Орест Сарматський

Агро-новини 21 квітня

unnamed (8)

Ринок переробки фруктів та овочів активно росте

Світовий ринок все більше потребує фруктів та овочів, які пройшли глибоку переробку. Якщо у 2014 році ця галузь сягнула $203,3 млрд, то у 2020 р. очікується ріст до $319,9 млрд.

unnamed (5)
unnamed (5)

Про це з посиланням на звіт американської консалтингової компанії Zion Market Research повідомляє «Шувар».

Як відзначають експерти, ринок плодоовочевої переробки досить швидко еволюціонує, щороку збільшуються інвестиції в цей сектор, крім того, інтенсивно зростає експорт в країнах з більш-менш розвинутим виробництвом. При цьому такі види обробки як сушіння, консервування, заморозка, приготування джемів та соків, особливо популярні через те, що продовжують термін реалізації та придатності продуктів, а це допомагає споживачам отримувати поживну та корисну продукцію протягом всього року.

Розвитку галузі сприяє зміна звичок у споживанні продуктів харчування. Потреба у доступних свіжих та здорових продуктах, які не потребують довгого приготування, щороку зростає. На розвиток галузі також впливають і підвищення купівельної спроможності населення та урбанізація суспільства загалом. Це, в свою чергу, стимулює розвиток технологій переробки фруктів та овочів, говориться в повідомленні.

За даними Zion Market Research, майже половину цієї продукції виробляють зі свіжих фруктів, а частка консервованих продуктів є найбільшою. У 2014 р. частка консервованих овочів та фрукті в світовому ринку продуктів харчування і фрукти становила 20%. Очікують, що згодом ця частка буде зменшуватись за рахунок збільшення споживання свіжої продукції на хвилі популяризації здорового харчування.

В Україні завершили підживлення озимих культур

Усі регіони України завершили підживлення озимих культур. Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства.

unnamed (6)
unnamed (6)

В цілому з початку весняних польових робіт було проведено підживлення озимих культур на зерно на площі 7,1 млн га та озимого ріпаку — на 872 тис. га.

Зараз завершується посів ранньої групи зернових: засіяно 2,2 млн га від запланованих 2,4 млн га.

Зокрема:

* ярої пшениці посіяно 154 тис. га, або 85% від прогнозу (180 тис. га);

* ярого ячменю – 1,5 млн га, або 91% від прогнозу (1,6 млн га);

* вівса – 190 тис. га, або 92% від прогнозу (207 тис. га);

* гороху – 369 тис. га, або 112% від прогнозу (330 тис. га).

Кукурудзи на зерно засіяно 236 тис. га, або 5% від прогнозу (4,5 млн га), цукрових буряків — 251 тис. га, або 86% від прогнозу (293 тис. га). Соняшник посіяно на площі 1,0 млн га, або 19% (5,4 млн га).

Розпочато посів сої, який уже проведено на площі 24 тис. га або 1% до прогнозу (1,9 млн га).

Студенти створюють з макулатури блокноти, які проростають

Студенти Вінницького технічного університету вигадали цікавий спосіб переробки макулатури, роблячи з неї блокноти з насінням, що проростає.

unnamed (7)
unnamed (7)

Про це повідомляє «День».

Технологія проста: використаний папір рвуть на невеликі шматочки, перемелюють його з теплою водою в блендері, отриману масу рівномірно розподіляють на ситі, щоб вода стекла. На цій стадії додають насіння (наприклад квітів). Суміш висушують праскою або ж природним шляхом. У результаті отримують досить щільний аркуш паперу, на якому помітні маленькі насінини майбутніх рослин.

Як розповідають студенти, з такого листа можна виготовити вітальну листівку або ж обкладинку для блокнота. А коли рослина проросте, її пересаджують із паперового в звичайну ґрунт.

«Ми вже ініціювали серію майстер-класів серед представників різних громадських об'єднань. Вчимо їх, як переробляти макулатуру і виготовляти з неї сувенірну продукцію з насінням всередині або зі зворотного боку. Що посадити — кожен вибирає самостійно. Знаю точно, що у деяких учасників наших занять вже проросла редиска і пробився крізь папір пагін майбутньої матіоли», — говорить студентка, ініціатор майстер-класів Яна Чайковська.

Таким чином студенти прагнуть підвищити экосвідомість городян і зберегти природу.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео