Орест Сарматський

Агро-новини 24 жовтня

zhovt24

Новини аграрного сектору

На Житомирщині інвесторам пропонують 190 га землі

На земельних аукціонах землевпорядники Житомирщини запропонують інвесторам придбати права оренди на 9 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Загальна площа земель становить 189,4 га, пише прес-служба Житомирської облдержадмністрації.

Пропоновані для оренди ділянки знаходяться у Лугинському районі на території Великодивлинської сільської ради (за межами населеного пункту). Стартова сукупна вартість ділянок визначена на рівні 8% від нормативної грошової оцінки землі (при визначеному законодавством мінімумі у 3%) та становить 111,95 тис. грн.

241001
241001

«Проведення земельних аукціонів забезпечує відкритість у процесі розпорядження землями державної власності. Завдяки проведенню конкурентних торгів вартість оренди суттєво збільшується, що має прямий вплив на наповнення місцевих бюджетів», — зазначає в. о. начальника головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Сергій Козаков.

Також додається, що на сьогодні у головному управлінні Держгеокадастру Житомирщини сформували перелік з 89 земельних ділянок для ведення сільськогосподарського виробництва. Інвесторам запропонують на аукціонах взяти в оренду 2 801 га земель державної власності (за межами населених пунктів).

Аграрії Одещини лідирують у прибиранні культур

Одеські аграрії намолотили 4 млн т зернових, що є найвищим результатом в Україні. Про це свідчать дані спільного проекту Latifundist.com і одного зі світових лідерів з виробництва і постачання сільськогосподарської техніки та обладнання компанії AGCO«Урожай Онлайн 2016».

Відзначається, що крім Одеської області, високі результати по збору врожаю продемонстрували також у Вінницькій — 3,3 млн т, Харківській — 2,8 млн т, Дніпропетровській — 2,8 млн т, Запорізькій — 2,5 млн т, Хмельницькій — 2,2 млн т і Херсонській областях — 2 млн т.

241002
241002

Усього в Україні зернові та зернобобові культури (включаючи кукурудзу) при прогнозі 14,3 млн га обмолочено на площі 10,5 млн га (73% до прогнозу), намолочено 41,5 млн т зерна (у 2015 р. 39,8 млн т) при середній врожайності 39,5 ц/га (у 2015 р. 36,3 ц/га).

Цукрові буряки українські аграрії викопали на площі 53 тис. га. або 18%, зібравши при цьому 2,4 млн т цієї культури (у 2015 р. 957 тис. т), при урожайності 450 ц/га (у 2015 р. 371 ц/га), вивезено 2,1 млн т.

Україна обігнала Росію в органічному виробництві

У Дніпрі говорили про органічну продукцію і її сертифікацію, повідомляють «Лица».

Лекцію прочитала міжнародний екологічний аудитор, віце-президент Інституту екологічного управління та збалансованого природокористування Світлана Березіна.

«Багато хто думає, що органічні продукти — це продукти без ГМО. Це правда, однак тільки відсутності ГМО недостатньо. При виробництві органічної продукції будь-які хімічні засоби використовувати заборонено», — констатувала вона.

Для того, щоб підтвердити, що продукція є дійсно органічною, вона повинна пройти процедуру сертифікації. Її проводять спеціальні органи органічної сертифікації. В Україні діє нині 16 органів органічної сертифікації, 15 з них — представники іноземних структур. Щоб продукція отримала статус органічної, вона зобов'язана відповідати ряду параметрів. Оскільки в Україні національні стандарти ще знаходяться на стадії розробки, використовують міжнародні: Регламент Ради ЄС № 834/2007, Національна органічна програма США (NOP), Японські сільськогосподарські стандарти (JAS), (ICEA). Продукція, яка відповідає всім параметрам органічної, отримує сертифікат. Діяти він буде протягом 1-го року. Потім процедуру потрібно пройти заново.

За словами Світлани Березиної, Україна виробляє більше органічної продукції, ніж Росія.

«У порівнянні з країнами Європи, які відносяться до пострадянського простору, Україна є лідером з виробництва органічних і продуктів харчування, органічної сировини. Вона перевершує у своїх потужностях навіть більшу Російську Федерацію. За кількістю сертифікованих продуктів у нас йде значна перевага», — зазначила Світлана Березіна.

241003
241003

За її словами, за останні 3 роки у нас трапився прорив у тому плані, що Україна виробляє не тільки сировину, яку експортують у країни Європи або США, а готові багатокомпонентні продукти: морозиво, сири, ковбасні вироби тощо.

Свідомий інтерес до органічного виробництва в Україні почався у кінці 90-х рр. Протягом останніх 10 років наша держава демонструє позитивну динаміку зростання площ сільськогосподарських угідь, на яких ведеться сертифіковане органічне виробництво.

Однак таке виробництво займає лише 1% сільськогосподарських угідь України. Якщо на початку 2003 р. у нашій країні зареєстрували 31 господарство зі статусом «органічного», то у 2014 р. їх вже налічувалося 182. Це дані офіційної статистики Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху.

Більшість таких господарств знаходяться в Київській області — 36 і в Одеській — 28. На Дніпропетровщині їх налічується тільки 7.

Вибір читачів за тиждень

Відео