Орест Сарматський

Агро-новини 24 вересня

ver24

Новини аграрного сектору

Аграріям презентували систему моніторингу збирання культур

     Latifundist.com спільно з одним зі світових лідерів з виробництва і постачання сільгосптехніки компанією AGCO запускають новий інтерактивний сервіс для аграріїв — «Урожай Онлайн».

     За допомогою цього інструменту, будь-хто зможе оцінити динаміку збирання врожаю у нинішньому році, порівняти її з минулим роком, і дізнатися точні дані на конкретну дату з прибирання тієї чи іншої культури.

24091
24091

     Сервіс також пропонує можливість відстежувати темпи збирання врожаю по областях і відображає такі показники як: збір врожаю,% до прогнозу, урожайність культури.

     У проекті беруть участь такі культури: озима пшениця, яра пшениця, озимий ячмінь, ярий ячмінь, кукурудза, соняшник, соя, цукрові буряки, овес, ріпак, жито і горох.

     Слідкуйте за оновленнями проекту і залишайтеся у курсі найсвіжіших новин із полів разом з Latifundist.com і AGCO.

Спека вдарила по урожаю цукрових буряків

     Посіви цукрових буряків вже місяць страждають від спеки та нестачі опадів, повідомляє «Укрцукор».

24092
24092

     Середня вага кореня цукрового буряка становить 507 грам, що на 11% більше показника минулого року — 453 грами.

«Проте, за останній місяць корінь додав у вазі лише 112 грам. Навіть минулого неврожайного року, коли посіви страждали від серпневої спеки, за аналогічний період маса кореня збільшилась майже на 150 грам. Відсутність опадів та тепла осінь значно занижує оптимістичні плани цукрових заводів на урожайність понад 500 ц/га», — сказано у повідомленні.

Також додається, що у свою чергу, цукровики теж чекають змін погодних умов аби підвищити потужність за рахунок збільшення об’ємів сировини. Заводи стикаються з багатьма проблемами в організації копання цукрових буряків на полях.

«Підприємства, які забезпечують заводи, все ще мають надію на дощі і не бажають здавати свій «виснажений спекою» урожай. Крім того, організувати копання великих обсягів цукрових буряків у твердій, немов бетон, землі часто не під силу самим заводам», — підсумовується у повідомленні.

Кількість випадків аграрного рейдерства виросла на 100%

     Порівняно з 2015 р. кількість випадків аграрного рейдерства виросла на 100%, заявив в інтерв'ю Аgropolit.com голова громадського Комітету по боротьбі з рейдерством в агросекторі, радник міністра внутрішніх справ, народний депутат VII скликання, кандидат історичних наук Михайло Апостол.

24093
24093

     За його словами, це сталося тому, що минулого року не було закону про спрощення реєстрації прав на нерухоме майно.

«Але загалом «коріння» аграрного рейдерства варто шукати значно глибше — коли окремі люди зрозуміли, що агробізнес дуже прибуткова справа. Уявіть 10 млн га державної землі, якою розпоряджається фактично незрозуміло хто: це й 470 державних підприємств, наукові заклади, які мають право постійного користування, але ефективно не використовують, це різні міністерства, інфраструктури… Так виросли великі латифундисти та мільярдери», — зазначив він.

За його слвами, рейдерство дійсно захлиснуло Україну і не тільки в аграрній сфері. Причин декілька. Перша – недосконале земельне законодавство. Друге — надмірно спрощена реєстрація і перереєстрація корпоративних прав на нерухомість, яка значно спростила роботу шахраям через нечесних нотаріусів.

«Без внесення змін у законодавство, буде дуже важко навести тут лад, а правоохоронні органи, як завжди, є заручниками», — підсумував Михайло Апостол.

Вибір читачів за тиждень

Відео