Оксана Бучко

Адвокати безоплатно допомогли подружжю на Тернопільщині завершити поділ майна, який тривав 16 років

773f0b383d97f198874708d9fc3d34dc

Розподіл майна подружжя в судовому порядку - процес тривалий та виснажливий. І домовитись в такій ситуації вкрай складно, адже одразу згадуються колишні  образи  і причини  розлучення. Так і процес поділу спільно нажитого майна, а зокрема, будинку з господарськими спорудами, клієнтів  Кременецького місцевого  центру Тернопільської області,  тривав з 2004 року, тобто більше 16 років. 

Вперше подружжя звернулося до суду у 2004 році і рішенням  суду   будинок разом з господарськими будівлями  поділили порівну. У 2009 році  ухвалою суду  були  конкретизовані частки  кожного в майні. У 2014 року згідно рішення суду здійснено  поділ  земельної ділянки, відповідно до часток у  спільній частковій власності на будинковолодіння. У 2019 році  рішенням  суду припинили право спільної часткової власності на майно за колишнім чоловіком.

Таким чином, відповідно до рішень суду, відбувся реальний поділ  будинковолодіння. Однак,  при поділі   спільного  майна  колишня дружина  не  вирішила питання  про припинення  права  спільної часткової власності.Обидві сторони не виділили частини житлового будинку в  окремі об’єкти нерухомості.

Відтак,  співвласників  майна позбавили можливості   присвоїти  своїй  частині  житлового будинку  окрему поштову адресу  та  здійснити  реконструкцію  або  будівництво  без згоди  іншого  співвласника.

Першою  до місцевого  центру  звернулася  пані  Л., правову допомогу доручили надавати  адвокату  Віталію Сідорову, який  підготував  позовну заяву про припинення  права спільної  часткової власності   та виділення  у власність частини  житлового будинку.  Згодом,  задля  представництва  інтересів в суді звернувся і пан К.,  правову допомогу  якому  доручли надавати адвокату Мар’яні Булаві.

Завдяки  посередництву  адвокатів, яких  призначив  місцевий центр  і  з врахуванням та дотриманням  інтересів клієнтів, ухвалою Кременецького  районного суду від  11.02.2021 року по справі №  601/1950/20 затверджено  мирову угоду  між колишнім подружжям щодо  остаточного  поділу спільно нажитого майна. Так,  припинили право спільної часткової власності  на частину будинку пані Л. та  виділено у власність,  як окремі об’єкти  нерухомого  майна  належні  кожному  учаснику справи  частки у будинковолодінні.

Коментує  адвокат Мар’яна Булава :

У  разі  виділу  співвласником   у натурі  частки  із спільного  майна  для співвласника,  який здійснив  такий виділ,  право спільної часткової власності  на це майно  припиняється. Така особа набуває  право власності   на виділене майно,  і  у  випадку, встановленому законом, таке право підлягає реєстрації.

Коментує адвокат Віталій Сідоров:

Уникнути  такого  довготривалого судового процесу можливо. Так,  статтею 367  Цивільного кодексу України  передбачено,  що майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео