Орест Сарматський

Агро-новини 12 грудня

844

Новини аграрного сектору

Українське виробництво яєць скоротилося на 10%

В Україні цього року вироблено 13 млрд шт. яєць, що на 10,5% менше аналогічного періоду 2015 р. Про це пише «Економічний дискусійний клуб».

В Україні очікується скорочення ресурсного наповнення внутрішнього ринку на 20%?25% порівняно з попереднім роком. Це, в свою чергу призведе до скорочення річного споживання яєць населенням до 213 шт. на особу.

121201
121201

«Експорт яєць і яйцепродуктів, у перерахунку на основний продукт, у вказаному періоді становив 3,4 млрд шт., а імпорт – 137 млн шт.(на 27% менше). Майже 70% українського експорту яйцепродукції припадає на Об’єднані Арабські Емірати, Ірак та Данію», — підсумовується в повідомленні.

У США розробили робота, що виполює бур'яни

Американець Джо Джоунз розробив робота, призначеного для виполювання бур'янів, повідомляє N+1.

Почати серійне виробництво нових апаратів і їх продаж розробник планує в 2017 р. Їх вартість складе $250 за шт.

Новий робот Тertill — відносно простий апарат. Він оснащений акумулятором, сонячною батареєю для підзарядки, тримерами з ліскою і декількома датчиками наближення. Апарат здатний пересуватися на чотирьох нахилених колесах, за допомогою яких може пересуватися по складній місцевості.

При виявленні бур'яну робот включає тример і зрізає його. Програмне забезпечення налаштоване досить просто: бур'яном робот вважає будь-яку рослину, що проходить в його кліренс. Відстань від поверхні землі до дна робота становить 3 см. При цьому робот здатний об'їжджати високі рослини і сітку, що відгороджувала посіви, які не зійшли.

121202
121202

За його словами, коли робот буде готовий до серійного виробництва, він отримає дві додаткові функції. Він зможе передавати на смартфон власника інформацію про стан посівів і грунту. Крім того, апарат буде працювати опудалом, розлякуючи кроликів або білок, які можуть нашкодити посівам.

На думку розробника, який заснував компанію Franklin Robotics для виробництва Tertill, новий робот буде цікавий любителям робототехніки, а також фермерам, які вирощують рослини без застосування добрив і засобів проти бур'янів.

Мін’юст заблокував проект постанови про інтервенції цукру Аграрним фондом

Прийняття проекту постанови про інтервенції цукру Аграрним фондом заблоковано Міністерством юстиції України в ході засідання уряду в середу.

Про це пише «Інтерфакс-Україна».

«У Мін'юсту були зауваження щодо відповідності цієї постанови ст. 9 закону «Про державну підтримку сільського господарства України»», - сказав міністр юстиції Павло Петренко.

У свою чергу, міністр агрополітики Тарас Кутовий заявив, що проект постанови про реалізацію цукру-піску з інтервенційного фонду не пов'язаний з державним ціновим регулюванням.

За його словами, проект постанови про інтервенції цукру вже чотири рази виносився на розгляд уряду, двічі був затверджений урядовим комітетом.

«У мене питання до міністра агрополітики: чи врахували ці зауваження, оскільки це акт вищої юридичної сили», - запитав міністр юстиції.

121203
121203

Кутовий відповів, що зазначений документ уже двічі розглядався на урядовому комітеті через зауваження Мін'юсту, в результаті те формулювання документа, яке сьогодні відображене, може бути прийняте.

При цьому міністр агрополітики зазначив, що реалізація цукру-піску бурякового в обсязі 67,4 тис. тонн дозволить державі уникнути збитків на 700 млн грн, оскільки термін його зберігання закінчується 15 квітня 2017 року.

За інформацією Аграрного фонду, вартість цукру з урахуванням витрат на його зберігання становить 9,8 тис. грн/тонна.

«Цукор продаватиметься за середньозваженими цінами, які сформувалися за останні три сесії на Аграрній біржі, але не нижче ціни закупівлі, з урахуванням витрат на його зберігання і переміщення. При цьому ціни продажу повинні бути не нижче, ніж на 20% мінімальної інтервенційної ціни, і не вище, ніж на 20% максимальної інтервенційної ціни в 2016/2017 МР», -  додав Кутовий.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував перенести розгляд цього питання на наступне засідання уряду.

Вибір читачів за тиждень

Відео