Орест Сарматський

Агро-новини 1 травня

квіт14

Українські вчені розробили «розумний» вулик

Українські вчені розробили унікальну технологію, яка дозволяє не лише спостерігати за роботою бджіл, а й управляти процесом збирання меду.

Спеціальне устаткування рахує бджіл, контролює температурний режим, чистоту повітря та кількість зібраного меду, передає 24 канал.

Контроль за показниками, наприклад, дозволяє вчасно реагувати на зміну мікроклімату у вулику.

«Розумний» вулик розрахований на те, щоб оптимізувати роботу галузі, збільшити ефективність виробництва, зменшити ризики втрати для бджолярів. А також збільшити прибутковість даної справи», — сказала економіст Тетяна Набокова.

0101
0101

«Розумний» вулик обладнаний також мікрофоном. Він фіксує зміни настрою бджіл. Якщо шум наростає і комахи починають роїтися — це ознака небезпеки.

Попри те, що Україна — один з світових лідерів з виробництва меду, наші пасічники й досі заготовляють ласий продукт у дідівський спосіб. Ця процедура неабияк дратує комах та викликає стрес. Як наслідок — ефективність роботи знижується. Натомість, розумний вулик дозволяє значно менше турбувати бджіл.

Розумний вулик обладнаний вагами. Відтак, фермер завжди знатиме скільки меду зібрали його робітники. Інформація про це та інші дані завдяки мобільному додатку надходить на телефон та фіксується на спеціалізованому сайті.

На вирощування традиційних культур йде більше гербіцидів, ніж на ГМО

Протягом останніх 25 років при вирощуванні традиційних, не-ГМ культур використовуються більше гербіцидів, ніж при вирощуванні ГМО.

Такі висновки зробив вчений з Університет Вайомінгу Ендрю Найс (UW). Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Communications.

Саме використання гербіцидів при вирощуванні ГМ культур довгий час було предметом для критиків біотехнології, які стверджують, що вирощування ГМ-культур збільшує використання гербіцидів. Проте, Ендрю Найс із кафедри науки про рослини в UW показав, що інтенсивність використання гербіцидів за останні 25 років збільшилася при вирощуванні кукурудзи, бавовни, рису і пшениці. Навіть якщо ГМ культури сприймалися як такі, що привели до збільшення використання гербіцидів, фактичне збільшення використання гербіцидів було більше при вирощуванні не ГМ культур.

0102
0102

Результати показали, що не зважаючи на зростання використання гербіцидів, хронічна токсичність, пов’язана з їх використанням, знизилася для двох із шести культур, у той час як гостра токсичність знизилася для чотирьох із шести культур. В останньому році, який охоплює дослідження, серед всіх застосувань гербіцидів гліфосат використовували на 26 % насаджень кукурудзи, 43 % сої та 45 % бавовни. Однак, через відносно низьку хронічну токсичність цього конкретного гербіциду, на нього приходилася відповідно лише 0,1, 0,3 і 3,5 % від небезпеки хронічної токсичності в цих культурах.

При цьому, якщо не боротися з бур’янами за допомогою гербіцидів, глобальне виробництво харчових продуктів може знизитися на 20-40%.

В Україні побудують кілька кооперативних елеваторів

Перший український сільськогосподарський кооператив (ПУСК) планує будівництво декількох елеваторів.

Про це на форумі повідомив голова ПУСК Олександр Буюклі, інформує Всеукраїнська аграрна Рада.

«Ми зараз шукаємо кошти для будівництва як і лінійного, так і портового елеватора, що має суттєво зекономити нам кошти на перевалці та зберіганні зерна», - уточнив він.

SONY DSC
SONY DSC

За минулий рік кооперативу вдалось реалізувати 80 тис. т зерна та заробити 8 млн грн.

«Ми консолідували по 200-300 тонн, продавали єдині партії трейдерам та отримали додатково по 100 грн на тонні зерна. Реалізуючи нашу продукцію ми економимо всього 2%, але за рахунок співпраці з міжнародними трейдерами, які займаються добривами, насінням ми можемо зекономити більше 15-20%», — розповів Буюклі про переваги кооперативної моделі.

Вибір читачів за тиждень

Відео