Орест Сарматський

Агро-новини 18 серпня

tuchi_pole_nebo_seroe_hmuroe_oblaka_grozovye_leto_avgust_trava_skoshennaya_zheltyy_63445_3840x2160

Новини аграрного сектору

На Харківщині аграрій платив у 30 разів менше за оренду землі

У Харківській області агропідприємство за оренду землі платить у 30 разів менше мінімальної ставки, пише прес-служба прокуратури Харківської області.

Харківська місцева прокуратура направила до господарського суду області позов з вимогою внести зміни до договору оренди сільськогосподарської землі вартістю 18,8 млн грн, за яку аграрій платить у десятки разів менше від мінімального.

«Одне з ПАТ, яке з 2004 р. орендує 529 га ріллі, садів та пасовищ, платить за старими розцінками — 0,1% від нормативної грошової оцінки землі», — сказано у повідомленні.

 

18081
18081

Також додається, що з квітня 2014 р. мінімальний розмір орендної плати становить 3% від нормативної грошової оцінки землі. Відповідно, агропідприємство мало б платити щороку до місцевого бюджету, як мінімум, 563 тис. грн. Натомість місцева селищна рада отримує лише 19 тис. грн і за два роки втратила 1 млн грн.

«Нині судовий розгляд триває», — підсумовується у повідомленні.

Спеціалісти КUHN змонтували унікальну сівалку

У с. Настасові (Тернопільська область) спеціалісти фірми КUHN з французького міста Саверн склали унікальну сівалку з агрегатів, доставлених в Україну, повідомляє Тraktorist.ua, посилаючись на прес-службу «Агропродсервісу».

Інженери Арно Тіа та Артем Ященко (представник компанії в Україні) пояснили, що це надсучасна модернізована сівалка, яка працюватиме на полях «Агропродсервісу» як експериментальний зразок.

Цей комплекс призначений для посіву зернових та зернобобових культур. Він комплектується з причіпним бункером для насіння і може працювати з робочою швидкістю близько 15 км/год. Середня площа посіву становить понад 14 га/год. У ньому встановлена система контролю висіву насіння. Міжряддя для посіву — 180 мм, що є золотою серединою для наших ґрунтово-кліматичних умов. Сівалка має дисковий сошник, підвішений на паралелограмі, що забезпечує висів на задану глибину і дає змогу працювати на перезволожених ґрунтах.

18082
18082

Транспортна ширина сівалки — 6 м, висота – 5,4 м, а ширина захвату при сівбі – 12 м. Раніше у сівалках такого типу був стрілчатий сошник, що не дозволяло працювати з великою швидкістю і витримувати технологічну глибину. У цій сівалці спереду сошника встановлено прорізні диски для передпосівного розпушування ґрунту та його обробітку за нульовою технологією, а ще три різні диски для прорізання борозни. Їх основна відмінність від інших сівалок – ширина розрізної хвилі.

Головний агроном компанії Андрій Кулян наголосив, що візуальне враження і технічні характеристики французької сівалки хороші, проте треба подивитися, як вона покаже себе в роботі.

«Ми сподіваємося, що сошники на перекосах посівних площ не будуть сходитися, як у сівалках деяких інших компаній, адже в такому випадку не витримується ширина міжряддя», — говорить він.

Як повідомив заступник директора ПАП «Агропродсервіс» Віталій Чайківський, нова сівалка французької розробки уже почала посів озимого ріпаку на полях компанії у Збаразькому районі. Тож у компанії сподіваються, що вона зарекомендує себе найкращим чином і керівництво компанії прийме рішення про її придбання.

Свинарство у Шотландії врятують фермери нового покоління

Свинарський сектор Шотландії чекає світле майбутнє згідно з прогнозами Комітету Національного фермерського Союзу Шотландії (NFU), повідомляє Мeatinfo.

Перспективи виробництва у країні були поліпшені за рахунок ослаблення фунта стерлінгів, інвестицій від Tulip у нові бійні й об'єкти з переробки свинини, а також за рахунок зростаючої прихильності рітейлерів до продукції вітчизняного виробництва.

Разом з тим, щоб задовольнити цей попит, Шотландія має потребу у більшій кількості свинарів і виробничих об'єктів.

18083
18083

«Ми шукаємо фермерів нового покоління, які зможуть вивести свинарську індустрію на новий етап розвитку і додати динамізму сектору. Для того, щоб допомогти новим учасникам у свинарському секторі, ми вводимо у дію систему наставництва за участю досвідчених виробників, тому нові підприємства мають кращі шанси на успіх. Оптимізм у цьому секторі зростає», — сказав виконавчий директор шотландського Союзу виробників свинини Макгоуен Енді.

Голова комітету проекту «Нове покоління», організованого NFU Шотландії Марк Дональд додав, що це фантастичний приклад співпраці на благо обох сторін. Це гарний шанс для нових фермерів, щоб почати і зміцнити свій бізнес. Перешкоди для входу у цей сектор значно нижчі, ніж у багатьох інших секторах. Справді деякі дуже успішні фермери починали працювати, маючи лише кілька свиней і прагнення до успіху.

Вибір читачів за тиждень

Відео