Невідкладна допомога при алергії

На правах реклами

Наразі значно зросла кількість алергічних захворювань серед населення. Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я, кожна третя людина на планеті так чи інакше відчувала на собі прояви алергії. Логічно, що зростає і потреба у використанні протиалергічних засобів (переглянути які можна за посиланням https://anc.ua/). Їх можна розділити на дуже умовні дві групи:

  1. для зняття гострої алергічної реакції;
  2. для припинення хронічної алергічної реакції.

Далі ми детальніше поговоримо про засоби для екстреної допомоги при алергії.

Що таке гостра алергічна реакція

До цієї категорії можна віднести декілька станів:

  1. анафілактичний шок;
  2. набряк Квінке;
  3. кропив'янку;
  4. напад бронхіальної астми.

 

Усі ці стани є небезпечними для життя людини, тому потребують швидкого надання медичної допомоги. Анафілактичний шок проявляється різким зниженням артеріального тиску, набряком шкіри чи слизових (особливо небезпечними є набряки гортані), висипами на шкірі та іншими симптомами. Без своєчасного надання допомоги може закінчитися летально. Набряк Квінке — проявляється вираженим набряканням підшкірної жирової клітковини, слизових та шкіри. Небезпечний у разі локалізації на шиї та дихальних шляхах, адже в таких випадках призводить до асфіксії. Image Кропив'янка буває генералізованою та локалізованою, найбільш неприємною є перший її варіант. Адже, крім шкірних проявів, може призводити до підвищення температури тіла, загальної слабкості, сильного свербежу. Напад бронхіальної астми — вкрай небезпечний стан, що без допомоги може призвести до задухи та повної асфіксії. Для зняття нападів здебільшого достатньо використання інгаляційних засобів, проте в складних ситуаціях потрібно введення ін'єкційних препаратів.

Як надавати медичну допомогу

Перше правило: якщо є можливість — припинити дію алергену. Наприклад, якщо цьому передувало введення лікарських засобів, які могли спровокувати алергію, то потрібно припинити це:

  1. відмінити таблетки;
  2. зупинити введення вмісту шприца/крапельниці;
  3. спровокувати блювоту;
  4. обкласти місце ін'єкції холодом.

Ці прості речі реально можуть зберегти життя. Далі невідкладну допомогу можуть надавати виключно медичні працівники. Для невідкладної допомоги використовують наступні засоби:

  1. Димедрол (придбати можна за рецептом лікаря за посиланням https://anc.ua/product/dymedrol);
  2. Дексаметазон;
  3. Адреналін (сучасні версії для домашнього використання Епіпен у шприц-ручці).

Для лікування хронічних алергічних захворювань використовують таблетовані форми, назальні спреї, краплі, топічні засоби. За наявності ознак алергії найкраще рішення — це звернутися до лікаря-алерголога, де ви зможете точно визначити причину стану та отримати якісне лікування.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео