Агро-новини 22 жовтня

unnamed-2

  Новини аграрного сектору

 Австралійська корова збила вертоліт

На півночі австралійського штату Квінсленд корова «збила» пастуха на вертольоті Robinson R22.

unnamed-3
unnamed-3

Пілот і тварина не постраждали, але від вертольота нічого не залишилося, повідомляється на сайті місцевої поліції.

Відзначається, що вертоліт опустився надто низько і зачепився лижнею за роги тварини, після чого втратив баланс і впав на землю.

В результаті такої грубої посадки вертоліт загорівся, сам пастух, 35-річний Річмонд, встиг вибратися з кабіни.

Для довідки: Австралійські пастухи часто використовують вертольоти для того, щоб стежити за величезними стадами корів.

 У Мінагропроді обіцяють підтримку виробникам фруктів і ягід

Зважаючи на пріоритети стратегії 3+5, розвиток галузі садівництва та ягідництва є одним із пріоритетних напрямків для Мінагропроду.

unnamed-4
unnamed-4

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час ІІ українсько-голландського семінару «Виробництво та експортні можливості українських фруктів та ягід», інформує прес-служба аграрного відомства.

За словами Ольги Трофімцевої, ця подія дійсно є символічною, бо фактично являє собою підтвердження європейського вибору України та намагання максимально швидко сприяти євроінтеграційним процесам. В даному випадку в садівничому секторі української аграрної економіки. Заступник міністра підтримала аналогію ведення бізнесу в садівництві зі спортом, наведену голландськими колегами

«В Україні є багато передумов для того щоб бути успішними у аграрному секторі. В нас є добрі гени — це наші ґрунти, але нам потрібно ще мати й добре «спортивне обладнання» — це технології, високоефективні сорти та гібриди рослин. А також мати добре «місце для тренування» — це наша законодавча база, рамкові умови ведення бізнесу в секторі», — сказала вона.

Для довідки: У 2015 році вирощено 2 152,8 тис. т плодів та ягід, що на 7,7 % більше порівняно з 2014 роком, урожайність зросла з 95,2 ц/га до 104,5 ц/га, а фактичне споживання на 1 особу з 46 до 50 кг на рік.

Розпаювання земель дало поштовх сільському господарству. Що далі?

Процес розпаювання сільгоспземель, який стартував наприкінці 1999 р., був дуже важким, але цікавим і забезпечив підйом сільського господарства. Шкода, що далі ми не рухаємося в поглибленні земельних відносин.

unnamed-5
unnamed-5

Таку думку в інтерв'ю Landlord висловив в минулому віце-прем'єр-міністр України з АПК, міністр аграрної політики, а зараз — перший заступник голови правління агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» Юрій Мельник.

«Кардинальні зміни в цілому в сільському господарстві почалися наприкінці 1999 р. Президент Леонід Кучма видав указ, який передбачає розпаювання сільськогосподарських земель. Процес цей був дуже важким, але цікавим, мали місце і критика, і жорсткий адміністративний тиск. Зробити все слід було швидко... Цей жорстокий адміністративний пресинг себе виправдав — з 2000 р. в сільському господарстві почався ринковий підйом, реальний відхід від радянської системи господарювання», — згадує Юрій Мельник.

За його словами, завдяки механізму оренди у землі вже з'являвся ефективний користувач: бізнесмен, орендар. Він міг будувати довгострокові плани, залучати під їх реалізацію ресурси або вкладати свої.

В першу чергу можливістю взяти землю в оренду скористалися профі — люди, які знали, як вести сільське господарство, в більшості — керівники господарств. Саме на цих людях починав працювати й пільговий режим ПДВ. З кожним роком додавалися елементи державної підтримки, які досягли свого апогею в 2008 р. За рахунок цього на сільське господарство звернув увагу бізнес і в галузь почали приходити люди, додав Юрій Мельник.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео