Орест Сарматський

Агро-новини 14 січня

січ14 (Copy)

Україна погодила сертифікат для поставок яловичини в Єгипет

Відтепер ринок Єгипту відкритий для української яловичини.

Про це повідомив міністр агарної політики та продовольства України Тарас Кутовий, інформує Мінагропрод.

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів погодила форму ветеринарного сертифікату на експорт охолодженої/замороженої безкісткової яловичини з України до Єгипту. Це перспективний для України ринок і ми розраховуємо на тісне та взаємовигідне співробітництво», — підкреслив він.

140101 (Copy)
140101 (Copy)

Крім того, за словами Тараса Кутового, велика увага приділяється сертифікації української продукції за стандартами «Халяль».

У зв’язку з цим відповідні сертифікаційні центри, які виконують вимоги стандартів «Халяль», будуть визнаватися Держпродспоживслужбою.

Експерт: Зерно продати Європі легше, ніж борошно

Незважаючи на дію квот на безмитний експорт агропродукції до ЄС, українським постачальникам борошна важче вийти на європейський ринок, ніж експортерам зерна.

Про це заявив експерт Всесвітньої продовольчої організації ООН (FAO) Пітер Токс, інформує громадська спілка «Борошномели України».

За його словами, це пов'язано з тим, що ринок зерна є більш ліквідним, що дозволяє легше знайти покупця в ЄС. В результаті, зернотрейдери вже в першому півріччі календарного року вибирають квоту на експорт пшениці, в рамках якої на ринки ЄС також поставляються і продукти її переробки.

140102 (Copy)
140102 (Copy)

«Так, близько половини обсягу пшениці в рамках квоти поставляється в лютому-березні, оскільки на експорт відправляється зерно, накопичене на складах. Другий пік припадає на період, коли з?являється новий урожай, яким закривається залишок квоти. Зернотрейдерам легше знайти покупця, що сприяє експорту, адже саме ліцензію на імпорт отримує компанія-отримувач», — пояснив експерт.

При цьому Пітер Токс відзначив, що експортери українського борошна можуть мати перспективи на ринку ЄС. Зокрема, за його думку, можна вести переговори з супермаркетами або дистрибутюрами про постачання потенційним клієнтам саме українського борошна. Або ж знайти нішу, де дана продукція буде затребувана.

До лютого сертифікувати насіння в Україні нікому

У зв'язку з ліквідацією Держсільгоспінспекції до лютого 2017 року сертифікацію насіння в Україні проводити буде нікому.

Про це йдеться у відкритому листі аграрної бізнес-спільноти до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, повідомляє Українська аграрна конфедерація.

Відмічається, що до створення державного підприємства з сертифікації, виникає «вікно» тривалістю у два місяці, коли вона абсолютно зупиниться. Цей період з 5 грудня 2016 до початку 2017 року. Очікується, що ДП запрацює лише з 1 лютого 2017 р., а видавати перші сертифікати на насіння та садивний матеріал зможе з середини лютого.

140103 (Copy)
140103 (Copy)

«Саме період з грудня по лютий є найбільш активним у сертифікації насіння — як виробленого на території України, так й імпортованого», — йдеться у зверненні.

Така ситуація, вважають учасники ринку, є неприпустимою, оскільки становить реальну загрозу зриву весняної посівної кампанії. Вони просять Володимира Гройсмана звернути увагу на проблему і вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безперервної сертифікації насіння в Україні.

Вибір читачів за тиждень

Відео