діяч, почесний житель Скалата, автор монументальних композицій та меморіальних знаків Ігор Гулеватий (1953,м. Скалат Підволочиського району – 04. 07. 2007, м. Бровари Київської області; похований у Скалаті);

директор КП «Еней» Остап Джуринський (1966, м. Тернопіль).

господарник, голова ПАП «Злагода» Ігор Зощук (1962, с. Вівся Козівського району);

музикант, літератор, релігійний і громадський діяч Маркіян Костюк (1939, м. Тернопіль);

педагог, громадська діячка, діяльна у товаристві «Луг» та інших український об’єднаннях Іванна Мамчак (1900, м. Тернопіль – рік смерті невідомий, Австралія).

вчений-мікробіолог, публіцист, перекладач, громадський діяч у діаспорі Євген-Богдан Миколайович Рослицький (1927, Товсте Заліщицького району - 4 січня 2008, Лондон (провінція Онтаріо, Канада).

Цей день в історії Тернопілля:

8 травня 1966 року -  спелеологи Олексій Соляр і Мирон Савчин проникнули в печеру біля с.Королівка Борщівського району та обстежили близько 400 метрів її ходів. Із самого початку передбачалося, що її довжина не менше 3 кілометрів; подальше її дослідження перетворило її в найдовшу печеру тодішнього Радянського Союзу. Печеру назвали Оптимістичною, оскільки скептично налаштовані колеги прозвали дослідників «оптимістами».

8 травня 2008 року – помер  теолог, педагог, професор, ректор Люблінського католицького університету в 1970-1983 рр., дійсний член Польської Академії наук і Папської академії в Римі Мечислав-Альберт-Марія Кромпець. Уродженець с.Мала Березовиця  Збаразького району.

8 травня 2009 року – в ДТП у м.Київ загинув тернополянин, відомий український телеведучий, тележурналіст, шоумен, продюсер Ігор Пелих.

Одне з найбільш благородних свят нашого часу — Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця — відзначається щорічно 8 травня. Це свято було засноване на честь відомого швейцарського мецената Жана Анрі Дюнана, який народився 8 травня 1828 року. За його ініціативою були створені перші групи волонтерів, які надають допомогу всім пораненим на полях бойових дій. Також Дюнан став одним з творців всесвітньо відомого комітету Червоного Хреста. Ця організація почала свою роботу в 1863 році.

Свою нинішню назву благодійна організація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, здобула тільки в 1986 році. Своїм головним завданням ця структура бачить надання допомоги всім хворим, пораненим, які стали жертвами збройних протистоянь. Також Червоний Хрест допомагає всім постраждалим від стихійних лих та катаклізмів. Тому основними ідеями цього свята можна назвати гуманність і добровільність у наданні допомоги нужденним. Відділення Червоного Хреста працюють в 176 країнах світу.

День пам'яті та примирення - пам'ятний день в Україні, що відзначається щороку 8 травня в річницю Перемоги над нацизмом у Європі з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

Іменини сьогодні святкують Марко, Сильвестр, Ярослав, Хома, Віктор, Станіслав.

Вибір читачів за тиждень

Відео